Vil nå bredt ut: Hvite nasjonalister marsjerer med fakler i Charlottesville. De var bemerkelsesverdig velorganiserte, sier observatører. Marsjen skjedde kvelden før angrepet, der en motdemonstrant ble drept. FOTO: MYKAL MCELDOWNEY/NTB SCANPIX

En ny generasjon rasister i vekst

De kaller seg forkjempere for «hvites rettigheter» og lærer av borgerrettsbevegelsen. USAs nye rasister vil påvirke politikken og nå bredere ut.

 

Denne helgen er det ventet nye demonstrasjoner i ni amerikanske byer fra nazister og bevegelsen for «hvit overlegenhet» (white supremacy). Det kan bli en viktig temperaturmåler for framtida til denne bevegelsen, skriver The Atlantic.

President Donald Trump har denne uka fått kritikk, også fra eget parti, fordi han ikke vil fordømme demonstrantene på ytre høyrefløy sterkere enn motdemonstranter fra ytre venstre.

Les også: Bannon ferdig som sjefstrateg

Velorganisert

Blant de hundretalls demonstrantene i Charlottesville, var det flere som ropte nazistiske slagord som «jøder vil ikke erstatte oss». Ku Klux Klan, USAs eldste hatorganisasjon, var til stede.

Men det var også unge menn i chinos-bukser og poloskjorter. Flere bar merket til Identity Evropa, en ny organisasjon i USA som er inspirert av den europeiske Identitærbevegelsen, som i Europa kalles «alt-right-hipstere». Denne sammensetningen av aktivister er ny, mener eksperter. De appellerer til en ny generasjon.

– Å bære en fakkel, med symbol til «Identity Evropa» på poloskjorta, er ikke det samme for unge folk som brennende kors, sier ekspert Brian Levin fra Center for the Study of Hate and Extremism til National Public Radio (NPR). Brennende kors er kjennetegnet til Ku Klux Klan.

Demonstrantene var også bemerkelsesverdig velorganiserte, sier AC Thompson, gravejournalist i nyhetsmediet ProPublica, til NPR. Han var til stede under marsjen som ble holdt fredag for en uke siden. Demonstrantene samlet seg raskt ved hjelp av sine ledere til en felles parade, med håndholdte radioer. De var preget av militær disiplin og effektivitet, og det er en utvikling folk bør være bekymret over, sier han. Demonstrantene utmanøvrerte politiet, antirasister og venstresida, mener Thompson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blir mer mainstream

For det nye ytre høyre i USA handler det om å vise at de ikke lenger bare kan «kjempe» ved tastaturet, men også i gatene, mener eksperter.

Charlottesville-demonstrasjonen var en skrinlegging av ideen om at «alt-right» kan sees på som «overskridende hipstere» som liker å ha det gøy, skriver The Atlantic. Det er tabu å være rasist, nynazist eller støtte «hvit overlegenhet» i USA, sier Thompson. Men han mener det er flere amerikanere enn før som sier at de støtter ideer om «hvit overlegenhet», og våger å si at de «ikke liker jøder, svarte og muslimer», og at de er «stolte av å si det».

– Det faktum at folk føler seg stadig mer komfortable med å si det, sier noe om den voksende styrken til denne bevegelsen, sier han.

Antallet antimuslimske grupper i USA har økt med 200 prosent siden 2015, ifølge Southern Powerty Law Centre. Levin mener bevegelsen ønsker å flytte republikanske kjernevelgere i retning rase-orientering. Frykt for at hvite blir en minoritet gjør at flere kan overveie å støtte slike bevegelser, sier Thompson. Den hvite identitetspolitikken pakkes inn på en mer smakfull måte og er tydelig blitt en del av mainstream-meninger i USA, ifølge Washington Post.

– Ved å ikke kle seg som «survivalists», i laken (som Ku Klux Klan) eller «skinheads», er de i stand til å snakke til vanlige folk, sier Thompson.

Les også: Moren til drapsoffer i Charlottesville nekter å snakke med Trump

«Hvitt folkemord»

Han mener «alt-right»-betegnelsen er en ny merkelapp for ideer som stammer fra «hvit overlegenhet»-bevegelsen, der ønsket er en hvit «etno-stat». Denne bevegelsen tok tidligere avstand fra populærkultur. Deler av bevegelsen i dag er unge menn med utdanning, med bakgrunn fra militæret, som er teknologikyndige og ikke er redd for å spille på populærkultur. Det er første gang på lenge at hvite nasjonalister støtter en mainstream-politiker. De er ikke enige i alt Trump sier og gjør, eller at datteren Ivanka har konvertert til jødedommen. Men, ifølge Thompson, mener de dette om Trump: «Han vekker den hvite mannen, så vi liker ham og stiller oss bak ham». Enkelte kaller seg «pro-hvite» aktivister, fordi det høres bedre ut, men de ønsker seg en stat uten andre enn hvite, sier Thompson. Det nye høyre lærer av borgerrettighetsbevegelsen, sier han. De snakker om «hvites rettigheter» og «hvitt folkemord».

– Det selger, men det er fiksjon, sier Levin, og minner om at grunnen til at afroamerikanere har en raseidentitet, er at slaveriet strippet dem for all identitet da de ble brakt til USA i lenker.

 

Fra Ku Klux Klan til poloskjorter - dette mener de

Ku Klux Klan: Gruppa er USA eldste hatorganisasjon, og ønsker et USA der den den hvite rase skal dominere. Svarte amerikanere har vært viktigste angrepsmål, men de angriper også jøder, innvandrere, lesbiske og homofile – og inntil nylig katolikker. De ble grunnlagt i 1865 og karakteriserer seg som en kristen organisasjon. De oppsto ved gjenoppbyggingen etter borgerkrigen, for å angripe svarte amerikanere og hindre dem i å få rettigheter. De mystiske kostymene, med hetter, og nattlige tokt, økte populariteten. KKK har utøvd drap, lynsjing og voldtekt. I 2010 var det 221 KKK-grupper, i dag er det 130, med mellom 5.000 og 8.000 medlemmer.

Identity Evropa: Gruppa ble grunnlagt i 2016 av Nathan Damigo (30), en tidligere marinekorporal. Støttespillere har laget plakater for «europeisk identitet og solidaritet» i 17 amerikanske byer. Damigo skal ha oppdaget sin «indre hvite nasjonalist» da han sonet for væpnet ran og leste bøker av Holocaust-fornekteren David Duke, tidligere medlem av Ku Klux Klan. Damigo kaller seg identitær, etter identitærbevegelsen, som oppsto i Frankrike, en retning uten referanse til nasjonalsosialisme. De har støttespillere i den liberale delstaten California.

Traditionalist Worker Party: Dette er en «hvit nasjonalist»-gruppe som vil ha raserene nasjoner og legger skyld på jøder for problemene i verden. De er alliert med nynazister. Gruppa er antisemittisk, og hevder at USAs jøder er mer lojale mot Israel enn USA, noe som avvises av statistikk. Vanguard America: James Field (20), som drepte Heather Heyer (32) i Charlottesville, sier at han tilhører gruppa, som omtales som nyfascister.

Kilde: Southern Powerty Law Centre