Verden

Et splittet land

BRASIL: Dilma Rousseff blir sittende ved makten etter å ha vunnet et svært jevnt presidentvalg.

Brasils venstreorienterte president Dilma Rousseff ble så vidt gjenvalgt i det som anses som det mest splittende valget siden brasilianerne vendte tilbake til demokratiet i 1985.

Nå lover hun både å skape forsoning, få fart på økonomien og å bekjempe korrupsjon. Målet er å dempe misnøyen hos landets middelklasse, som de siste årene har opplevd at inntekten deres har krympet som følge av stor prisvekst, og som blant annet har vært rasende på pengebruken i forbindelse med VM i fotball.

Etter en splittende valgkamp, der Rousseff også ble anklaget for korrupsjon, stakk hun av med 51,6 prosent av stemmene, 3 prosentpoeng mer enn rivalen Aécio Neves. Det knappe mandatet gjør at hun ikke vil kunne presse gjennom en venstreorientert økonomisk politikk uten å gjøre seg mektig upopulær i halvparten av befolkningen.

– Et så jevnt resultat minsker muligheten hennes til å radikalisere politikken. Omtrent halvparten av landet er imot det hun har gjort, sier Alberto Bernal i Bullticj Capital Markets i Miami til Reuters.

Andre eksperter påpeker at velgerne har valgt det kjente selv om mange har fått det verre, i redsel for at livet skal blir enda vanskeligere med en ny president.

Støtte fra fattige

Rundt 40 prosent av Brasils 200 millioner innbyggere lever i husholdninger med en inntekt på mindre enn 4.600 kroner per måned, og det var deres støtte som sikret Rousseff fra Arbeiderpartiet (PT) seieren.

På den andre siden står en voksende middelklasse som hadde stort håp om at motkandidaten Neves fra høyre-sentrum partiet PSDB ville kunne få fart på økonomien.

Neves selv mener at Rousseffs største utfordring nå er å bygge bru mellom ulike befolkningslag, som nå er splittet av mistillit og fiendebilder.

– Jeg sa at hun først og fremst må prioritere å samle Brasil, sa Neves til skuffede tilhengere etter at han hadde ringt og gratulert Rousseff med seieren.

Velferd og vekst

Rousseffs store utfordring er hvordan hun skal kunne fortsette de statlige velferdsprogrammene mens skatteinntektene minsker som følge svak økonomisk vekst. I år ligger veksten an til å bli på 1 prosent, mens den for fem år siden lå på 7,5 prosent. Samtidig er inflasjonen på over 6,5 prosent.

– Jeg vet jeg blir sendt tilbake som president for å gjennomføre de store endringene som det brasilianske samfunnet krever, sa Rousseff etter seieren søndag

– Jeg skal bli en mye bedre president enn det jeg har vært hittil, lovet hun foran feirende tilhengere i hovedstaden Brasília.

Rousseff har også lovet å bytte ut finansministeren sin i et forsøk på å tenke nytt om økonomien. Ikke minst er det viktig å skape tillit i finansmarkedene, som de siste ukene har reagert negativt hver gang Rousseff har ledet på meningsmålingene.

– Spekulanter

Samtidig mener sentrale personer i regjeringen at uroen på finansmarkedene først og fremst skyldes nervøse spekulanter.

– Investorene bør slappe av og ta beroligende medisin, lyder budskapet fra regjeringens utenrikspolitiske rådgiver Marco Aurelio Garcia.

Brasils videre utvikling påvirker også norske bedrifter som opererer i Brasil. Statoil, Hydro, Yara og over hundre andre norske selskaper har virksomhet i landet.

Norges eksport av klippfisk til Brasil begynte allerede på 1800-tallet, og norsk landbruk importerer i dag store mengder brasilianske soya som brukes til dyrefôr.

I tillegg har Norge støttet arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen med over 4,5 milliarder kroner siden 2008.

Mer fra Dagsavisen