Verden

Disse byene kan gå tom for drikkevann

Cape Town sto i fare for å gå tom for vann innen få uker. Nå har et felles krafttak skjøvet «dag null» unna. Et eksempel for verden, mener byen selv.

Bilde 1 av 2

Vannmangelen i den sørafrikanske byen er på ingen måte over. Men en lang rekke sparetiltak både offentlig og privat har ført til at Cape Town har avverget det verste scenarioet: dagen da Cape Town kan gå tom for vann – «dag null» – er forskjøvet, og kan til og med unngås i 2018.

For få uker siden var det ventet at denne dagen ville inntreffe allerede i april dersom ikke folk sparte mer vann eller det kom mye regn.

Onsdag kom meldingen fra byens myndigheter:

– Såfremt vi fortsetter å spare slik vi gjør nå, kan dag null unngås fullstendig i år, sa viseordfører Ian Neilson i en uttalelse.

Cape Town mener nå andre byer i verden kan lære av byens innsats. Flere andre byer i verden kan få problemer med mangel på drikkevann. Noen av de mest utsatte byene er São Paulo, Bangalore, Beijing, Kairo, Jakarta, Moskva, Istanbul, Mexico City, London, Tokyo og Miami, ifølge en oversikt fra BBC.

Les også: Kan bli første storby som går helt tom for vann

– Helter

De siste ukene er datoen allerede blitt skjøvet på flere ganger, og den antatte datoen for dag null er nå skjøvet fra 9. juli til 27. august, dersom det ikke kommer regn. Siden det er et tidspunkt da det normalt regner relativt mye, kan det være at byen ikke går tom i år i det hele tatt.

Det er hver og én innbyggers innsats som har vært utslagsgivende for at krisescenarioet nå kanskje kan unngås, mener Mmusi Maimane, leder i landets største opposisjonsparti, Democratic Alliance (DA), som er det største partiet i Cape Town og provinsen rundt.

– Dere er alle «dag null-helter», sier Maimane i en reaksjon på nyhetene.

– Innbyggerne har respondert fantastisk. Alle har spilt en rolle i denne felles innsatsen i hele byen for å holde kranene åpne, sa Maimane, som har ledet partiets kampanje for å slåss mot dag null, #DefeatDayZero.

Men det satt langt inne for mange av innbyggerne: De sparte ikke nok. I januar måtte byens ordfører Patricia de Lille sette kniven på strupen overfor innbyggerne:

– Vi kan ikke lenger bare be folk om å slutte å sløse med vannet. Vi må tvinge dem, sa hun, og kunngjorde at innbyggerne måtte bruke maks 50 liter vann per dag per person, eller risikere bøter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Innsats

En massiv kampanje og felles innsats både hos privatpersoner, private bedrifter og i kommunen har gitt resultater.

Blant tiltakene Cape Towns innbyggere er blitt oppfordret til er disse:

* Fikse lekkasjer.

* Dusje i kun et par minutter, installere sparedusj.

* Samle vann fra dusjing og bading til å skylle ned toalettet med.

* Kun trekke opp i toalettet når det er absolutt nødvendig.

* Ikke la vannet renne unødvendig under håndvask, tannpuss etc.

* Kun kjøre fulle vaske- og oppvaskmaskiner.

Men faren er ikke over, og byen er helt nødt til å fortsette sparetiltakene.

– Det er nå opp til oss alle. Hvis vi fortsetter å spare, er vi ikke nødt til å stå i kø for vann i år, sier viseordfører Ian Neilson.

Det er for øvrig store forskjeller på vannforbruket i befolkningen; mens middelklassen og de velstående bruker mye vann, har de fattigste allerede et lavt vannforbruk.

Utenfor bykjernen finnes slumområder der mange ikke har innlagt vann og flere familier deler på en kran.

Såkalte uformelle bosetninger står for mindre enn fire prosent av vannforbruket, ifølge byens myndigheter.

Fikk du med deg denne?: – Aleppo er i grus og ikke trygt. Her er det kaldt, men ikke krig.

– I verdensklasse

Vannkrisen har vært under oppseiling lenge på grunn av uvanlig mye tørke i området de siste årene, og byens myndigheter er flere ganger blitt kritisert for ikke å ha iverksatt enda strengere tiltak tidligere.

Likevel: byen kan vise til en massiv reduksjon i vannforbruk de siste årene. På bare tre år har byen redusert vannforbruket med nesten 60 prosent, ifølge Wesgro, det offisielle organet for fremming av investeringer, handel og turisme i Cape Town og provinsen Western Cape.

En viktig årsak er en omlegging av vannbruken i bedrifter og industrien, ifølge Wesgro.

I dag bruker Cape Town totalt 516 millioner liter vann per dag, mens tallet i februar 2015 var 1.2 milliarder liter vann per dag.

Tim Harris, direktør i Wesgro, mener Cape Town har satt en standard til etterfølgelse for resten av verden.

– Historien om Cape Towns utrolige reduksjon i vannforbruk har man ikke sett i noen annen by i verden på så kort tid. Reduksjonen er i verdensklasse, og legger lista for land i resten av verden, sier Harris i en uttalelse. Han peker på at andre tørkerammede områder og byer, som Melbourne i Australia, California i USA og São Paulo i Brasil ikke kunne vise til tilsvarende reduksjon under tørketider.

Han viser til at flere store selskaper har redusert vannforbruket ved å legge om til et mer bærekraftig forbruk.

Omleggingene man har sett både i det private næringsliv og i kommunen er kommet for å bli: Med de uforutsigbare klimamønstrene man nå ser, kan man ikke lenger stole på at det årlige regnet om vinteren holder vannivået oppe, påpeker viseordfører Ian Neilson.

– Uavhengig av disse tiltakene må vi akseptere at vi ikke lenger kan forbruke vann som vi gjorde tidligere, sier Neilson.

Mer fra Dagsavisen