Verden

Dødens gullgruve

TANZANIA: Drapene hoper seg opp ved gullgruven North Mara. Politiet, som samarbeider tett med verdens største gullprodusent, anklages for å stå bak de fleste dødsfallene.

GIBASO (Dagsavisen): Familien Nkoba bor i en liten husklynge litt utenfor landsbyen Gibaso. De små rundhusene med stråtak er omgitt av savanne, og synet gir assosiasjoner til en fredfull tilværelse i pakt med naturen. Mkami Nkoba, en avmagret eldre mann, forteller at sønnen hans, Charles, ble kjørt til likhuset i bydelen Nyangoto i Nyamongo 23. september i fjor. Han var blitt drept.

- Vi ble bare fortalt at han ble skutt og drept. Vi fikk ikke noe mer forklaring, og vi har ikke fått noen form for kompensasjon, sier han.

Uvisst antall døde

Denne typen dødsfall hoper seg opp rundt North Mara Gold Mine, en gigantisk gullgruve nordvest i Tanzania. Gruven eies av selskapet African Barrick Gold (ABG), hvor hovedaksjonæren er canadiske Barrick Gold, verdens største gullprodusent.

Den tanzanianske menneskerettighetsorganisasjonen Legal and Human Rights Center (LHRC) opplyser til Dagsavisen at minst fire personer er blitt drept av politiet ved gruven fra januar til mars i år. En av de drepte skal ha blitt banket opp så brutalt av politiet at han døde på sykehuset med sprukket lever fire dager senere.

LHRC tror politiet har drept betraktelig flere enn de har registrert, ettersom langt fra alle pårørende tar kontakt med organisasjonen.

- Det første vi må gjøre er å bekjempe straffefriheten. De ansvarlige bør stilles til ansvar, og når det nasjonale rettssystemet svikter, bør en internasjonal mekanisme tas i bruk, mener Harold Sungusia som leder LHRC.

- Mer enn 70 døde

Bare i Gibaso, to mil fra gruven, møter vi tre familier som har mistet et familiemedlem ved gruven, og får høre at enda flere i den lille landsbyen har opplevd det samme.

- Vi vet om mer enn 70 personer som har blitt skutt og drept ved gruven i løpet av de siste to årene. Mange av drapene er aldri blitt rapportert, sier Samuel Mukami Mwita tll Dagsavisen.

Mwita leder gruppen som søker kompensasjon på vegne av lokalbefolkning som har fått husene sine revet som følge av den stadig ekspanderende gullutvinningen.

Det er svært vanskelig å få bekreftet nøyaktig hvor mange som er blitt drept av politi og sikkerhetsvakter ved gullgruven i Nord-Mara. Wilson Mangure, en politisk leder i et av områdene rundt gruven, sier til magasinet Vice at 69 mennesker er drept av politiet ved gruven de siste tre årene.

Dødsattest uten forklaring

Familien Nkoba har tatt vare på en håndskrevet dødsattest stemplet ved sykehuset i Nyamongo, landsbyen like utenfor muren rundt North Mara Gold Mine.

«Dødsårsak: Tung kompresjon mot diafragma», står det i attesten. Charles døde altså som følge av massiv blødning i mellomgulvet. Videre sier attesten at Charles ble funnet utenfor muren som omgir store deler av gullgruven.

«Han ble funnet av polititjenestemenn som ivaretok sikkerheten for Barrick North Mara Gold Mine, og de plukket ham opp og bragte ham til likhuset i Nyangoto», fastslår dødsattesten.

Det står ikke et ord i attesten om hvem eller hva som forårsaket det dødelige såret.

Dyp fattigdom

Familien Nkoba forteller at representanter fra gullgruven kom på besøk kort tid etter sønnens død. De ønsket å vite hva familien visste om dødsfallet, tok notater, reiste og har siden aldri tatt kontakt.

Charles jobbet for et privat sikkerhetsselskap i storbyen Mwanza, og var den eneste med lønnsinntekt i familien. Han etterlot seg mor, far, kone og seks barn. Nå lever familien i en fattigdom så dyp at de ikke lenger har råd til å sende barna på skole. Vannet de har stående er mørkebrunt, og ser ikke ut som noe som skal være mulig for et menneske å drikke.

- Vi måtte selge alt kveget vårt for å dekke begravelseskostnadene. Livet er forferdelig nå. Vi var helt avhengige av ham, sier Charles‘ enke, Esther Charles Mkami.

- Inntrengere

Justus Kamugisha, politisjef for spesialsonen Tarime/Rorya, leder politiet som opererer rundt gruven. Han har, tross lovnader om det motsatte, unnlatt å svare på en rekke spørsmål som han selv ba om å få tilsendt på e-post.

I et kort telefonintervju hevder han at de som er blitt drept ved gruven, har seg selv å skylde.

- Folk i disse landsbyene, og da spesielt i de sju landsbyene som omringer gruven, får inntekter fra gruven. 70 til 80 prosent av disse nyter godt av gruven på ulovlig vis, ved at de stjeler steiner som inneholder gull, noe som forårsaker sammenstøt, sier Kamugisha til Dagsavisen.

Nekter å oppgi antall drepte

På direkte spørsmål om hvor mange som er blitt drept ved gruven siden ABG tok over i 2006, svaret gruveselskapet følgende gjennom PR-byrået Bell Pottinger:

- Dessverre har det vært tilfeller av tap av liv ved gruven, men i betydelig lavere antall og hyppighet enn du har hevdet.

ABG svarer med henvisning til påstanden om at så mange som 70 personer kan ha blitt drept ved gruven de siste to årene, men unnlater å svare på hvor mange drap de selv har registrert.

- Mens noen lokale folk driver legitim småskala gruvedrift i områder i nærheten av North Mara, er godt organisert inntrenging på gruveområdet av større bekymring. Dette er ofte store antall ulovlige, væpnede og ofte voldelige inntrengere som systematisk stjeler gullbærende steiner og annen eiendom fra gruven, skriver selskapet.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen