Ecuador bruker millioner på Julian Assange fra Wikileaks

Ecuador har punget ut millioner for å spionere på og beskytte Julian Assange, som har befunnet seg i Ecuadors ambassade i London siden 2012.

Det hele har vært en omfattende operasjon, melderbritisk presse. Ecuador spionerte på WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i ambassaden i London, først for å støtte ham, og deretter fordi han angivelig hacket ambassaden.

Spionoperasjonen ved Ecuadors ambassade har kommet på om lag 40 millioner kroner. Dette inkluderer et sikkerhetsselskap og hemmelige agenter som har fulgt Assanges' gjester, ambassadestaben, og sågar det britiske politiet, melder The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Overvåket

Besøkende har blitt overvåket i ambassaden. Blant dem som har vært Assanges gjester finner vi populist og ytre høyre-politiker, Nigel Farage, medlemmer av forskjellige nasjonalistgrupper i Europa og personer tilknyttet Kreml.

Assange har også hatt besøk av hackere, aktivister, advokater og journalister. Operasjon Hotell, som den kalles, koster 66.000 dollar i måneden og er godkjent av tidligere president i Ecuador, Ricardo Patiño.

The Guardian siterer dokumenter som viser at Assange hacket ambassadens kommunikasjonssystem og at han hadde sin egen satellittbaserte nett-tilgang.

– Ved å bryte seg gjennom ambassadens brannmur, kunne Assange få tilgang til og stanse både offentlig og personlig kommunikasjon mellom ansatte, skriver avisen.

WikiLeaks avviser at Assange hadde hacket seg inn på ambassadens systemer, skriver NTB.

Ecuadors regjering mener Assanges aktivitet kan undergrave landets gode forhold til Storbritannia og resten av EU.

Les også: – Vi er villige til å ofre oss (DA+)

Ambassaden

I 2016 valgte Ecuador å kutte Assanges internettforbindelse for en kort periode. Årsaken den gangen var at han hadde publisert

dokumenter som ble antatt å påvirke valgkampen i USA. I april saksøkte Demokratene i USA Russland, Trumps valgkamp og Wikileaks for å ha påvirket valget av Donald Trump.

WikiLeaks-grunnleggeren Assange har befunnet seg i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å slippe å

bli utlevert til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Sverige har siden droppet utleveringsbegjæringen, men Assange risikerer fortsatt å bli pågrepet i Storbritannia..

Les også: Donald Trump snakker på telefon med nyhetsanker fra Fox News hver kveld før leggetid