Verden

Endelig ferdig etter 12 års strid

RUVER: Det har tatt over 12 år, ni guvernører, to arkitekter og årelange forhandlinger og nabokrangling. Men nå er USAs høyeste skyskraper nesten klar for åpning.

NEW YORK (Dagsavisen): Det glitrer i glatte hvite overflater i 64. etasje i USAs nå høyeste skyskraper One World Trade Center.

Tara Stacom ser beundrende ut over Manhattan. Det er opp hit hun tar med selskaper interessert i å leie kontorlokaler i skyskraperen som etter mer enn 12 år og uendelig krangling og kritikk nå har tatt det tidligere World Trade Centers plass.

- Det gir meg en følelse av ære og patriotisme å arbeide med dette, sier Stacom.

Tryggest i byen

De siste 12 årene virket det nesten som om New York hadde gitt opp, at det store såret etter tvillingtårnene aldri helt ville leges. Etter at to fly smalt inn i tvillingtårnene om morgenen 11. september 2001, har åstedet gitt tøffe politiske dragkamper og byråkratisk hodepine.

Oppfordringen om samhold etter terrorangrepene ble fort glemt i kampen om Ground Zero. Ni guvernører, to borgermestre, en rekke arkitekter, en sta utvikler og tusenvis av pårørende og naboer har slåss om denne lille biten jord i Manhattans finansdistrikt. Noen pårørende ville gjøre om åstedet til et gigantisk minnesmerke, mens andre ville bygge nye tårn så fort som mulig.

Oppdraget har vært vanskelig: One World Trade Center skal være USAs svar på 11. september, gi de private eierne penger i kassa, være åpen for publikum og et trygt sted å jobbe for leietakerne.

«Det må anerkjenne tragedien som fødte det, og samtidig symbolisere en triumferende motstandskraft i møtet med tragedien», skriver journalist Josh Sanburn i Time Magazine.

104 etasjer

Det var arkitekt Daniel Libeskind som til slutt trakk det lengste strået og fikk jobben med å gjenoppbygge åstedet. USAs høyeste bygg er nå åpent for presse og mulige leietakere. Fra 102. etasje ser frihetsgudinnen bitte liten ut. Og stemmer det at vi ser ned på ikonet Empire State Building, som før var høyest i byen?

- Vi er rundt 60 meter høyere, sier Jordan Barowitz mediesjef ved The Durst Organization, det private selskapet som sammen med New Yorks Port Authority står for byggingen av den 541 meter høye skyskraperen.

One World Trade Center, også kalt Freedom Tower, ruver nøyaktig 1.776 fot over bakken, en omstridt symbolikk som viser til året for USAs selvstendighetserklæring.

Tynget åsted

Nesten 3.000 mennesker ble drept i terrorangrepene da to fly rammet de to skyskraperne World Trade Center 11. september i 2001. I mange måneder etter angrepene ble det gravd nedover, for å finne rester av overlevendes levninger og eiendeler.

- Området har i praksis vært stengt for newyorkere i over 12 år. Derfor er det symbolsk og stort at vi nå åpner området, sier Jordan Barowitz til Dagsavisen.

Det er ingen ting å si på utsikten. Men mange var lenge skeptiske til å jobbe her, hvor så mange mennesker mistet livet. Men nettopp på grunn av 11. september, er dette det tryggeste bygget du kan være i, mener utviklerne.

- Dette er det tryggeste kontorbygget som noensinne er bygget, slår Jordan Barowitz fast.

Flytter inn

Det første selskapet, amerikanske Conde Nast, flytter inn i de 22 laveste etasjene i løpet av høsten. Kvadratmeterprisen stiger med høyden. I løpet av neste år blir 102. etasje åpen for publikum.

Det glitrende nye bygget i Manhattans finansdistrikt er for mange nok et symbol på det New Yorks ordfører Bill de Blasio kaller «historien om to byer». Mens One World Trade Center har reist seg fra ruinene, er New Yorks infrastruktur i ferd med å falle sammen.

For knappe to uker siden eksploderte et boligbygg i Harlem etter en gasslekkasje, noe som ga ny og økt oppmerksomhet rundt byens eldgamle infrastruktur.

Byens vannledninger er i gjennomsnitt 69 år gamle, gassledningene 56 år, mens byens kloakksystem i gjennomsnitt er 84 år gammelt, ifølge en rapport fra Center for an Urban Future.

På Ground Zero er alt flunkende nytt.

- Det er mer plass, mer lys og alt som gjør folk mer produktive. Som alle andre, ser jeg på dette bygget med beundring, sier Tara Stacom og ser opp med et smil.

Ikke alle er begeistret. Kritikere har kalt det skyhøye tårnet USAs største peniskompleks, mens kunstneren Banksy kaller skyskraperen uinteressant, et «104 etasjers kompromiss» og mener bygget er så kjedelig at «det kunne vært bygd i Canada».

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen