Annonse

Ekspert tror Madrid vil ta over makta i Catalonia

Spanias regjering kommer trolig raskt til å ta over styringen i Catalonia etter at regionpresidenten erklærte en indirekte uavhengighet, tror Spania-ekspert.

Annonse
Verden

 

Jose Maria Izquierdo, førstebibliotekar for romanske språk ved Universitetet i Oslo, tror Madrid-regjeringen vil kontre med å bruke artikkel 155 i den spanske grunnloven etter Catalonias regionpresident Carles Puigdemont «utsatte uavhengighetserklæring» tirsdag kveld.

Les også: Puigdemont: – Det nåværende forholdet til Spania kan ikke fortsette slik det har vært til nå.

Les også: Puigdemont vil følge valgloven og erklære uavhengighet

Kan reversere selvrådsretten

Artikkelen sier at dersom noen av de spanske regionene forsøker å løsrive seg eller bruke sitt selvstyre til grunnlovsstridige handlinger, så kan regjeringen reversere selvråderetten. Statsminister Mariano Rajoy har allerede truet med å ta artikkelen i bruk.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg innen et par måneder, sier Izquierdo til NTB.

Han sier mellomløsningen som Puigdemont falt ned på i talen, tydelig bar preg av en mann som ikke kunne miste ansikt etter å ha gått hardt ut, samtidig som han visste det ikke er noe realisme i å erklære uavhengighet nå.

Han mener Puigdemont og nasjonalistene i Catalonia har valgt den verst tenkelige strategien.

– Burde annonsert nyvalg

– Han sier han ønsker dialog med regjeringen i Madrid, men når han først har erklært selvstendighet, hva skal de da snakke om? Han burde heller ha annonsert nyvalg og forsøkt å få enda større flertall bak seg i parlamentet. Det kunne igjen gitt mer tyngde til ulike krav som er viktig for dem, som å få full administrasjon av skattene og å få endret grunnloven, slik at det kan bli mulig å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, sier Izquierdo.

–Det ville vært en demokratisk måte å vinne fram på som han kunne vise til resten av Spania. Isteden valgte han løsrivelsesveien som går direkte til katastrofe, sier Izquierdo. (NTB)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Annonse