Verden

Dette flykter afghanere fra

Taliban trapper opp volden i Afghanistan og vinner stadig mer terreng – og afghanerne mister tillit og håp. Stadig flere afghanere flykter til Europa.

Bilde 1 av 2

Det skal ha vært mange barn blant de minst 38 sivile som ble drept i det siste store Taliban-angrepet i Afghanistan, som ble avsluttet først etter et døgn onsdag kveld. Til sammen ble over 60 mennesker drept, en del av dem også afghanske regjeringssoldater. Også de elleve Taliban-angriperne ble drept i angrepet, som foregikk ved flyplassen i Kandahar.

LES OGSÅ: Slik øker antallet mindreårige asylsøkere fra Aghanistan

Brukt som skjold

Flyplassen har både en militær og en sivil del, og en NATO-base.

Barnefamilier ble holdt som menneskelige skjold av Taliban-angriperne, fortalte vitner til Tolo News, ifølge BBC. Afghanske regjeringssoldater ropte at de skulle la familiene gå.

Samtidig med angrepet mot flyplassen i Kandahar, angrep Taliban også i Khanishin-distriktet i Helmand-provinsen, og opprørerne har nå tatt kontroll over området.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forhandlinger?

Afghanistans president Ashraf Ghani og Pakistans statsminister Nawaz Sharif har sagt de skal samarbeide om å prøve å gjenstarte forhandlinger mellom afghanske myndigheter og Taliban. Samtidig med Taliban-angrepet var Ashraf Ghani i Islamabad i Pakistan, på den regionale Heart of Asia-konferansen.

En del av bakteppet for volden er at det har vært mer snakk om forhandlinger, påpeker Afghanistan-forsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt. Det har blant annet vært et stadig sterkere internasjonalt press mot Pakistan for å gå inn i forhandlinger.

– Når Taliban klarer å slå til med slike angrep sender gruppen signaler om at den sterk, og det kan leses som posisjonering inn i eventuelle forhandlinger, sier Strand til Dagsavisen.

– Taliban vil vise hva de er i stand til. Med angrepet i Kandahar synliggjør gruppen at de er i stand til å utføre store angrep med bruk av relativt få ressurser. Det har også vært spekulasjoner om den nye lederen av Taliban er alvorlig såret, og med et slikt angrep viser Taliban at gruppen er i stand til å slå til uansett, sier Strand.

Tidspunktet for Taliban-offensiven var neppe tilfeldig, tror militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier han ifølge NTB.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener Amarkhil.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Får mer innflytelse

Forsker Arne Strand påpeker at Taliban er i ferd med å få innflytelse i stadig flere provinser.

– De har gradvis styrket kontrollen. Enkelte provinser har de full kontroll over, mens de i andre provinser har parallelle administrasjoner, sier Strand.

I tillegg har gruppen Den islamske staten (IS) vunnet terreng i Afghanistan, selv om det er uklart hvor sterkt på frammarsj IS egentlig er i landet, ifølge Strand.

– Totalt sett er ikke IS så store i Afghanistan, sier Strand, og påpeker at IS er en felles fiende for USA og Taliban i Afghanistan.

LES OGSÅ: Januar 2015: Norske styrker ute av Afghanistan

Tyskerne advarer

Afghanerne utgjør den nest største gruppen i flyktning- og migrantstrømmen til Europa, etter syrere. 140.000 afghanere har reist fra landet i år.

Volden er en av grunnene, ifølge Arne Strand.

– Den økende volden er ett element, men også en forverret økonomisk situasjon, og manglende tillit til den sittende regjeringen. Når i tillegg mange har sett at det har åpnet seg muligheter for å komme til Europa, har mange reist, sier Strand.

Afghanistan har svært mange unge som leter etter jobb. Det var mange som håpet at den nye regjeringen som kom på plass i fjor ville innfri løftene om bedre økonomi og flere jobber.

– Problemet er at når man begynner å få forhåpninger, blir det enda mørkere når håpet dør, sier Liza Schuster, ekspert på migrasjon ved Kabuls universitet og City universitet i London, til The Guardian.

Svært mange afghanere reiser til Tyskland for å søke asyl. Men Tyskland startet nylig en kampanje for å forhindre afghanerne i å komme dersom de ikke gjør det av sikkerhetsbehov. Tyskland er nødt til å deportere mange afghanere som ikke har rett på asyl, sa Tysklands kansler Angela Merkel da hun hadde besøk av president Ghani i forrige uke.

LES OGSÅ: Mister afghanernes tillit

LES OGSÅ: Familien flyktet fra Taliban

Mer fra Dagsavisen