Verden

Et innblikk i et lukket regime

Wikileaks offentliggjøring av 500.000 dokumenter fra Saudi-Arabia gir et ytterst sjeldent innblikk i et av de mest lukkede samfunnene i Midtøsten.

JAFFA (Dagsavisen): Foreløpig er bare rundt 61.000 dokumenter lagt ut på nettet, men stoffet ser allerede ut til å være eksplosivt nok: Et dokument, for eksempel, viser at Saudi-Arabia kjøper seg positiv presse over hele Midtøsten.

Dokumentet, som skal stamme fra kulturdepartementet i Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad, forteller om hvordan aviser i Jordan, Kuwait, Libanon, Mauritania og De forente arabiske emirater får hundretusener av kroner hvert år.

– Det understrekes at all støtte til utenlandske medier må tjene kongedømmets politikk og interesser, het det i det offentliggjorte dokumentet, som var klassifisert «Topphemmelig». Hvordan dette utspilte seg rent konkret, kunne man også se i et annet dokument.

LES OGSÅ: En pioner på sykkel

Innflytelse

I november 2011, etter at Den arabiske våren hadde begynt å spre seg i Midtøsten, intervjuet en egyptisk satellittkanal den saudiarabiske dissidenten Saad al-Faghi. Dissidenten sa, slik han pleier, at regimene i Gulf-området, inkludert Saudi-Arabia, må veltes.

Ifølge dokumentet, skal den saudiarabiske ambassadøren i Kairo så ha ringt opp til eieren av den egyptiske fjernsynskanalen, og sagt rett ut at «slike hendelser aldri må gjenta seg.»

Men det er lite Saudi-Arabia kan gjøre med hackere som stjeler data fra landets datamaskiner. Bare rundt 10 prosent av alle dokumentene Wikileaks skal sitte på er blitt offentliggjort til nå. I ukene som kommer vil gruppen offentliggjøre nye dokumenter, noe som gang på gang kan komme til å utløse den ene pinlige affæren etter den andre for Saudi-Arabia.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Arven etter Snowden

Og dermed har Wikileaks gjort det igjen. Edward Snowden gjorde det klart for oss alle i 2013 at privatlivet – og friheten som kommer med den private sfæren – er borte for all tid i vårt internettdrevne samfunn. Vi kan med letthet overvåkes ved hjelp av våre mobiler, datamaskiner, kredittkort og ikke minst overvåkingskameraer.

Og ikke bare stater kan forfølge oss. Selskap som Facebook sitter på mer informasjon om mennesker enn noen totalitær stat noensinne i historien. Men nå viser det seg at avsløringene kan gå begge veier.

Tilbake i 1973 greide journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein å avsløre Watergate-skandalen etter å ha snakket med en anonym kilde kalt Deep Throat. I dag, når millioner av dokumenter raskt kan stjeles og lagres på en liten bærbar disk, kan tusenvis av skandaler avsløres i en fei.

Over i Saudi-Arabia kom den arabiske våren aldri til det lukkede kongedømmet. Blant den sjiamuslimske minoriteten som lever øst i landet så en flere forsøk på å organisere protester, men myndighetene slo raskt og hardt ned på enhver demonstrasjon. Da protestene spredte seg til nabolandet Bahrain, sendte Saudi-Arabia selv stridsvogner til hovedstaden Manama, og knuste protestene der.

LES OGSÅ: Blir mishandlet og kastet ut

Versting

Regimet i Riyadh er på den ene siden vestligstøttet, av både land som USA og Norge, og på den andre siden blant verdens verste i menneskerettighetsspørsmål. Kvinner lever under et kjønnsapartheid, og regimet bruker straffer som halshogging på sine innsatte fanger. Under den arabiske våren var Saudi-Arabia den dominerende makten som søkte å hindre framveksten av folkevalgte styrer i regionen.

Ennå i dag er Saudi-Arabia en dominant aktør, men denne gangen som den fremste regionale makten som bekjemper Irans voksende innflytelse i Midtøsten. Dette inkluderer blant annet støtte til ekstreme islamister som bekjemper iranskstøttede president Bashar Assad i Syria.

Saudi-Arabia benekter ikke at mange av dokumentene som Wikileaks besitter kan være ekte. I helgen sa Osama Nugali, en talsmann for landets UD, at dokumentene trolig stammet fra et nylig elektronisk angrep mot datamaskinene i utenriksdepartementet.

– Saudiarabere må ikke hjelpe fiender av vårt land, advarte han.

LES OGSÅ: Trøbbel i Det saudiske hus

Bekreftelse

Dokumentene omhandler en lang rekke forskjellige temaer. Et dokument beskriver hvordan Saudi-Arabia forhandlet med det muslimske brorskapet som overtok i Egypt etter at Riyadhs allierte Hosni Mubarak var fjernet fra makten. Et annet dokument hevder at De forente arabiske emirater foreslo å kjøpe Mubarak fri – for 10 milliarder dollar.

At Wikileaks virkelig har fått tilgang til i det minste noen autentiske saudiarabiske dokumenter er etter hvert blitt hevet over enhver tvil. Et dokument fra den Saudi Arabiske ambassaden i Sveits forteller om hvordan en saudiarabisk prins stakk av fra en regning på over 1,5 millioner sveitsiske franc for leie av limousiner. Nyhetsbyrået AP tok kontakt med Golden Limousine, utleiefirmaet nevnt i dokumentet, som bekreftet hendelsen.

– Vi arbeider ikke lenger med denne familien, sa eieren av firmaet Louis Roulet. Og la til at han har hatt lignende situasjoner med mange andre kunder fra Midtøsten.

LES OGSÅ: Avtale kan endre Midtøsten

Mer fra Dagsavisen