Verden

Endrer ikke rute

Flere migranter og flyktninger kommer nå til Italia enn til Hellas. Men foreløpig er knapt noen av dem syrere, til tross for at Balkan-ruten er stengt.

Bilde 1 av 8

Flere migranter kom til Italia enn til Hellas i april, for første gang siden juni i fjor, viser nye tall fra EUs grensebyrå Frontex.

Italia har advart om en økt pågang av flyktninger og migranter over den sentrale delen av Middelhavet idet sommersesongen nå er i ferd med å begynne. Etter at grensene på Balkan ble stengt og EU og Tyrkia ble enige om en avtale om hvordan flyktningstrømmen over til Hellas skulle bremses, er oppmerksomheten i større grad rettet mot Italia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Afrikanere

Nye tall også fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) bekrefter nå at mens ankomstene til Hellas har sunket, har de økt jevnt og trutt til Italia:

Men så langt er det ikke registrert noen endring i fluktruten for syrere: Blant dem som velger den lange og langt mer dødelige ruten over det sentrale Middelhavet over til Italia, er det nesten utelukkende afrikanere.

Kun to var syrere

De siste par ukene er det først og fremst personer fra Nigeria, Gambia, Senegal, Guinea og Elfenbenskysten som har ankommet Italia, ifølge IOM.

– Til tross for en drastisk reduksjon i ankomster av syrere, irakere og afghanere fra Tyrkia til Hellas, har IOM ennå til gode å se noe bevis på at disse nasjonalitetene har reagert på stengningen av Balkan-ruten ved å returnere til den sentrale middelhavsruten eller ved å forsøke å nå Italia via Egypt eller Libya, meldte IOM i en oppdatering i går.

Både syrere og irakere brukte ruten over til Italia i løpet av fjoråret. Men ruten er mye mer omfattende enn den gjennom Tyrkia.

De siste par dagene er hele 800 personer reddet på havet på vei til Italia. Men av disse var kun to syrere, og disse to hadde trolig bodd i Egypt i lengre tid, ifølge IOM.

Gjerde i Østerrike?

Italienske myndigheter venter en sterk økning migranter over fra Libya i løpet av sommeren. EUs utenrikssjef Federica Mogherini advarte i mars om at 450.000 personer kan komme til å bruke ruten over fra Libya.

Den antatte utviklingen har fått Østerrike til å reagere. Landets regjering ønsker å innføre kontroll ved grensen til Italia, slik som på grensen til Ungarn og Slovenia. Men et EU-vedtak denne uka forhindret dette. Både Italia og EU-ledelsen er imot kontroll ved det såkalte Brenner-passet, fordi det er et viktig bindeledd mellom nord og sør i Europa.

Mer fra Dagsavisen