Verden

EU med brexit-ultimatum til Boris Johnson: Kom med noe nytt innen midnatt

Det er duket for politisk drama denne uka idet EU og Storbritannia kjemper mot klokka for å prøve å sikre en brexit-avtale.

Hvis ikke den britiske regjeringen kommer med en juridisk tekst med nye innrømmelser innen midatt natt til onsdag, blir det ingen brexit-avtale innen EU-toppmøtet denne uka. Det er beskjeden EUs sjefforhandler Michel Barnier har levert til statsminister Boris Johnson tirsdag, ifølge britiske medier.

EUs sjefforhandler Michel Barnier har drevet hektisk møtevirksomhet de siste dagene. FOTO: NTB SCANPIX

EUs sjefforhandler Michel Barnier har drevet hektisk møtevirksomhet de siste dagene. Foto: NTB scanpix

Et kappløp mot tiden er i gang i det som betegnes som den store brexit-uka: Storbritannia og EU jobbet tirsdag fortsatt intenst med å bli enige om en utmeldingsavtale i tide før EU-toppmøtet som holdes torsdag og fredag.

En avtale denne uka er absolutt avgjørende for statsminister Boris Johnson dersom han skal ha sjansje til å slippe å gjøre det han ikke vil: å be EU om en utsettelse av brexit innen førstkommende lørdag.

Til tross for intens innsats og enkelte positive signaler fra begge parter ble det tirsdag meldt at det fortsatt er mye som gjenstår.

– Selv om en avtale vil bli vanskelig, mer og mer vanskelig for å være ærlig, er det fortsatt mulig denne uka, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier tirsdag.

Dramatiske dager

Det bygger opp til politisk storm i den begivenhetsrike uka vi er inne i, og dette er hva som ventes å skje:

* Torsdag og fredag: Et avgjørende toppmøte er planlagt i EU, og det er det siste møtet som er satt opp på kalenderen før brexit-fristen 31. oktober. En avtale må derfor være klar innen dette møtet, dersom ikke annet avtales i siste liten.

* Lørdag: Dersom parlamentet innen denne dagen ikke har godkjent en avtale eller godkjent en utmelding uten en avtale (det siste er flertallet imot), skal regjeringen i henhold til en lov vedtatt av Underhuset be EU om utsettelse fra 31. oktober til 31. januar. Johnson har her gitt motstridende signaler: Han har vært klar på at landet skal ut av EU 31. oktober enten det blir med eller uten en avtale – samtidig har regjeringen sagt den vil følge loven. Dermed knyttes det spenning til hva regjeringen gjør om det ikke blir en avtale innen den tid.

Det er også planlagt at Underhuset skal komme sammen lørdag for første gang siden Falklandskrigen i 1982, men dette er ikke formelt bestemt ennå. Om det skjer, kan det åpnes for en rekke utfall i Underhuset lørdag, avhengig av om det foreligger en avtale eller ikke.

Grensenøtt

Det store stridsspørsmålet er Nord-Irland, der både EU og Storbritannia har som mål å unngå en «hard grense» mellom Irland og Nord-Irland i noe fall. Spørsmålet er hvordan.

Boris Johnson ønsker en annen ordning enn den såkalte «backstop»-garantien i utmeldingsavtalen forgjengeren Theresa May forhandlet fram med EU. Det er en sikkerhetsgaranti som skal hindre en hard grense på den irske øya dersom Storbritannia og EU ikke blir enige om en fremtidig handelsavtale når overgangsperioden etter brexit er over 1. januar 2021. Johnson frykter denne ordningen vil binde Storbritannia til EUs tollunion på ubestemt tid.

Johnson la derfor nylig fram et forslag om at Nord-Irland, som resten av Storbritannia, går ut av EUs tollunion etter overgangsperioden for brexit, men at Nord-Irland skal være innenfor EUs indre marked når det gjelder varer, i motsetning til resten av Storbritannia.

Men EU er imot at medlemslandet Irland og Nord-Irland skal være i ulike tollområder. I dagene etter at Johnsons forslag ble lagt fram, har det kommet justerte forslag, og nå forhandles det om mulige kompromissløsninger.

Les også: Dette må Boris Johnson få til for å sikre suksess

Utsettelse?

Det har det siste døgnet vært spekulasjoner om et mulig nytt EU-møte i slutten av oktober dersom man ikke blir enige denne uka, skriver BBC.

Statsminister Boris Johnson ønsker for all del ingen utsettelse utover 31. oktober, men kan altså bli nødt til å be om det om ingen avtale foreligger.

Men en utsettelse må også godkjennes av EU, og det er ingen tvil om at EU begynner å bli lei av den langvarige brexit-prosessen. En utsettelse bør kun innvilges dersom det ventes en politisk endring i Storbritannia som kan løse opp i situasjonen, påpeker Frankrikes statssekretær for Europa-spørsmål, Amelie de Montchalin.

– Tid alene er ingen løsning. Men dersom en betydelig politisk endring kommer på plass i Storbritannia kan det potensielt rettferdiggjøre en diskusjon om utsettelse dersom vi blir bedt om det, sier hun ifølge Reuters.

– En betydelig politisk endring vil være utsiktene for et valg, en folkeavstemning, noe som endrer dynamikken slik at triangelet mellom regjeringen, parlamentet og det britiske folk kan nærme seg hverandre litt mer, sier hun.

Les også: Boris Johnsons sjefrådgiver: – Vi nyter dette. Vi kommer til å vinne.

Mer fra Dagsavisen