Verden

Etterlyser handling

- Det er bare ­geografisk Hviterussland hører til Europa, mener ­dissident Anatoli Mikhailov ved Hviterusslands eksil­universitet i Vilnius.

Hviterussland grenser direkte mot EU-landene Polen og Litauen og ligger heller ikke langt unna Norden. Samtidig er landet uendelig fjernt fra resten av Europa.

- Det siste diktaturet i Europa er ikke på den internasjonale agendaen. Oppmerksomheten er ofte knyttet til spesielle hendelser og 20 år med forsøk på å skape demokrati har mislykkes, slår hviterussiske Anatoli Mikhailov fast.

På et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Utenriksdepartementet møtte Mikhailov og utenriksminister Jonas Gahr Støre studenter ved Universitetet i Oslo i går. Mikhailov mener vestlige lands politikk overfor regimet i Minsk ikke bare har vært ineffektiv, men også har virket mot sin hensikt.

- Det er nødvendig å tenke nytt. Det er konkret handling som trengs, sier han.

Universitet i eksil

Mikhailov er rektor for Det europeiske humanistiske universitet (EHU) som han var med å opprette i den hviterussiske hovedstaden Minsk etter Sovjetunionens sammenbrudd på begynnelsen av 1990-tallet. I 2004 ble universitetet stengt av Aleksandr Lukasjenko som har hatt makten siden 1994. Dermed flyttet hele universitetet i eksil til Vilnius. Nabolandet Litauen har utviklet et stort eksilmiljø for hviterussiske menneskerettighetsaktivister og demokratiforkjempere. Universitetet har i dag om lag 700 studenter.

Universitetet i Oslo starter nå opp et utvekslingsprogram med eksiluniversitetet i Vilnius.

Diplomatisk krise

Forholdet mellom Lukasjenko, og resten av Europa har tilspisset seg ytterligere i sommer etter at svenske menneskerettighetsaktivister fløy over Hviterussland og slapp ut 800 teddybjørner med regimekritiske lapper. Lukasjenko svarte med å utvise alle svenske diplomater fra landet og trekke tilbake sine egne fra Stockholm, i tillegg til å sparke generalen som leder luftforsvaret og sjefen for grensekontrollen, og øke presset på menneskerettighetsaktivister i eget land.

Lukasjenko sparket nylig også sin egen utenriksminister og byttet ham ut med Vladimir Makey. Byttet tolkes som en opptrapping av konflikten mellom Minsk og EU. Makey står nemlig på EUs svarteliste over hviterussiske myndighetspersoner, forgjengeren Sergei Martynov sto ikke på denne listen.

Utenriksminister Støre sier det er vanskelig å finne balansen mellom å holde dørene åpne og å fortsette presset mot regimet i Minsk.

- Vi må fortsette å snakke selv om det virker som om diktatorer ikke hører. Press virker, sier Støre.

Om to uker er det parlamentsvalg i Hviterussland. Det er ingen grunn til å benytte stemmeretten, mener rektor Mikhailov.

- Det er på ingen måte snakk om et reelt valg, sier han til Dagsavisen.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen