Verden

En irakisk forfatter har skrevet sitt siste ord

Iraks kjente forfatter Alaa Mashzoub var på vei hjem da ukjente gjerningsmenn pepret kroppen hans med kuler. Forbrytelsen: Mashzoub hadde fordømt korrupsjonen i landet.

(Dagsavisen): Alaa Mashzoub, en av Iraks mer kjente forfattere, var i forrige uke på vei hjem på motorsykkelen sin. Plutselig, uten forvarsel, dukket ukjente gjerningsmenn opp ved hans side, åpnet ild, og pepret kroppen hans med kuler.

Gjerningsmennene forsvant umiddelbart og sørget for at han hadde skrevet sitt siste ord. Mashzoub hadde ingen sjanse. Forfatterens forbrytelse: 50-åringen hadde fordømt korrupsjonen og fundamentalismen.

– Dette var ikke bare et angrep mot Mashzoub, dette var et angrep mot oss alle, forteller den irakiske aktivisten Sadek Ali som jobber med intern dialog i det lokale al-Rafiadain senteret.

– For dette kommer til å legge begrensninger på alle som vil våge å si noe, sier han til Dagsavisen.

Mashzoub er blant annet kjent for sin diktsamling der han kritiserer utenlandsk innblanding i Iraks historie. Han har også skrevet en bok om hjembyens Karbalas kulturhistorie, og den 17. januar skrev han en post på Facebook der han kritiserte Ayatollah Khomenei, lederen for 1979-revolusjonen i nabolandet Iran.

Les mer: Er Iraks Midtøstens nye lyspunkt?

Symptomatisk

Drapet på Mashzoub vil ikke vekke stor oppsikt utenfor Midtøsten, men det forteller så mye om hvorfor ting ofte går galt i regionen.

Volden ligger som en truende knyttneve over det sivile samfunnet i Irak. Et enkelt drap får omfattende konsekvenser: Hvem vil våge å si noe nå, hvem vil ytre kritikk nå? Og slik terroriseres sivilsamfunnet til passivitet.

De omfattende problemene i Irak hoper seg opp, ikke engang strømforsyningen er forutsigbar, men mange er likevel langt mer optimistiske enn før. Volden er ikke så påtrengende som under årene etter Saddam Husseins fall og mange opplever mer stabilitet i dagliglivet.

– Ja, vi er optimistiske, selv om det er en forsiktig optimisme. Den islamske statens terroraksjoner er så å si borte, og livet i Bagdad vender tilbake til det normale. Veisperrene og betongbarrierene blir fjernet. I tillegg har vi en regjering som i større grad søker en inkluderende konsensus, forteller professor Adel Albdeewy, statsviter ved Universitetet i Bagdad.

Etter 24 år med Saddam Husseins brutale diktatur, drømte irakere i 2003 om en ny og lovende framtid. Da de gikk til sine første frie valg sto millioner i timelange køer ved urnene til tross for at ni valglokaler ble utsatt for selvmordsangrep. 44 mennesker ble drept, men valgdeltakelsen lå på 76 prosent.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Populær

Ingen tok på seg ansvaret for drapet på Mashzoub i forrige uke, men mange tror det nettopp var Hashad al-Shabi, en av de iranskstøttede militsene som sto bak det. Mashzoubs kritikk av islamistregimet i Iran kom akkurat da nabolandet markerte 40 år siden revolusjonen. Ayatolla Khomeini, revolusjonens far, bodde selv 13 år i Mashzoubs hjemby, Karbala.

Mashzoub var spesielt populær blant unge. I protest mot drapet har nå flere tusen kopier av hans bøker blitt distribuert gratis.

I september i fjor ble Tara Fares, en kjent blogger og modell, drept i Bagdads gater, trolig av ekstreme islamister som ikke satte pris på at en kvinne ytret seg fritt.

– Veien til demokrati i Irak har mange hindre. Demokrati handler ikke bare om styresett, men også verdier. Det starter med den enkelte, med familiene og skolene og alle grupperingene i samfunnet. Kun å fokusere på det politiske og ikke det sosiale vil kunne sette hele overgangen til et demokrati i fare, mener statsviter Albdeewy.

Nettopp slik vinner anti-liberale verdier fram også mange andre steder i Midtøsten. For to måneder siden ble den egyptiske skuespilleren Rania Youseff anholdt og forhørt etter at hun ikledde seg en kjole som viste beina under filmfestivalen i Kairo. Året før ble to sangere stilt for retten for sine musikkvideoer, og den ene ble dømt til to års fengsel for å ha spist en banan i sin video.

Les mer: Irak går til valg i urolig tid

Krigen i Irak

* USA invaderte Irak våren 2003, under påskudd av at landets diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og kontakt med al-Qaida.

* Påstandene savnet dokumentasjon og viste seg i ettertid å være uriktige.

* Over 4.000 amerikanske soldater og minst 150.000 irakiske sivile er drept siden de amerikanske styrkene rykket inn.

* Ifølge enkelte anslag har krigen i landet kostet opptil fire ganger så mange irakere livet.

* Den ytterliggående islamistgruppa IS tok i 2014 kontroll over nesten halvparten av Irak.

* En internasjonal koalisjon med USA i spissen lyktes sammen med irakiske regjeringsstyrker og alliert milits å nedkjempe IS og gjenerobre områdene i 2017.

* Irak anslår at det trengs 700 milliarder kroner for å gjenreise landet etter krigen.

* Over 2 millioner irakere er ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) på flukt i eget land. (NTB)

Mer fra Dagsavisen