Annonse
Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president.

Erdogan: Merkel bedriver nazisme

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har enda en gang brukt nazi-ordet, denne gang fordi Angela Merkel ønsker å stenge døren for tyrkisk EU-medlemskap.

Annonse
Verden

– Jeg sier ikke at du er en nazist, en fascist. Jeg forklarer hendelsen. Denne hendelsen er nazisme. Dette er fascisme, sa Erdogan onsdag som reaksjon på uttalelser som statsminister Angela Merkel og sosialdemokratenes motkandidat Martin Schulz kom med under en fjernsynssendt valgdebatt i Tyskland.

– Det må være klart at Tyrkia ikke bør bli medlem av EU, sa Merkel i debatten.

Tirsdag fulgte Merkel opp i en tale til nasjonalforsamlingen der hun sa at hun vil ta opp temaet med EU-kolleger på neste EU-møte i oktober. Medlemskapssamtalene bør enten suspenderes eller avsluttes, sa Merkel til de tyske folkevalgte.

– Jeg sier til Merkel: Hvis du ikke er i stand til å tolerere EUs forhold til Tyrkia, vær modig og si det, og gjør det som trengs, sa Erdogan onsdag.

Han gjentok samtidig sin oppfordring til tyrkere bosatt i Tyskland til «ikke å stemme på Tyrkias fiender», noe han også sa i forrige måned.

I april anklaget han tyske politikere for «nazipraksis» etter at tyske myndigheter i april avlyste flere tyrkiske valgarrangement i april der Erdogan ønsket å samle støtte til folkeavstemningen om mer makt til seg selv.

Erdogan står fast på at Tyrkia ikke har endret sin holdning til EU og at landet har oppfylt sine forpliktelser på veien til mulig EU-medlemskap. EU derimot viser en holdning som er preget av hykleri og politisk umoralskhet, mener Erdogan. Han oppfordrer Brussel til å si klart ifra hvor EU står.

(NTB)

Annonse