Verden

Ebolaofre skal få testmedisin

EPIDEMI: To ebolasyke leger i Liberia vil bli de første i landet til å prøve ut en eksperimentell medisin. WHO ga i går grønt lys å teste medisinen på mennesker. Men virkningen er usikker, og det finnes svært lite av den.

- Alternativet til ikke å teste dette er døden, en sikker død, sier Liberias informasjonsminister Lewis Brown til BBC.

Regjeringen i Liberia er nå villig til å la ebolarammede i landet få prøve medisinen som knapt er testet ut på mennesker før. USA har sagt ja til en forespørsel fra Liberia om å få tilsendt doser av medisinen, som nå er på vei.

I går kom også beskjeden fra et ekspertpanel på medisinsk etikk i Verdens helseorganisasjon (WHO): Det er etisk forsvarlig å tilby eksperimentell behandling til personer som er smittet av ebola, mener utvalget, som kom sammen til et hastemøte i Genève for å drøftede de moralske aspektene.

- Under de særlige omstendighetene til dette utbruddet, og under særlige betingelser, så er det etisk forsvarlig å bruke medisin der virkningen ikke er bevist, og som kan ha ukjente bivirkninger, heter det i en pressemelding fra WHO.

Døde tross medisin

Medisinen Zmapp er testet på aper, og ellers kun på tre mennesker. I USA har to amerikanske hjelpearbeidere vist tegn til bedring etter å ha fått medisinen. I det tredje tilfellet det er brukt på et menneske var medisinen ikke nok: I går kom beskjeden om at en 75 år gammel spansk katolsk prest som i det siste har fått medisinen i Spania, er død. Presten ble smittet av ebola i Liberia.

Likevel er det håp om at den nye medisinen, som er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmaceutical, kan ha en virkning. Når USA nå har sendt medisiner er det etter innstendig bønn fra Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. USA presiserer at amerikanske myndigheters rolle i dette kun har vært å sette liberiske myndigheter i kontakt med produsenten av Zmapp.

Men foreløpig er det bare to ebola­smittede leger i Liberia som skal prøve medisinen. Det finnes svært få doser av medisinen så langt, ifølge produsenten selv.

- Zmapp ble først identifisert som en legemiddelkandidat i januar 2014, og sikkerheten for mennesker er ennå ikke evaluert. Derfor er det foreløpig svært lite av den tilgjengelig, skriver Mapp Biopharmaceutical i et informasjonsskriv.

- Trenger rammeverk

- Mapp og våre partnere arbeider med samarbeidende myndigheter om å øke produksjonen så raskt som mulig, sier produsenten.

Organisasjonen Leger uten grenser jobber i Vest-Afrika blant ebolaofre. Leger uten grenser støtter å gi ut medisinen så lenge det skjer under forsvarlige rammer, påpeker sykepleier Gunnhildur Arnadottir. Hun er nettopp kommet tilbake etter å ha arbeidet med ebolaofre i Sierra Leone, og var før det i Guinea.

- Vi har jobbet lenge med å få legemiddelindustrien til å utvikle medisiner mot dette, og er glad for at noe skjer på dette feltet. Men det er svært viktig at vi kan forholde oss til et klart rammeverk og protokoller for bruk av denne medisinen, sier Arnadottir til Dagsavisen.

Et slikt rammeverk må inneholde retningslinjer for hvilke pasienter som skal få medisinen, påpeker sykepleieren.

- Men foreløpig er det jo svært få som vil få den. Slik det ser ut nå kan det gå lang tid før vi får stanset epidemien. Akkurat nå trenger vi flere kompetente helsefagarbeidere ute i felt. Nå er alle Leger uten grensers eksperter på dette enten ute i felt eller hjemme og hviler, sier Arnadottir.

Mislykket tidligere

Det har vært tilfeller tidligere med eksperimentering av medisin på mennesker, som ikke har vært vellykket. I 1996 forsøkte det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer ut en medisin mot hjernehinnebetennelse i Nigeria, midt i et utbrudd der 12.000 mennesker mistet livet. Over hundre barn fikk medisinen Trovan, men Pfizer ble senere saksøkt etter at 11 barn døde og mange fikk hjerneskade. Pfizer sa 5.000 personer allerede hadde testet medisinen, og hevdet det var sykdommen, og ikke medisinen, som skadet barna. Saken endte med en avtale om kompensasjon til flere familier og til delstaten Kano, skriver BBC.

Forskjellen mellom situasjonen da og nå er at det den gang var en annen medisin på markedet. I kampen mot ebola nå forsøker man det eneste som finnes.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen