Verden

- Det kan ikke fortsette slik

RUINER: Bare dager etter at givernasjoner lovte 35 milliarder kroner til palestinerne, så generalsekretær Jan Egeland krigsødeleggelsene i Gaza med egne øyne. - Det ligner et månelandskap.

JAFFA (Dagsavisen): - Jeg har jo vært her mange ganger siden 1993, og det er sjokkerende å se. Jeg var her også etter tidligere krigsrunder, men ødeleggelsene nå er de mest omfattende, sier Jan Egeland i et intervju med Dagsavisen.

Samme dag var også FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i Gaza for første gang siden krigen.

- Dette går ikke an å beskrive, sa FN-sjefen til pressen under besøket.

Blokade

Hjelpeorganisasjoner i Gaza anslår at rundt 120.000 palestinere ennå er hjemløse. Ytterligere 120.000 bor i hjem som er blitt delvis ødelagt.

- En lokalt ansatt i Flyktninghjelpen opplevde selv at hans hus ble beskutt, mens alle nabohusene ble jevnet med jorden. Mannen flyktet til Flyktninghjelpens kontor med sin høygravide kone, som så fødte på kontoret, forteller Egeland.

- Det kan ikke fortsette slik, sier generalsekretæren.

Giverkonferansen for Gaza i Egypt i helgen, som Norge var med på å arrangere, resulterte i 35 milliarder kroner, mer penger enn det var bedt om. Men blokaden av Gaza fra Israels side opprettholdes fortsatt og hindrer innførsel av viktige varer.

Israel hevder blokaden er nødvendig for å hindre de militante gruppene i Gaza å ruste opp. Egypt har opprettholdt blokaden for å svekke den islamistiske gruppen Hamas som Kairo anser som en trussel.

Blokaden har vært gjennom forskjellige perioder - fra en periode inntil 2010 da nesten kun nødhjelp og medisiner fikk komme inn - til mer moderate perioder, som i dagene før den siste krigen. I den perioden tillot Israel import av de fleste sivile varer til Gaza, med unntak av materiale Hamas var mistenkt å bruke til sin tunnelbygging.

Ban Ki-moon kunngjorde imidlertid i går at Israel slipper inn noen byggematerialer til oppbygging. Men det pågår ennå en dragkamp om byggematerialet; Israel krever garantier for at Hamas ikke beslaglegger sementen. Etter krigen i sommer ble partene enige om å forhandle om en lettelse i blokaderegimet, men lite konkret har kommet ut av samtalene.

- Det er for meg ubegripelig hvorfor Israel driver en slik politikk med grensestengninger, som oftest dreier seg om kollektive avstraffelser, når det bare skaper større usikkerhet for Israel, og skaper en ny generasjon av hat, sier han.

Også Ban Ki-moon var i går svært sjokkert etter å ha bevitnet ødeleggelsene i Gaza by.

- Jeg er her med tungt hjerte, sa Ban Ki-moon, og forteller at ødeleggelsene er langt verre enn det han så etter krigen i årsskiftet 2008-2009.

Anerkjenner staten

Jan Egeland beskriver seg selv som en venn av Israel, og studerte ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem i 1982-83.

- Vi som er venner av Israel blir triste når vi ser denne virkeligheten. Det er klart at det ikke er bra at Israel kjører en politikk der landet mister så mange venner, framholder han.

I de siste dagene har Sverige signalisert at landet vil anerkjenne staten Palestina, mens det britiske parlamentet stemte overveldende for en anerkjennelse mandag.

- Hvis dette hjelper til med å gjøre slutt på denne endeløse okkupasjonen, er det velkomment.

Men som det ofte ble sagt under Oslo-forhandlingene, kan en ikke leve av en nasjonalsang, og en kan ikke spise et flagg. Det vi trenger er konkrete løsninger, sier han.

- Skal vi nå spesialisere oss som giverland, og gjenoppbygge Gaza hvert tredje år, eller skal vi konsentrere oss om å finne en løsning? Dette er ikke som i Syria med over 2.000 militser og 20 millioner mennesker i krise. Gaza er på størrelse med en mellomstor norsk kommune, sier Egeland, og påpeker at det er nødvendig med en løsning rundt grensekontrollen.

- Kanskje kan amerikanerne eller EU komme inn. Israel har legitime sikkerhetsbehov, og fortjener å vite at rakettdeler ikke kommer inn i Gaza. Men hvis man greier det på Heathrow flyplassen i London, der titusener passerer hver dag, da må man kunne greie det også i Gaza, sier han.

På nittitallet var Egeland selv involvert i de hemmelige samtalene som førte fram til Oslo-avtalen.

- Ofte spør en seg selv, finnes det håp? Det en føler nå er håpløshet. Og det skaper jo ekstremisme, som igjen vil skape usikkerhet for Israel, sier Egeland.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen