Verden

- En trygg og god tildeling

FREDSPRISEN 2013: En viktig og god pris, lyder de fleste
reaksjonene på årets Nobels fredspris. Prisen kan styrke arbeidet mot kjemiske våpen i Syria, tror 
flere eksperter.

Ingen sjokkerte reaksjoner, ingen som raser. Fredsprisen i år til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) møter stort sett anerkjennelse og tilfredshet - med unntak av enkelte som mener valget var kjedelig, eller at prisen burde gå til en fredsaktivist i stedet for en organisasjon.

For OPCW selv er prisen en ære.

- Det er viktig for oss å ha en slik pris i ryggen i vårt arbeid. Ikke minst betyr det mye for motivasjonen for våre folk som nå arbeider i Syria, og vi håper prisen bidrar til at flere land forplikter seg til å ødelegge sine våpenlagre, sa OPCW-leder Ahmet Uzumcu i Haag i går.

Organisasjonen får prisen for det omfattende arbeidet for å avskaffe kjemiske våpen. I løpet av de siste 16 årene har organisasjonen ødelagt 80 prosent av verdens kjente lagre av kjemiske våpen. Nå gjenstår kun 20 prosent, pluss lagrene i Syria, påpeker lederen.

Les også: Suksesshistorien

- Styrker arbeidet

Flere eksperter håper også på en god ringvirkning for arbeidet i Syria.

- Det er en aktuell og viktig fredspris. Den kan bidra til at arbeidet med å fjerne kjemiske våpen fra slagmarken i Syria blir vellykket, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Det tror også Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for Fredsforskning (PRIO), som både er overrasket og positiv.

- Overrasket fordi dette var en kandidat som har vært nominert, men som ikke kunne være veldig aktuell på vårparten da situasjonen i Syria var en ganske annen. Positiv fordi Kjemivåpenkonvensjonen er kanskje den mest vellykkede nedrustningsavtalen i moderne tid. Avtalen har hatt en enorm effekt og skapt en holdning til at kjemiske våpen ikke er ønsket, sier Harpviken til Dagsavisen.

Han mener dette prisen er et håndslag til konvensjonen.

- Prisen kan også gi mandat til nødvendige reformer som organisasjonen vil trenge i sitt arbeid videre. I tillegg vil prisen gi dem økt styrke i arbeidet med Syria, sier Harpviken.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland understreket i går at OPCW var aktuell som vinner lenge før det omfattende kjemiske angrepet i Syria i august, og den påfølgende internasjonale debatten.

- Men Syria har aktualisert grusomhetene rundt bruk av kjemiske våpen på nytt, sa Jagland i går.

Han mener OPCW kan bidra til å åpne for en bredere løsning for krisen i Syria.

- Dette viser hvordan en global, multilateral organisasjon kan stå som det vesentlige elementet som kan løse en slik internasjonal krise. Det er viktig å understreke betydningen av denne organisasjonen i denne situasjonen, sa Jagland.

Les også: - Verre for Norge å si nei

- Kjedelig

Mange hadde håpet på en pris til den unge pakistanske jenta Malala, som trolig ville vekket mer følelser. Og selv om det var få sterke negative reaksjoner å spore i går, er det flere som er lunkne. Historiker og prosjektleder i Civita, Bård Larsen, kaller prisen «kjedelig og feilslått».

- Isolert sett er den så lite kontroversiell at den neppe har noen særlig funksjon som pådriver for verdenssamfunnet, skriver Larsen på Minervanett.

- Med årets utdeling har Nobelkomiteen latt anledningen gå fra seg til å skape viktige debatter, mener han.

Direktør Ulf Sverdrup ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener derimot prisen er en viktig anerkjennelse av internasjonale organisasjoners rolle.

- Denne prisen viser hvor viktige denne type internasjonale organisasjoner er for å sikre at forpliktelser stater påtar seg, faktisk blir gjennomført, sier Sverdrup til Dagsavisen.

Han påpeker at troverdigheten til internasjonale forpliktelser blir langt større med en organisasjon som OPCW. Han er imidlertid ikke så sikker på om arbeidet mot kjemiske våpen i Syria vil ha noen effekt på konflikten for øvrig.

- Syria har aktualisert hvor grusomme slike våpen kan være, og hvor viktig det er å få bukt med dem, men løsningen på konflikten i Syria er nok uavhengig av løsningen på kjemiske våpen, sier Sverdrup.

- Fantastisk pris

Bjørn Arne Johnsen, forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt, har forsket på kjemiske våpen i en årrekke.

- Dette er fantastisk og vel fortjent, sier Johnsen til Dagsavisen.

Han mener organisasjonen har oppnådd mye selv om de kanskje ikke har vært så mye fram i lyset før den senere tid.

- Under en oppfølgingskonferanse i våres ble det uttalt at dette er den mest suksessrike nedrustningsavtalen som har vært laget. Alle nasjonene som er med på avtalen tror jeg nok setter stor pris på utdelingen, og jeg tror alle landene vil være stolte av resultatene de har oppnådd. Det fine nå er at det blir fokus på hva de har gjort og fortsatt gjør. Det måtte situasjonen i Syria og en fredspris til for å få det fram, sier Johnsen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Nobelkomiteens begrunnelse

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2013 skal tildeles Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) for dens omfattende arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Under første verdenskrig ble kjemiske våpen brukt i betydelig grad. Genèvekonvensjonen av 1925 forbød bruk, men ikke produksjon og lagring av kjemiske våpen. Under andre verdenskrig ble kjemiske midler anvendt i Hitlers masseutryddelser. Senere har kjemiske våpen vært benyttet flere ganger både av stater og av terrorister. I 1992-93 ble det utarbeidet en konvensjon som forbød også produksjon og lagring av slike våpen. Denne trådte i kraft i 1997. Siden da har OPCW gjennom inspeksjoner, destruksjon og på andre måter arbeidet for at konvensjonen blir iverksatt. 189 stater har til nå tiltrådt konvensjonen. Konvensjonene og OPCWs arbeid har etablert bruk av kjemiske våpen som et folkerettslig tabu. Den siste tids begivenheter i Syria, hvor kjemiske våpen igjen er tatt i bruk, har understreket behovet for å styrke arbeidet med å avskaffe slike våpen. Noen stater er fortsatt ikke medlemmer av OPCW. Enkelte medlemmer har ikke overholdt tidsfristen, som var april 2012, for å ødelegge sine kjemiske våpen. Dette gjelder spesielt USA og Russland.

Nedrustning er et sentralt punkt i Alfred Nobels testamente. Den Norske Nobelkomite har gjennom en rekke priser understreket behovet for å avskaffe kjernefysiske våpen. Komiteen vil med denne prisen til OPCW bidra til avskaffelse av kjemiske våpen.»

Mer fra Dagsavisen