Verden

Det feige angrepet

Det er tre dagers landesorg i Pakistan, etter et av de verste terrorangrepene i nasjonens historie. Minst 141 mennesker skal ha blitt drept.

132 av de drepte skal ha vært skolebarn og ni skal ha vært ansatt ved skolen. Det opplyste en talsmann for militæret på en pressekonferanse, i går ettermiddag. Det skal ha vært over 500 elever og lærere på skolen, i Peshawar nordvest i Pakistan, da terrorister fra Taliban gikk til angrep.

 

Les også: Pakistans skoler på voldstoppen i verden

 

Barn av militærpersonell

Ifølge vitner ble skolen først rystet av en eksplosjon før terroristene, kledd i militæruniformer, stormet skolen. Mennene gikk fra klasserom til klasserom og skjøt på elevene. Det ble fort klart at målet ikke var en gisselsituasjon, som det først ble meldt om. Terroristene framsatte ingen krav.

Tallet på drepte steg drastisk gjennom dagen før den pakistanske hærens spesialstyrker drepte angriperne og tok kontroll over skolebygningen. Ni Taliban-krigere som deltok i angrepet mot skolen, er døde, opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters. Men det meldes også om sju drepte Taliban-angripere. Det er derfor fortsatt uklart hvor mange som deltok.

Ifølge pakistansk Taliban var målet med angrepet på skolen å hevne den pakistanske hæren sin offensiv mot Taliban og al-Qaida i stammeområdet Nord-Waziristan. Elevene som går på skolen er barn av militærpersonell og i alderen 10-18 år.

- Vi angrep skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, heter det i en uttalelse fra pakistanske Taliban.

Terrorangrepet beskrives som det dødeligste utført av Taliban i Pakistans historie.

Ifølge VG er det også et av de verste angrepene som har rammet en skole - i hele verden. De har snakket med norsk-pakistanske Huma Kashif som har familie som bor rett ved skolen. Hun forteller at avgangselevene hadde avslutningsfest da terroristene gikk til angrep. The Guardian melder om det samme. Andre elever hadde eksamen denne dagen.

 

Fra uniform til kiste

Bilder fra Peshawar viser foreldre som leter desperat etter sine barn blant de overlevende på det lokale sykehuset. Nyhetsbyrået AP snakket med flere av de drepte barnas pårørende.

- Sønnen min hadde på seg uniform i dag morges. Nå ligger han i en kiste. Han var min drøm, nå har drømmen min blitt drept, sa den sørgende faren Tahir Ali.

En overlevende, Shahrukh Khan (16), berget livet ved å late som om han var død.

- En mann med store støvler fortsatte å se etter studenter og skøyt på dem. Jeg lå så stille jeg bare kunne og lukket øynene. Jeg bare ventet på å bli skutt igjen.

Khan ble skutt i begge beina, og forteller sin historie fra sykehuset i Peshawar, skriver Al Jazeera.

 

Les også: Malala: - Hjertet mitt er knust

 

Fordømmes verden over

Den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif kaller skoleangrepet en nasjonal tragedie, og det er erklært tre dagers landesorg i Pakistan. Han reiste til Peshawar da omfanget av angrepet ble klart.

Statsledere verden over, fra den indiske statsministeren Narendra Modi, til USAs president Barack Obama har uttrykt sin avsky mot angrepet.

- Ved å målrettet angripe elever og lærere i dette avskyelige angrepet, har terroristene igjen vist sin fordervelse. Vi støtter det pakistanske folk, og jeg understreker igjen USAs støtte til den pakistanske regjeringens innsats til å bekjempe terror og ekstremisme og fremme fred og stabilitet i regionen, sier Obama.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra‘ad Al-Hussein, omtaler angrepet mot skolen som barbarisk:

- Taliban har sunket lavere enn noensinne med dette angrepet, sier han.

Her hjemme fordømmer statsminister Erna Solberg (H) angrepet på det sterkeste.

- Min medfølelse og sympati går til familiene som er rammet og hele den pakistanske befolkningen som opplever et økende voldsnivå og større utrygghet. At særlig skolebarn er mål for terror viser hvor meningsløse og brutale virkemidler Taliban bruker. En uke etter Nobels fredspris ser vi nok en gang hvor viktig det er at verden samles i kampen mot terrorisme og for å sikre barns rett til utdanning og en trygg oppvekst, sier Solberg til NTB.

 

Les også: Samlet fordømmelse av skoleangrepet

 

- Knust

Angrepet gir en dyster påminnelse om viktigheten av arbeidet til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, som jobber for at alle barn skal ha rett til å gå på skole, i trygghet.

Yousafzai sier hun er knust av den meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen.

- Uskyldige barn på skolen skulle ikke vært del av en slik avskyelig handling. Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene, sier Yousafzai i en uttalelse.

Hun ble selv skutt på skoleveien av Taliban.

Også fredsprisvinner indiske Kailash Satyarthi reagerte sterkt på angrepet.

- Barna våre er de første ofre for vold og krig. Det er på tide at vi samler oss og setter en stopper for volden, skrev han på Twitter.

 

Norsk-pakistanere om angrepet

Kapur Mudassar (H), stortingspolitiker

Dette er en mørk dag. Jeg tror ingen av oss helt kan ta innover oss den smerten og maktesløsheten de pårørende kjenner på i dag. Folket i den aktuelle regionen er stadig utsatt for terror. Hvor mye mer smerte skal de bære? I brutalitet og ondskap tror jeg dette overgår alt annet i nasjonens historie. Dette såret kommer vanskelig til å gro. Her har man gått målrettet inn i skolen og henrettet barn. Samtidig tror jeg ikke dette angrepet gjør at det pakistanske forsvaret vil vike i sin igangsatte offensiv mot terroren. Tvert imot.

Abid Raja (V), stortingspolitiker

Dette er så grovt og brutalt at jeg og mange andre mangler ord til å beskrive denne bunnløse tragedien. Dette viser en helt umenneskelig brutalitet. Djevelskap rett og slett. Og så grovt urettferdig og meningsløst å ramme uskyldige barn på denne måten. Alle norskpakistanere i Norge er i sjokk og i sorg. Og våre tanker går til de berørte familiemedlemmer. Samtidig har jeg en bønn om at slike massedrap aldri må tillates å skje igjen. Her må pakistanske myndigheter ansvarliggjøres til å handle.

Akhtar Chaudhry, SV-politiker

Dette er et feigt, skammelig og utilgivelig angrep, som gjør oss rasende. Dette viser hvor dype problemer Pakistan har, og hvor handlingslammet den politiske ledelsen er. Dette er et angrep som skjer i hjertet av Peshawar-provinsen. Og det er et angrep på hele det pakistanske samfunnet.

Khalid Mahmood (Ap), bystyrepolitiker

Dette er et av de verste angrepene som har rammet Pakistan, og et av de mest brutale i sin form. Her er det ikke blind vold men en målrettet aksjon der terroristene kaldblodig har utført henrettelser av forsvarsløse barn og unge. Aksjonen var fryktet av mange siden den pakistanske hæren innledet en storstilt militær operasjon sommeren 2014 og som pågår ennå. Dette ser ut til å være en hevnaksjon fra Taliban samt et forsøk på å skjule deres svekkede posisjon som følge av militæroffensiven

Afshan Rafiq, Høyre-politiker

Det som har skjedd er helt avskyelig og grusomt. Jeg fordømmer dette angrepet på det sterkeste. Mine tanker går til de uskyldige ofrene og dere nærmeste i denne meget vanskelige tida. Samtidig håper jeg at pakistanske myndigheter og det internasjonale samfunnet sørger for mer treffsikre tiltak når det gjelder bekjempelse av terrorisme. Vi kan ikke la slike handlinger fortsette.

 

 

 

Mer fra Dagsavisen