Verden

Disse krisene må han takle

Syria-krig, flyktningkrise, klimaendringer, spenning mellom stormaktene og en president i USA som har liten tro på FN – dette møter den nye FN-sjefen.

Bilde 1 av 2

– António Guterres blir generalsekretær midt under betydelige geopolitiske omveltninger, kanskje i det farligste tidspunktet på mange tiår, fastslår organisasjonen International Crisis Group (ICG) i et omfattende notat i forbindelse med at FN får ny toppsjef.

– Sjelden har FN hatt så store utfordringer, mener ekspertene i ICG.

Enstemmig valgt

Portugiseren Guterres tok over nøyaktig ved årsskiftet, etter at Ban Ki-moon har vært sjef i ti år.

Til tross for at Sikkerhetsrådet de siste årene har vært preget av sterk splittelse, ble Guterres enstemmig valgt av rådets medlemmer i høst. Den tidligere lederen av FNs flyktningorgan, UNHCR, har høstet respekt og anseelse gjennom en lang periode i FN-systemet. Han har lovet å kjempe for ofrene for konflikt, terror, menneskerettighetsbrudd, fattigdom og urettferdighet.

Men Guterres får en rekke utfordringer i fanget umiddelbart:

* Syria-krigen går inn i sitt sjuende år i år.

* Flyktningkriser preger store deler av verden.

* Spenning mellom stormaktene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Godt utgangspunkt

Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), mener Guterres har et godt utgangspunkt.

– Han har kommet til vervet gjennom en bred deltakende prosess og har bred støtte. Men han tar over i en periode med mange akutte utfordringer, som Syria og migrasjon – samtidig som han må ha et langsiktig perspektiv både på interne og eksterne utfordringer, sier Harpviken til Dagsavisen.

– Det kan godt tenkes at den største utfordringen blir noe vi ikke vet om i dag, sier Harpviken, og forklarer det med en mer uforutsigbar verdensorden.

Dette er noen av utfordringene man vet Guterres vil møte

Svekket FN

Guterres kommer til jobben samtidig som Donald Trump straks tiltrer som USAs president. Trump har flere ganger kritisert FN. Guterres ønsker å møte Trump så fort som mulig for å etablere en konstruktiv dialog.

– At FN ikke har varm støtte fra USA er ikke noe nytt, men nå kan man få et USA som aktivt motarbeider FN. Det gir også ringvirkninger for resten av den globale verdensordenen når USA blir mer lunkent til multilateralt samarbeid, sier Kristian Berg Harpviken.

Signalene fra Trump betyr at den nye FN-sjefen må legge grunnlaget for en bredere koalisjon av ulike stater som kan støtte multilateralisme og FN, inkludert Kina, mener ICG.

Men Trump er ikke alene om FN-kritikk. Guterres må forsøke å reformere byråkratiet i FN og gjøre verdensorganisasjonen mer relevant enn den oppleves i dag.

– Men han må nok gjøre et valg: De blir vanskelig å bruke ressursene for mye på interne reformer når det er så mange andre akutte kriser i verden, sier Harpviken.

Syria-krigen

Den FN-ledede prosessen for å få fred i Syria har ennå ikke ført fram, til tross for gjentatte forsøk fra FN-utsending Staffan de Mistura. Før helgen ble det klart at Tyrkia og Russland har planer om å megle i en egen forhandlingsprosess. USA er i stadig større grad blitt satt på sidelinjen i Syria-spørsmålet.

Guterres selv har påpekt hvor viktig det blir å forene stormaktene.

– Uansett splittelser, nå er det viktig å stå sammen, sier Guterres.

Harpviken sier FN har en rolle humanitært, men har glippet på det politiske planet når det gjelder Syria.

– Oppgaven for Guterres nå blir å gjenvinne initiativet på det politiske området. Siden USA ikke har villet gå tungt inn, har Russland utnyttet dette i Syria. Med det nye fredsinitiativet ser vi også nå at Putin utnytter det vakuum som har oppstått ved maktskiftene i USA og FN, sier Harpviken.

Migrasjon

Syria-krigen har ført til millioner på flukt, først og fremst i nabolandene i regionen. Men også i Afrika er millioner av mennesker fordrevet på grunn av krig og tørke. I tillegg fører fattigdom og konflikter til at flere søker seg nordover til Europa i håp om et bedre liv.

Guterres´ erfaring fra UNCHR gjør ham bedre rustet enn de fleste til å møte flyktning- og migrasjonsproblemene, men oppgaven er vanskelig.

– Guterres ble valgt nettopp fordi han var en offensiv høykommissær som fikk utrettet mye. Men han står i et dilemma nå: samtidig som behovet for reform på flyktningfeltet er enormt, er utgangspunktet dårligere og godviljen mindre enn noensinne for å få til positive og humane endringer, sier Harpviken

Klima

Parisavtalen om globale kutt i utslippene av klimagasser er den største seieren i klimakampen på lenge. Signalene fra Donald Trump er uklare. I valgkampen lovet han å kansellere den, men siden har han sagt han vil «granske» den.

– Kina lurer på hvordan det nå skal forholde seg til avtaleverket på klima. Hvis USAs lederskap på klima forsvinner over natten er det vanskelig å se for seg at Kina tar over det globale lederskapet på klima, sier Harpviken.

Han er usikker på om en torpedering av klimaavtalen vil være førsteprioritet for Trump, men sier dette spørsmålet, som andre saker, vil bli styrt av innenrikspolitiske hensyn og amerikansk økonomi.

Mer fra Dagsavisen