Verden

– En historisk mulighet

Neste uke må hovedelementene av en atomavtale mellom Iran og Vesten være på plass. Tiden er i ferd med å renne ut.

Bilde 1 av 3

– Vi har den beste muligheten på flere tiår til å skape en annerledes framtid for våre land, sa president Barack Obama i en hilsen i forbindelse med den iranske nyttårsfeiringen nowruz.

Han oppfordrer Irans ledere og befolkning til å gripe muligheten de nå har til å bedre forholdet mellom de to landene.

Vanskelige forhandlinger

USA og andre stormakter har lenge forhandlet med Iran om landets omstridte atomprogram, og signaler den siste tida tyder på betydelige framskritt. Dermed kan det ligge an til en bedring av forholdet mellom Iran og USA, som har vært særdeles dårlig siden den iranske revolusjonen i 1979.

– Våre land har en historisk mulighet til å løse denne saken på fredelig vis. Den muligheten bør ikke misbrukes, sier den amerikanske presidenten.

Alt ligger til rette

Samtalene om Irans atomprogram har pågått over lang tid, men nå er det tid for handling, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Det er ikke aktuelt å forlenge forhandlingene–nå er det briste eller bære, sier Lodgaard til Dagsavisen.

– Regjeringskonstellasjonene med Obama og Rouhani (Irans president, journ.anm.) er ideell med tanke på en avtale. Mye står på spill, både i atomsammenheng og i Midtøsten for øvrig, og dette er en unik anledning til å snu konflikt til samarbeid.

Forestående forsoning?

Obamas tilnærming til Iran er dristig, og han fortjener honnør for å tenke annerledes, mener Svein Melby. Han er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) med amerikansk utenrikspolitikk som spesialfelt.

– Obama ser nok en atomavtale som et første skritt i en langsiktig utvikling og bedring av forholdet mellom Iran og USA. Det vil være et tegn på at Iran i større grad blir en del av det internasjonale statssystemet.

Dette kan ha store langsiktige konsekvenser, mener Melby.

– Det forandrer hele situasjonen i regionen. Over tid, for eksempel noen tiår, kunne man få et rimelig godt forhold mellom Iran og USA. Husk at Iran har tidligere vært en viktig geopolitisk støttespiller og en stabiliseringsmakt i regionen.

Problemet Israel

Obamas utstrakte hånd til Iran kommer bare dager etter at statsminister Benjamin Netanyahu ble gjenvalgt til en ny periode i Israel. Netanyahu og Obama har et svært dårlig personlig forhold, og den israelske statsministeren er også svært kritisk til Irans atomprogram. Nylig uttalte Netanyahu at: «Det iranske regimet utgjør en stor fare, ikke bare for Israel, men for hele verdensfreden.»

De to er helt klart på kollisjonskurs utenrikspolitisk, mener Melby.

– Det er åpenbart at Obama har et perspektiv på utviklingen i Midtøsten som er helt annerledes enn det Netanyahu legger til grunn. Han ser at Obama er i ferd med å utforske en mer langsiktig tilnærming til Iran, og det er han livredd for.

Åpent vindu

Det nære forholdet mellom Israel og amerikanske republikanere er viktig i denne sammenhengen – og med tanke på muligheten til å lande en avtale. Obama har snaue to år igjen i sjefsstolen, og det er ikke sannsynlig at verken en eventuell republikansk arvtaker eller hans egen partifelle Hillary Clinton, som antas å være demokratenes sterkeste kort, vil videreføre hans forsonlige linje mot Iran.

Det haster altså med å få på plass en avtale, sier Sverre Lodgaard.

– Partene har satt en frist i neste uke til å enes om substansen i en avtale, og så skal alle detaljene være på plass innen utgangen av juni.

Også Melby understreker at dette er en sjelden mulighet.

– Benyttes ikke denne sjansen, er det ikke sikkert at den kommer igjen med det første. Hvis Iran vil ha en avtale, er det med Obama de får det.

Viktig ettermæle

Hales atomavtalen i land, vil den kunne legge føringer for utviklingen i regionen i mange år framover. Obama selv vil nok anse en atomavtale med Iran for en stor suksess, mener Melby.

– Dette vil absolutt være en utenrikspolitisk fjær i hatten for ham.

Mer fra Dagsavisen