Verden

Dugnad for historisk president

Barack Obama brettet opp ermene sammen med millioner av amerikanere og stilte til nasjonal dugnad i går.

ROCKVILLE, MARYLAND (Dagsavisen): – Dette føles veldig godt, sier firebarnsmor Barbra Jaffe mens hun lemper barnesykler ut av bilen. Som flere millioner andre over hele USA, tok hun straks utfordringen da Barack Obama ba folk gjøre frivillig arbeid i sine lokalsamfunn i går for å hedre minnet etter Martin Luther King. Amerikanerne feide gater, besøkte ensomme, malte nedslitte skoler, ga blod og samlet inn klær og mat til trengende.

Jaffre og barna ringte naboer og venner i den lille hjembyen Rockville utenfor Washington D.C. og spurte etter gamle sykler. Syklene ble i går levert til organisasjonen «Bikes for the world» som pusser opp og sender tohjulinger til skolebarn i Afrika og Latin-Amerika.

Malte senter

– Vi har ikke råd til noen uvirksomme hender, understreket Obama som selv ble med på oppussingen av et senter for hjemløse tenåringer i Washington D.C. i går.

Gårsdagens dugnad er en forlengelse av Obamas innsats som «community organizer» i Chicago. Der mobiliserte han folk på grasrota til å jobbe for en bedre hverdag, bedre skoler, bedre boliger, mindre ungdomskriminalitet. Erfaringen ble også brukt i valgkampen, der organiseringen av en enorm grasrotbevegelse sørget for Obamas seier.

Budskapet om at folk må stille opp for andre handler også om at landet må stå samlet for å komme seg gjennom den pågående økonomiske krisen.

Godt å gjøre noe

– Det er så godt å få være med på noe som er større enn oss selv, sier Jaffre.

Det samme understreket også mange av de andre som leverte sykler i går. Etter bare fem minutter telte Dagsavisen 20 innleverte sykler.

– Dette er en ny følelse i USA, alle vil være med og gjøre noe, sier Lisa Goodman som løp videre for å gi blod og lage mat til hjemløse etter at hun hadde levert inn sønnens barnesykkel.

– Valget av Obama har vært som en energisprøyte. Folk føler at det er bruk for oss og det føles godt, sier Jonathan Stephens, som leverte en godt brukt sykkel han hadde funnet henslengt på gata. I natt sov han på kontoret til kona i sentrum av hovedstaden for å være sikker på å få plass når Obama blir tatt i ed klokka 12 (klokka 18 norsk tid) i dag.

Historisk

I dag sprenges alle rekorder for hvor mange som møter opp til en presidentinnsettelse i USA. Kanskje kommer så mange som fire millioner mennesker. At dagen er historisk viser ikke minst en meningsmåling som ble presentert i avisa USA Today i går: I 2001 ble amerikanske velgere spurt hvor lang tid de trodde det ville ta før USA fikk en svart president. De fleste, 43 prosent, svarte da at det ville ta minst 25 år før noe sånt kunne skje. 11 prosent trodde det ville ta 100 år eller mer, mens 8 prosent trodde det aldri ville skje. I dag skjer det.

En annen meningsmåling presentert av CNN viser at godt over 70 prosent av USAs afroamerikanere mener dagens presidentinnsettelse er selve drømmen som Martin Luther King forkynte foran Lincoln-minnesmerket i Washington D.C. i 1963.

Langvarig engasjement

Søndag var generalprøve på dagens folkefest. En million mennesker møtte til gratiskonsert i parken The National Mall med stjerner som Bono, Beyoncé og Stevie Wonder. Det gikk svært rolig for seg og politiet regner med at folk tar med seg den gode stemningen også i dag.

Obama takket for dugnadsinnsatsen i går og minnet om at Martin Luther King levde sitt liv i tjeneste for andre mennesker.

– Når vi hedrer arven etter ham, skal ikke dette bare være en dag for å stoppe opp og reflektere, det skal også være en dag for handling. Jeg ber det amerikanske folk om å snu dagens innsats til et langvarig engasjement for å berike andres liv i sitt eget nabolag, sine byer og sitt land, sa han.

Mer fra Dagsavisen