Verden

Ebola-frykten tilbake: Viruset sprer seg i Kongo

Få år etter at ebola-epidemien etterlot over 11.000 mennesker døde i Vest-Afrika, øker frykten for en ny epidemi i DR Kongo.

Frykten for en ny ebola-epidemi på afrikansk jord har økt betraktelig etter at det i forrige uke ble oppdaget at viruset har spredt seg til storbyen Mbandaka i Den demokratiske republikken Kongo.

Byen har 1,5 millioner innbyggere, og nettopp når viruset finnes i urbane strøk øker faren for rask spredning. Verdens helseorganisasjon (WHO) har derfor fryktet at smitten skulle spre seg til en større by. Før dette var smitten kun i mer isolerte områder.

Nå mener WHO det er en stor fare for at smitten også spres til land utenfor Den demokratiske republikken Kongo.

Viruset sprer seg

Antall døde steg i begynnelsen av denne uka til 27 personer etter at en sykepleier døde i Bikoro i det nordvestlige Kongo, der epidemien først startet.

Det er så langt registrert 49 tilfeller med sykdom, 22 er bekreftet ebola, mens 27 sannsynligvis er det.

Kongolesiske myndigheter erklærte offisielt at landet er rammet av et ebolautbrudd 8. mai. Det er niende gang DR Kongo har hatt ebola-tilfeller siden viruset først ble oppdaget i landet på 1970-tallet.

Det er likevel ikke DR Kongo som har hatt de verste utbruddene. Epidemien i Vest-Afrika fra 2013 til 2016 utgjorde det hittil desidert kraftigste utbruddet. Mer enn 28.000 mennesker ble smittet, og det var først og fremst Liberia, Sierra Leone og Guinea som ble rammet.

Den påviste varianten av viruset som nå rammer Kongo, er den samme som i Vest-Afrika.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vaksine fungerer

Epidemien i Vest-Afrika førte til større press på arbeidet med vaksiner mot viruset. Kongo har mottatt flere tusen doser av en vaksine mot ebola og mandag startet vaksineringen i Mbandaka, millionbyen der viruset har spredt seg.

En delegasjon bestående av Kongos helseminister og representanter for Verdens helseorganisasjon WHO regner med at det vil ta fem dager å vaksinere alle helsearbeidere og andre nøkkelpersoner mot sykdommen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Vaksinen regnes som eksperimentell, men viste seg å være svært effektiv på pasienter da den ble prøvd i Guinea i 2015. WHO har likevel advart om at den er krevende å oppbevare, siden den trenger en temperatur på mellom minus 60 og minus 80 grader. Vaksineforsøkene ble finansiert av Norge, Storbritannia og den globale stiftelsen Wellcome Trust.

Les også: Ebola har spredt seg til millionby i Kongo

Godt forberedt

– DR Kongos respons overfor nylige utbrudd har vist at landet er godt forberedt. Men man kan ikke forvente at noen land kan håndtere dette alene, sier lege Charlie Weller, vaksinesjef i Wellcome Trust til BBC.

Han sier det ikke er mulig å utrydde sykdommen eller forutse hvor den dukker opp.

– Vi kan ikke vente at ebola bare forsvinner, men vi kan håpe at det blir såpass rutine å håndtere den slik at den fort kan stanses der den oppstår, sier Weller.

Dette er ebola

* Ebola er en livstruende sykdom som rammer alle kroppens organer, og som blokkerer kroppens evne til å stanse blødninger.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med kroppsvæsker fra syke eller døde personer.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré.

* Høy dødelighet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen