EU oppfordrer til nyvalg i Venezuela for å hindre kaos og vold

EU oppfordrer til nyvalg i Venezuela for å unngå en «kaotisk og farlig» utvikling i den spente situasjonen mellom president Nicolás Maduro og opposisjonen.

EUs kontaktgruppe for Venezuela trådte sammen for første gang torsdag på ministernivå i Uruguays hovedstad Montevideo. Gruppen skal hjelpe til med å finne en fredelig løsning på krisen i landet.

– Vi har en presserende oppgave å utføre, og denne nødvendigheten har sitt utgangspunkt i den forverrede situasjonen som kan risikere å destabilisere hele regionen, og ikke bare regionen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini til deltakerne på møtet.

Mogherini ber om snarlig fritt og åpent nyvalg i Venezuela for å hindre «ytterligere lidelser og en kaotisk og farlig prosess».

Hun understreket i sin tale behovet for at regionale og internasjonale aktører står samlet rundt målet om å jobbe fram en fredelig løsning på krisen.

EUs kontaktgruppe ble nylig opprettet etter initiativ fra EU, og den består av de åtte EU-landene Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia, i tillegg til de latinamerikanske landene Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Mexico og Uruguay.

Møtet i Montevideo torsdag fant sted dagen etter at Mexico, Uruguay og Det karibiske fellesskap (CARICOM) foreslo en firedelt plan som går ut på dialog, forhandling, forpliktelse og implementering for å oppnå fred i Venezuela. (NTB)