Verden

Ebolautbrudd ute av kontroll i Kongo

Det pågående ebolautbruddet i Kongo er det nest verste noensinne. Sykdommen er ute av kontroll og helsearbeidet er truet av voldelige kamper.

Så langt er 549 mennesker smittet og 326 døde i det pågående ebolautbruddet i DR Kongo, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon. Utbruddet startet i august. Det er andre gang Kongo er rammet av den smittsomme og dødelige sykdommen i år. I mai brøt sykdommen ut vest i landet, i regionen Equateur, dette utbruddet kom relativt raskt under kontroll og er nå over.

Nå er det Nord-Kivu, øst i landet, som er rammet. Utbruddet er ikke under kontroll og smitten sprer seg til nye områder og byer. Flere av de nye områdene ligger isolert til og er vanskelig å nå, ifølge Leger uten grenser som jobber sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) i å bekjempe sykdommen.

Les mer: Kongolesiske Denis Mukwege tok et oppgjør med bilindustrien

Kamper

Helsearbeidet blir ytterligere forverret av at Nord-Kivu er en voldelig og ustabil region i landet med mange mennesker på flukt, opplyser Leger uten grenser.

Frykten er at mennesker på flukt kan ta med seg sykdommen til nabolandene Rwanda, Sør-Sudan og Uganda som Nord-Kivu grenser til.

Sosialantropolog Mari Nythun Sørlien jobbet for organisasjonen under vårens ebolautbrudd vest i Kongo og sier det er ekstremt viktig å få oversikt over hvem som har vært i kontakt med ebolapasienter fordi de selv står i fare for å være smittet og igjen smitte andre.

– Dette er ekstra utfordrende å få til under det pågående utbruddet i Nord-Kivu, fordi den voldelige konflikten i området gjør det farlig for helsepersonell å reise, sier Sørlien til Dagsavisen.

Les hele historien om da ebola ble oppdaget i 1976 her.

Tester vaksine

Da hun var i Kongo jobbet hun nettopp med å få oversikt over hvordan folk smitter hverandre og hvem som kan være smittet. Hun reiste mye rundt i berørte områder for å spre informasjon om sykdommen og forebyggende tiltak folk selv kan gjøre.

I Nord-Kivu får Leger uten grenser inn pasienter de ikke vet hvordan har blitt smittet.

– Det betyr at vi ikke har god nok oversikt over utbruddet, sier Sørlien.

Det pågående ebolautbruddet er det verste noen gang i Kongo, og det nest verste i historien etter det som rammet tusenvis av mennesker i Vest-Afrika i 2014.

Det finnes ennå ikke en godkjent vaksine mot ebola, men det finnes en eksperimentell vaksine som ble testet ut med gode resultater under den store ebolaepidemien i Guinea i 2015.

Helsearbeidere er mest utsatt for å bli smittet selv og Leger uten grenser vaksinerer nå helsearbeidere i Kongo med denne vaksinen. Så langt er 51 helsearbeidere blant de smittede i Kongo, 18 er døde, ifølge WHO.

Noe av det vanskeligste under et ebolautbrudd er å fortelle pasienter at de ikke får ha noe fysisk kontakt med sine nærmeste, forteller Mari Nythun Sørlien fra Leger uten grenser.

– Barn må isoleres fra foreldrene, og døende kan ikke få en siste klem fra sine kjære. Dette er hjerteskjærende å måtte forklare til redde ektefeller, foreldre og familier, sier hun.

I tillegg til ebola må Kongo nå også håndtere utbrudd av polio, kolera og meslinger.

Dette er ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes ulike typer virus med opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Første bekreftede utbrudd fant sted i Kongo, den gang Zaire, i 1976. Sykdommen fikk navn etter elven Ebola, som renner nær stedet utbruddet fant sted.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med kroppsvæsker fra syke eller døde personer.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré.

* Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Siden desember 2013 har over 11.300 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av ebola i Vest-Afrika. Etter at det store utbruddet var over i 2015, har det blitt registrert flere sporadiske tilfeller av smitte.

* En vaksine mot ebola som kan bli tilgjengelig fra 2018, har ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) opp mot 100 prosent effekt.

Kilder: NTB, WHO

Mer fra Dagsavisen