Verden

– Et angrep på Syria vil styrke al-Qaida

SYRIA: President Barack Obama leder selv innsatsen for å overtale skeptiske kongresspolitikere til å støtte et angrep på Syria.

Et angrep på Syria vil føre til lite annet enn å styrke al-Qaida og dets tilhengere, advarer den syriske regjeringen. Imens prøver president Barack Obama intenst å samle støtte i Kongressen for en militæroperasjon mot Assad-regimet.

– Terrorismen vil blomstre opp overalt dersom USA gjennomfører planene om et militært angrep på Syria, advarer den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad ifølge BBC.

Han avviser også at det er regimet i Damaskus som har brukt kjemiske våpen og legger skylden på væpnede opprørsgrupper som støttes av USA.

USA anklager Assad-regimet i Syria for å ha brukt nervegass i angrepet mot flere forsteder i Damaskus 21. august. Over 1.400 mennesker ble drept, blant dem mange barn, ifølge USA, som kaller angrepet det verste i sitt slag siden Saddam Hussein angrep kurdere i Irak med gass i 1988.

I høyeste beredskap

President Obama kunngjorde imidlertid i helgen at han vil vente med et eventuelt angrep til Kongressen har stemt over det, noe som trolig vil skje tidligst neste uke.

Det britiske parlamentet stemte i forrige uke nei til britisk deltakelse i et amerikanskledet angrep. Frankrike, som er positiv til å delta i et angrep, skal ikke stemme over saken, men venter på hva Kongressen i Washington faller ned på.

Selv om et angrep er satt midlertidig på vent, forbereder både de syriske regimestyrkene og opprørshæren seg på det de tror snart vil komme. En sikkerhetskilde bekrefter at regjeringsstyrkene er i høyeste beredskap.

Syrike aktivister opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at den syriske hæren har flyttet styrker og våpen til sivile mål som skoler og moskeer. Det er imidlertid ikke bekreftet av andre kilder.

Men også opprørshæren forbereder seg, og får hjelp fra utlandet for å styrke og posisjonere seg. Ifølge syriske aktivister strømmer nå utenlandske frivillige og våpen inn i Syria over grensen fra Jordan.

Våpenleveransene inkluderer angivelig blant annet halvautomatiske rifler og flere titall bakke-til-luft-raketter, og er en del av en militær hjelpepakke som Vesten og arabiske allierte ga løfte om i juni.

Russland ikke overbevist

Selv om Obama hevder å ha klare bevis for at Assad-regimet har brukt nervegass, lar Russland seg ikke overbevise.

– Hva vi har blitt vist, både tidligere og nå nylig, av USA, Storbritannia og Frankrike, er overhodet ikke overbevisende, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Han legger til at det hefter stor tvil ved mange bilder som er lagt ut på internett og som viser ofre for det antatte gassangrepet i Damaskus.

Den russiske marinen sendte søndag ett av sine rekognoseringsskip til kysten utenfor Syria. I forrige uke kunngjorde Russland at to rakettkryssere var sendt til det østlige Middelhavet. Russland er en av Assad-regimets nærmeste allierte.

Kongressen skeptisk

Men Obama sliter også med å overbevise amerikanske politikere om å støtte et angrep på Syria.

– Jeg er veldig bekymret for hva det vil si å starte en ny krig mot et land som ikke har angrepet oss, sier demokraten Janice Hahn i Representantenes hus.

Men mens få amerikanere trekker i tvil bevisene på angrepet som Obamas regjering har lagt fram, er mange usikre på effektene av et angrep.

Kongresspolitikerne har stilt spørsmål om eventuelle uforutsette konsekvenser, krigstrøttheten i den amerikanske befolkningen, og hva det vil si å gå til aksjon uten en bred internasjonal koalisjon i ryggen.

– Ingen anelse om hva som skjer

At Obama valgte å be Kongressen godkjennelse for et angrep mot Syria, har forundret mange forskere.

– Inntil fredag-lørdag fulgte vi et veletablert manuskript for en slik prosess. Men nå er vi ved et punkt ingen egentlig har vært før, sier den danske professoren i militære studier, Mikkel Vedby Rasmussen, til Jyllands-Posten.

– Jeg pakket sammen krystallkulen min lørdag, jeg har ingen anelse om hvordan dette ender, sier han.

Mer fra Dagsavisen