Verden

– Farlig å overse Somalia

Terrorgruppen Al-Shabab kan få mer spillerom, sier Somalia-forsker. Han advarer mot å overse utviklingen i landet.

– Vi dør i hundretall nå. Hvem skal beskytte oss? spør Ahmednur Hashi, innbygger i Mogadishu, til Associated Press (AP).

Lørdag ble minst 27 personer drept under et terrorangrep i den somaliske hovedstaden. Det skjer to uker etter det dødeligste terrorangrepet i Somalias historie, 14. oktober, der 358 personer ble drept. Angrepet er nær toppen av drepte under terrorangrep på det afrikanske kontinentet, sier professor Stig Jarle Hansen, som forsker på Somalia ved NMBU.

Kommentar: En masse, en endeløs rekke tall, sprengt i filler, meiet ned eller druknet. Hvor er empatien? (Maren Sæbø)

– Verdifull taktisk seier

Under helgens angrep ble flere sivile drept, blant dem en mor og tre barn, og en baby. De ble skutt i hodet. Sikkerhetsstyrker klarte først å ta kontroll over hotellet søndag morgen. Terrororganisasjonen al-Shabab, som regnes som en av Afrikas tre viktigste terrororganisasjoner, har påtatt seg ansvaret.

– Angrepet er en verdifull taktisk seier for al-Shabab, få dager etter at statsministeren og presidenten stilte i full militær bekledning og erklærte krig mot dem, sier Hansen.

Angrepet var rettet mot et hotell som er populært blant eliten i landet. I etterkant har landets politisjef og sikkerhetssjef fått sparken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Styrkes

I løpet av de siste to månedene har al-Shabab økt sin styrke, sier Hansen. De kan får mer spillerom på landsbygda framover, tror han.

Den store spenningen mellom regjeringen og regionene hjelper ikke på situasjonen. Det går også rykter om at et svakt militært personell ikke får betalt lønn.

– Det styrker al-Shabab når ikke sentralregjeringen og regionalstatene klarer å forsterke hverandre, sier Somalia-forskeren.

Spørsmålet er om Al-Shabab også vil kunne tiltrekke seg fremmedkrigere fra IS, som taper terreng. Tidligere har al-Shabab mistet fremmedkrigere til Syria, sier Hansen, som viser til at rekrutteringen av norsksomaliere endte brått. Disse reiste til Syria i stedet.

Les også: – Norsk-somalisk statsminister mer upopulær

– Oversees

Hansen mener angrepene i Somalia får for lite mediedekning, også i Norge.

– Vi kan brenne oss på det hvis vi overser Somalia. Det kan rett og slett være litt farlig. Disse terrorbevegelsene står for globale strømninger. Al-Shabab oppfordret for eksempel til angrep på amerikanske kjøpesentre.

Terrororganisasjonen har ikke tatt ansvar for terrorangrepet 14. oktober, der over 350 ble drept. Enkelte spør om det er fordi de sivile tapene ble så store.

– Mye peker i retning av at de står bak, men det kan ha vært et angrep som gikk galt, sier Hansen.

Morten Bøås, Sahel-ekspert ved NUPI, mener at en ytterligere forverring i Somalia må sees i sammenheng med utviklingen på Afrikas horn og i Sahel, der stater gradvis svekkes. Det kan sette en stor befolkning i bevegelse, sier han.

– Dersom vi ikke bidrar til re-stabilisering av et så stort område, har vi alle problemer, sier Bøås.

– Styrkes på bygda

Det verste scenarioet for Somalia er at det bryter ut krig mellom regionalstatene og sentralregjeringen, sier Hansen. Det ville vært et ønske-scenario for al Shabab. Men det kommer neppe til å skje, sier han. USA, Kina og andre afrikanske land følger dynamikken og ønsker ikke en utvikling som også vil skape store regionale ustabilitet.

Hansen tror landet kan gå i retning av en form for stabilitet, der regionalstatene og sentralmyndighetene presses til å samarbeide mer, mens al-Shabab opererer på bygda. De vil fortsette å utføre angrep mot større byer.

Les også: Somalia-terror krevde over 300 liv

Mer fra Dagsavisen