Verden

- En viktig anerkjennelse

På høy tid, sier flere Europa-forskere om prisen til EU. Andre er mer skeptiske.

Prisen er god og velfortjent av flere grunner, mener Nupi-direktør Ulf Sverdrup, som har forsket på Europa og EU i en årrekke.

- EU var først viktig for å stabilisere det gamle Vest-Europa, og etter hvert for å påvirke demokratiseringsprosessen i Hellas, Spania og Portugal. Utvidelsen østover har også vært viktig. Til sist er EU viktig gjennom at stater har inngått forpliktende samarbeid med felles regler og domstolskontroll. Det har vært inspirerende for andre organisasjoner i verden, som Den afrikanske union og regionale organisasjoner i Asia og Sør-Amerika, sier Sverdrup til Dagsavisen.

Bråk kun i Norge

Han syns ikke tidspunktet, med økte spenninger i en kritisk tid i EU, er noe hinder for prisen.

- Det kan nok oppfattes som litt urytmisk. Men EU er ikke i ferd med å falle fra hverandre, til tross for en veldig dyp krise. Men det er en sysselsettingskrise, en gjeldskrise, en valuta- og finanskrise - selve ideen om europeisk integrasjon er ikke i krise. Kjernen i det europeiske samarbeidet gjelder like godt i år som før, sier Sverdrup, som også mener at prisen fungerer som en påminnelse om EUs utgangspunkt i en tid der fredsaspektet er blitt skjøvet ned på dagsordenen.

- Man kan heller si at dette var på overtid, men bedre sent enn aldri, sier Sverdrup, som ikke tror prisen blir særlig kontroversiell i Europa.

Dette støttes av direktør Erik Oddvar Eriksen ved Arena senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo.

- Den er nok mer kontroversiell i Norge enn mange andre plasser, sier Eriksen, som mener det eneste som er feil er at EU ikke har fått den før.

- Riktignok er grekerne misfornøyde med Tyskland og Angela Merkel, men sinnet i de kriserammede landene rettes først og fremst mot det folk mener er udugelige nasjonale ledere og finansvesenet, ikke mot EU som sådan, sier Eriksen til Dagsavisen.

Han mener Nobel-komiteens begrunnelse for prisen var god.

- EU-landene har skapt overnasjonale institusjoner, blant annet en sterk EU-domstol, som gjør at det nærmest er umulig å gå til krig, sier Eriksen, og nevner de viktigste milepælene som utvidelsen østover etter murens fall, og demokratiseringen i Hellas, Spania og Portugal.

Dårlig tidspunkt?

Seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier til NTB at årets vinner av Nobels fredspris har vært en av komiteens store unnlatelsessynder.

- EU er en verdig vinner. Unionen har spilt en sterk fredsfremmende rolle. Det har veldig lite med norsk medlemskap eller ikke i EU å gjøre, sier Lodgaard.

Direktør Kristian Berg Harpviken i PRIO stiller seg derimot undrende til at EU får prisen i år.

- Det er fordi EU er en institusjon som er inne i en dyp krise, først og fremst en økonomisk krise. Vi vet at økonomiske kriser har et stort konfliktpotensial, og vi har sett det gjennom voldelige protester i mange land den siste tida, sier Harpviken til NTB.

Han mener EU hadde vært en langt mer åpenbar kandidat dersom institusjonen på en overbevisende måte hadde håndtert den økonomiske krisen og konfliktpotensialet i den.

- Når det gjelder det historiske, er EU et åpenbart fredsprosjekt med bakgrunn i stål- og kullunionen. Og historien framover har jo bidratt til fred i Europa i hele tida etter andre verdenskrig, sier Harpviken, som heller ikke tror prisen vil oppfattes som kontroversiell i utlandet.

Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité mener også tidspunktet er feil.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier Bundt til NTB.

Hun mener det likevel er en flott anerkjennelse til et EU som startet som et fredsprosjekt.

Barroso 
ble rørt

Fredsprisen er et signal om at EU er noe verdifullt som bør settes pris på, sier EU-kommisjonenes president Jose Manuel Barroso. Han fortalte journalister i Brussel at han ikke hadde ventet dette da han våknet i går morges.

- Jeg ble rørt da jeg fikk beskjeden. Det er en stor ære, for alle de 500 millioner innbyggerne i EU og for EU-samfunnet, sier Barroso.

Han mener at prisen er på sin plass, og at den er en anerkjennelse av EUs arbeid for demokrati, menneskerettigheter og menneskeverd.

Barroso la også vekt på EUs historiske rolle.

- EU ble grunnlagt på ruinene av et Europa som var ødelagt etter andre verdenskrig. Det må man aldri glemme. Senere forente EU et kontinent som var splittet av den kalde krigen, minnet Barroso om.

EU opplever for tida vanskelige tider med en økonomisk krise som har rammet mange av de 27 medlemslandene.

- Men selv i vanskelige tider forblir EU en inspirasjon for mennesker i Europa og over hele verden. Prisen er et signal om at verden trenger EU. Den er også en viktig melding om at EU er noe verdifullt som bør verdsettes, avsluttet Barroso, som gikk fra podiet til applaus fra et samlet journalistoppbud. (NTB)

Mer fra Dagsavisen