Donald Trump vifter med papirer som viser hvor rik han er under annonseringen av at han vil bli republikanernes presidentkandidat i 2016. FOTO: NTB SCANPIX

Donald Trump: «Jeg er rik»

Sju av ti amerikanere misliker kjendismilliardæren Donald Trump. Nå vil han bli president. Donald Trump ser ikke ut til å bry seg om at han er svært upopulær blant amerikanere flest.

Donald Trump har lenge ment at han selv er løsningen på USAs mange problemer. Men dette er første gang han for alvor vil forsøke å bli republikanernes presidentkandidat. Kjendismilliardæren, som hevder han er god for 8,7 milliarder dollar, bruker store ord. Men er vag på konkret innhold, når han lover å nedkjempe terrorgruppa IS innen to uker, slå Kina ned i støvlene og bringe tilbake den amerikanske drømmen, «bedre og sterkere enn før».

Selger et produkt

Trump er svært aktiv på nettstedet Twitter, der han skjeller ut alt fra president Barack Obama, leger som reiser til ebolarammede land og folk som tviler på hvor rik han egentlig er. Han er kjent for sitt eget TV-show «The Apprentice», hvor han sparker deltakerne én etter én med brysk tone og faderlige råd. Vinneren får lov til å jobbe som lærling i Trumps familiebedrift. I en tale fra sitt eget «Trump Tower» på Manhattan annonserte han onsdag at han vil bli USAs neste president. Men det er slett ikke alle som tar den høylytte Trump seriøst.

– Donald Trump er en klovnekandidat. Han senker nivået på den republikanske valgkampen, og det er synd, sier Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Jake Shafer i Politico tror ikke Trump tar presidentambisjonene på mer enn et sikkert triks for å få mer reklame rundt produktet Trump.

Upopulær

Sju av ti sier de misliker Trump, og hele 52 prosent av selverklærte republikanere sier det samme, ifølge en meningsmåling fra Quinnipac University.

At han likevel får så mye oppmerksomhet, har å gjøre med Trumps formue, at han er så kjent og at han har en fremtoning media elsker, sier Hilde Restad, som mener Trumps penger er hans sterkeste kort.