Statsminister Stefan Löfven (nr 2 f.h.) får støtte fra det svenske folket i beslutningen om å skrive ut nyvalg. Her er Løfven sammen med statsrådene Gustav Fridolin, Åsa Romson fra Miljöpartet og Magdalena Andersson. FOTO: NTB SCANPIX

Ekspertenes dystre spådommer for svensk politikk

Politisk vakuum, økonomisk usikkerhet, mer innvandrerfiendtlighet og velgerflukt. Det kan bli konsekvensene av det kommende nyvalget i Sverige, mener eksperter.

– Dette kommer til å innebære en veldig temperaturøkning i svensk politikk og vil formodentlig også få konsekvenser for vår økonomi og vår anseelse i verden, sier professor i statsvitenskap Olof Ruin til Aftonbladet.

For første gang siden 1958 lyses det ut nyvalg i Sverige, etter at den rødgrønne regjeringskoalisjonen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet ikke fikk flertall i Riksdagen for sitt budsjett.

Valget skal holdes 22. mars, kunngjorde statsminister Stefan Löfven onsdag. Statsviter Ulf Bjereld tror ventetiden kan komme til å bli lang og tung.

– Det er veldig vanskelig å vite hvordan opinionen vil reagere på dette. Dette har vært en helt unik politisk hendelsesutvikling, sier han.

Avisa Expressen skriver på lederplass at et nyvalg er det minst dårlige av flere usle alternativer.

– For bare noen dager siden framsto tanken på nyvalg som fullstendig urealistisk. Nå har et ekstravalg blitt den logiske utveien i en fastlåst politisk situasjon, skriver avisa, som mener at en mulig utgang kan bli at både «sossarna» og Moderaterna styrker seg og at velgerne kan komme til å straffe SD for partiets opptreden.

– Folkeavstemning om innvandring

– En ting er å markere misnøye, en annen å stemme for parlamentarisk kaos, skriver avisa.

Sverigedemokraterna varsler på sin side at de vil gjøre nyvalget til en folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

– Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier fungerende leder Mattias Karlsson.

SD kan lykkes, tror Svenska Dagbladets kommentator Per Gudmundsson.

– Löfvens beslutning om å utlyse nyvalg er noe av det modigste en svensk politiker noensinne har gjort. Men det kan også vise seg å være noe av det mest dumdristige. Selvsagt vil Sverigedemokratene utnytte denne situasjonen, sier han til SVT.

Støre: Innvandring må finne sin plass

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at alle temaer – også innvandring – må finne sin plass i den kommende svenske valgkampen.

– Alle svenske partier som ikke ønsker Sverigedemokraternas (SD) innflytelse, må diskutere innvandring uten at SD definerer temaet, sier Støre til NTB.

Støre mener at statsminister Stefan Löfvens beslutning om å skrive ut nyvalg er modig, så lenge det ikke var grunnlag for å finne flertall for regjeringens budsjettforslag.

– I en slik situasjon vender han seg til velgerne. Og det er ikke det dummeste du gjør i et demokrati, sier Støre. (NTB)