Verden

Europas unge trues av fattigdom

Flere unge enn eldre er nå truet av økende fattigdom i Europa. Bistandsorganisasjonen Caritas ber Norge ta imot flere unge arbeidsinnvandrere i et Europa i krise.

Finanskrisens kuttiltak har ikke virket, slår en ny rapport fast:

* Nær hver tredje barn og unge i EU-land er utsatt for å bli fattige. Tallet har økt siden 2009.

* Flere unge enn eldre er fattige: Nær hver fjerde EU-innbygger har samme risiko for å havne nederst på rangstigen.

* Gapet mellom det rike Nord-Europa og det fattige Sør-Europa vokser.

* Enkelte postkommunistiske og sentraleuropeiske land, som Tsjekkia, Slovenia og Estland, leverer bedre enn vesteuropeiske land i kampen mot sosial ulikhet, særlig for de unge.

 

- Eksplosiv situasjon

Nordiske land scorer best på sosial likhet. Men forskerne peker på høy arbeidsløshet for unge i Sverige og Finland og blant minoritetsbefolkningen.

Tallene kommer fra den tyske stiftelsen Bertelsmanns «Social Justice Index» som ble publisert i oktober. Indeksen bruker blant annet fattigdomsbekjempelse for å måle sosial rettferdighet i EU-landene.

Nå kaller forskerne bak rapporten situasjonen i Europa «eksplosiv» og frykter for den sosiale stabiliteten. Fortsetter forskjellene å øke, vil det true hele integrasjonsprosjektet i Europa, skriver forskerne.

 

- Sentraleuropeiske lykkes

Det er innbyggerne i landene i sør og øst, som Hellas, Romania og Bulgaria, som har størst risiko for å havne nederst på rangstigen (se fakta).

Sterk økonomi og et høy bruttonasjonalprodukt skaper mer likhet, men ikke bare: Sentraleuropeiske land som Tsjekkia, Slovenia og Estland scorer bedre på sosial rettferdighet enn vestlige EU-land som Belgia, Frankrike og Storbritannia. Estland utmerker seg i kampen for likhet i skolen og sosial rettferdighet for unge, mens Tsjekkia leverer på fattigdomsbekjempelse.

 

- Aktiv sosialpolitikk avgjør

Bertelsmann-stiftelsen bruker disse landene som eksempel på at sosial likhet er mulig, selv med et gjennomsnittlig økonomisk resultat. En sterk sosialpolitikk er viktig på linje med god økonomi og høy BNP (brutto nasjonalprodukt, journ.anm.), sier forskerne. Hellas, Spania, Italia og Irland har en høyere BNP pr. innbygger enn de sentraleuropeiske, men scorer dårligst på sosial likhet i Europa.

Slovenia, Estland, Latvia og Litauen følger de nordiske landene i hælene på sosial rettferdighet for unge og likhet mellom generasjonene.

Bare tre EU-land har en bedring i sosial rettferdighet siden 2009: Luxembourg, Tyskland og Polen.

 

Ser ny type fattigdom

Jorge Nuño Mayer, generalsekretær i Caritas Europa, ser konsekvensene av den økende fattigdommen på nært hold. I Oslo og Bergen driver den katolske bistandsorganisasjonen informasjonssentre for arbeidsinnvandrere som kommer til Norge fra kriserammede land. Denne uka gjestet Mayer Oslo.

- I noen søreuropeiske land forsørger bestemors pensjon tre generasjoner. I Hellas er det mennesker med kreft, som har et handikappet barn og må velge mellom hva de skal bruke pengene på, sier Mayer til Dagsavisen.

En ny type fattigdom oppstår:

- I Storbritannia er flere personer fattige av dem som er i jobb, enn dem som er pensjonert, sier Mayer.

 

Frykter parallellsamfunn

Mayer er bekymret for Europas unge.

- Vi kan snakke om en tapt generasjon. Dette er unge mennesker med energi som ønsker å bidra, men som ser at selv ikke en universitetsutdannelse gjør en forskjell. Spørsmålet er hvilket framtidshåp disse unge vil videreformidle til sine barn dersom de velger å barn.

Mayer frykter at noen innbyggere ikke lenger føler noen forpliktelse overfor en stat som ikke forsørger dem. Utvikling av parallellsamfunn på siden av samfunnet kan bli en konsekvens.

 

- ta imot flere

Nå advarer Caritas-sjefen den blåblå regjeringen om å kutte i sosiale velferdstilbud. Norge har et særlig ansvar for å forsvare egen velferdsmodell i et Europa i krise, mener Mayer, og ber Norge ønske flere unge arbeidsinnvandrere velkommen.

- Norge burde oppmuntre disse gruppene til å komme. De kan bidra til Norges økonomi når de skaper bedrifter i egne hjemland.

- Mange mener at Norge ikke kan ta ansvar for Europas arbeidssøkende?

- Aldringen i Europas befolkning krever økt arbeidsmigrasjon. Arbeidsinnvandrere er ikke bare mennesker som skal brukes til å vaske deres hus og drive med byggekonstruksjon. Mange av dem er høykompetansearbeidskraft som må integreres med tiltak, sier Mayer, og advarer mot å framstille Europas fattige unge som «velferdsturister».

Mer fra Dagsavisen