Annonse
En demonstrant veiver med flagget ved det amerikanske konsulatet i Istanbul, hvor "Free Palestine" er sprayet på veggen under en demonstrasjon mot USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember.

– Det var nesten det verst tenkelige utfallet

Midtøsten-eksperter svært kritiske til anerkjennelsen av Jerusalem.

Annonse
Verden

 

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at USAs president onsdag kveld valgte å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det var nesten det verst tenkelige utfallet. Det han sier, er at denne avgjørelsen handler om mer enn bare en alliansebyggende ting med Israel, han sier han gjør dette som et ledd i å skyve fredsprosessen framover. Det er i beste fall veldig lite velinformert, sier Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal, seniorrådgiver ved Senter for internasjonal konfliktløsning, NOREF.

LES OGSÅ: – Selv ikke Israel er tjent med det

Liten tro på tostatsløsning

Trump har flere ganger sagt at han vil jobbe for en fredsløsning mellom israelere og palestinere, og sa også i dagens tale at han ønsker en tostatsløsning. 

– Det kan godt hende han tror at han skal levere en fredsløsning, men tanken om at det palestinske lederskapet skal gå inn i en amerikanskledet fredsprosess hvor Jerusalem allerede er tatt fra dem, er fantasifullt. Man kan kanskje innvende at de er maktesløse, men det kan uansett ikke bli fred uten palestinerne, sier Heian-Engdal til Dagsavisen. 

Bidrar dette med til at styrkeforholdet mellom israelere og palestinere endres enda mer i Israels favør?

– Det er klart det er med på det. Verdens mektigste stat anerkjenner at erobrede landområder kan beholdes på tross av folkerettens bestemmelser, svarer hun. 

USA vil støte på mange diplomatiske floker som følge av Jerusalem-anerkjennelsen, tror hun. 

– Den amerikanske utenrikstjenesten har aldri vært så dårlig stilt til å takle en slik utenrikspolitisk krise som den er nå. Det er en utenrikstjeneste Trump har gjort alt for å neglisjere som nå blir sittende med mye av ansvaret for å hjelpe til for å glatte over dette i regionen, konstaterer hun. 

LES OGSÅ: Trump trosser alle advarsler og anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

– Kan fyre opp under islamistiske grupperinger

Are Hovdenak er landrådgiver for Midtøsten i Landinfo, som er en  faglig uavhengig enhet i utlendingsforvaltningen.

– Det er jo dette palestinerne har fryktet. Det blir vanskeligere å for palestinerne å forholde seg til USA som megler når de har tatt et sånt standpunkt i et av de sentrale spørsmålene. Dette betyr at det nok blir vanskeligere å få i gang en ny fredsprosess, sier han til Dagsavisen.

Han ser for seg at palestinerne kanskje vil forsøke å få byttet ut USA med EU som fredsmegler.

–  Det er sikkert noen som frykter en intifada etter dette. Dette har også ringvirkninger utenfor Palestina i den arabiske verden, og vi har sett advarsler blant annet fra Erdogan. Dette kan fyre opp under ulike islamistiske grupperinger, tror han.

Også han mener palestinernes håp er svinnende.

– Etter at fredsprosessen stanset opp etter sammenbruddet i 2000 har stillstanden gjort at israelerne har befestet kontroll. Jo lenger tid det går, jo mindre håp er det for palestinerne for å kunne realisere de territorielle kravene. Håpet svekkes også fordi det stadig er færre av de palestinske flyktningene som har levd i Palestina.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre: – Uansvarlig av Donald Trump

 

 

Annonse