Innenriks

Ebola er blitt toppsak i valgkampen i USA

EBOLA: Det dødelige ebolaviruset har plutselig fått en hovedrolle i den amerikanske valgkampen. 
Republikanerne bruker ebolafrykten til å kritisere president Barack Obama.

NEW YORK (Dagsavisen): Med under én uke igjen til det amerikanske mellomvalget, har ebolaviruset inntatt en av hovedrollene i valgkampen.

Ebola er nå å finne i taler, i debatter og selv i politiske reklamer over hele USA. Også på gata i New York snakker folk om viruset, som så langt har tatt livet av over 5.000 mennesker i Vest-Afrika. I USA er én mann død av ebola.

Tannlegelærer Jackie Diaz er bekymret, men fattet.

- Det er skummelt. Vi bor så tett her, så hvis det skulle spre seg ... Nei, jeg tør ikke tenke på det, sier Karen Diaz om ebolaviruset som for kort tid siden kom til New York.

Søsteren Karen Diaz nikker. Hun følger mindre med på nyhetene nå enn før, for å beholde roen. Søstrene er så langt fornøyde med måten USAs myndigheter har håndtert viruset på.

Et kvartal unna oss, på Bellevue sykehus, får New Yorks første ebolasyke, doktor Craig Spencer, behandling. En fem år gammel gutt ble denne uka undersøkt for ebola på samme sykehus, men testet negativt.

Sterk reaksjon

Legen Craig Spencer (33) testet positivt for viruset sist torsdag, etter å ha jobbet for Leger uten grenser i Guinea.

Fordi Spencer hadde vært ute blant folk kvelden før han fikk symptomer, var sykdommen et hett tema dagen etter. Spencer hadde blant annet tatt T-banen og bowlet i Brooklyn. Så langt er ingen flere rapportert smittet.

Responsen fra guvernørene i New York og nabostaten New Jersey var knallhard og kontroversiell. Guvernørene Andrew Cuomo og Chris Christie introduserte 21 dagers tvungen isolasjon for alt helsepersonell som har jobbet i land med ebola. De to fulgte verken retningslinjene fra de amerikanske smittevernmyndighetene, CDC, eller medisinske anbefalinger, og både Det hvite hus og en rekke leger kritiserer den overdrevne responsen. Etter krass kritikk fra både FN og Det hvite hus, har Cuomo nå moderert reglene noe.

Nye retningslinjer

Smittevernmyndighetene kom mandag med nye retningslinjer for håndteringen av helsearbeidere som har vært i ebolarammede land i Vest-Afrika. Dersom helsepersonell som har vært i ebolarammede land ikke har symptomer på ebola, skal de ikke settes i karantene med mindre de vil.

De skal likevel gjennom en daglig helsesjekk og anbefales ikke å reise med offentlig transport, opplyser CDC.

Men delstater har fortsatt rett til å innføre strengere regler, ettersom CDCs retningslinjer ikke er obligatoriske.

Handler om politikk

Analytikere påpeker at ebola nå handler mer om politikk enn vitenskap i USA.

- Bruken av ebola er en del av et forsøk på å knytte dette til president Obamas prestasjoner, sier Steven Schier, professor i politikk ved Carleton College i Minnesota, til Reuters.

- Hvis republikanerne kan gjøre dette til en valgsak, blir det mer farlig for demokratene og kan få en effekt på valgdagen, sier han.

Ifølge en meningsmåling utført for CNN, sier 65 prosent av amerikanere at de er bekymret for ebolaepidemien. Men sju av ti har tillit til at myndighetene vil forhindre en epidemi. Og bare 26 prosent tror noen i deres nærmiljø vil bli smittet.

Løsning i Afrika

Mange er bekymret for at færre leger og sykepleiere vil dra til Vest-Afrika for å hjelpe hvis de må gå igjennom unødvendig tøff behandling når de kommer hjem. Anthony Fauci, leder for National Institute for Allergies and Infectious Disease sier den dårlige behandlingen kan føre til at færre helsearbeidere drar til Vest-Afrika, noe som er helt nødvendig for å stanse den pågående epidemien.

- De hjelper oss å beskytte Amerika ved å jobbe der, sier Fauci.

Sykepleieren Kaci Hickox, som ble holdt isolert i et telt bak et sykehus i New Jersey fordi hun hadde tegn til feber da hun landet fra Vest-Afrika, sier hun vurderer å gå til sak mot delstaten. Leger Uten Grenser har kalt behandlingen umenneskelig og dårlig planlagt.

Samantha Power, USAs ambassadør til FN, sier amerikanske myndigheter må sørge for å oppmuntre helsepersonell.

- Vi må forsikre oss om at helsepersonell blir behandlet som helter, og ikke noe annet, sa Power til NBC News i helgen.

Færre i gatene

I kvartalene rundt sykehuset Bellevue på Manhattans østside er det mindre liv enn vanlig, forteller kebabselger Mo Mo. Han peker ned en folketom gate. Det er midt i lunsjpausen, men glissent på de brede fortauene.

- Det er ingen her, det er ingen som kjøper lunsj lenger, sier Mo Mo.

Han regner med at han har solgt 50 prosent mindre mat siden det første ebolatilfellet kom til verdensmetropolen.

- Jeg forstår at folk er redde. Men det er ikke farlig å spise maten min, sier han.

På den andre siden av gata har vennene Michael Conness og Doretta Taylor akkurat kjøpt dagens lunsj på McDonalds. De er begge bekymret.

- Jeg er redd, sier Conness og tar en bit av hamburgeren.

Conness følger med i media og passer på. Men både han og Taylor er fornøyde med myndighetenes innsats. Begge skal stemme førstkommende tirsdag.

- Dette påvirker ikke min stemme, i hvert fall ikke sånn situasjonen er nå, sier Michael Conness til Dagsavisen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Sagt om ebola i valgkampen

«Damer og herrer, vi har et ebolautbrudd, vi må forsegle landegrensen og sikre den.»

Thom Tillis, republikanernes kandidat til Senatet i North Carolina

«Jeg bekymrer meg over vår ubeskyttede landegrense, der folk med ebola og andre sykdommer kan komme inn i landet vårt uten hindring.»

Scott Brown, republikanernes kandidat for New Hampshires senatsplass

«Jeg kan fortelle deg at det ikke fungerer. Alt du trenger å gjøre, er å se på Craig Spencer.»

John Mica, republikaner og kongressrepresentant fra Florida om myndighetenes ebola-respons

Mer fra Dagsavisen