Dommerkrangel i Brasil om ekspresidentens fengsling

Den brasilianske ankedomstolen kom søndag til at landets korrupsjonsdømte ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva skal løslates.

 

En brasiliansk ankedomstol avgjorde søndag at landets korrupsjonsdømte ekspresident skulle løslates. Avgjørelsen er nå bestridt av en annen dommer.

Søndag beordret den brasilianske ankedomstolen at den korrupsjonsdømte ekspresidenten Luiz Inacio Lula da Silva Lula skal løslates. Det var dommer Rogério Favreto som kunngjorde avgjørelsen. Noen timer senere ble kjennelsen bestridt av den føderale dommeren Sérgio Moro.

– Med all respekt å melde, herr Favreto har ingen myndighet til å overprøve kjennelsen om å holde Lula fengslet, sa Moro søndag kveld, ifølge BBC.

Favreto på sin side har påpekt at han ikke trenger Moros tillatelse. Det er foreløpig uklart hvilken av de dommerne som har loven på sin side. Moro var dommeren som ledet etterforskningen av den korrupsjonsdømte ekspresidenten, skriver nyhetsbyrået TT.

72 år gamle Lula ble i fjor kjent skyldig i korrupsjon. Presidenten sto tiltalt for å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenørselskap som ville sikre seg kontrakter på statlige byggeprosjekter. Etter en dramatisk rettssak ble Lula dømt til tolv års fengsel. Ekspresidenten begynte sin soning i fengselet Curitiba i april.

Lula er voldsomt populær blant venstreorienterte i Brasil. Hans tilhengere har fryktet at fengselsoppholdet ville forhindre ham i å stille til presidentvalget i oktober, men med søndagens løslatelse har de fått nytt håp.

(NTB)