Verden

Demonstrerer mot romfolk

TSJEKKIA: Trusselen fra høyresiden øker i Tsjekkia etter at høyreekstreme grupper har gått til regelmessige aksjoner rettet mot rombefolkningen i landet.

Mandag skjedde det igjen. Flere steder i landet aksjonerte høyreekstreme grupper mot rombefolkningen. I hele år har det vært regelmessige, hatefulle aksjoner mot romfolk, og det var varslet flere på Tsjekkias uavhengighetsdag mandag. Store, ekstra politistyrker ble satt inn. De avverget at noen kom til skade eller at eiendommer ble ødelagt.

Direktør Dezideriu Gergely i Senter for europeiske romfolks rettigheter (ERRC) er dypt urolig over utviklingen og den hatefulle stemningen overfor romfolk i Tsjekkia.

- Romfolk er en utsatt gruppe i hele Europa, men ingen andre steder ser vi slike åpne, koordinerte og jevnlige aksjoner i gatene som i Tsjekkia, sier Gergely til Dagsavisen.

Anti-rom-holdninger er svært utbredt i den tsjekkiske befolkningen. Gergely viser blant annet til en undersøkelse der hele 80 prosent oppgir at de føler seg ukomfortable eller utrygge omkring romfolk.

Demonstrasjonene mot rombefolkningen arrangeres av høyreekstreme grupper og nynazister, men i løpet av det siste året er det stadig flere vanlige tsjekkere, i alle aldre og med ulik bakgrunn, som også deltar i protestene. Det bekymrer ERRC og det tsjekkiske etterretningsorganet BIS.

Les også kronikk på Nyemeninger.no

Advarer

Også FNs menneskerettighetskomité og Amnesty International advarer mot de voksende romfiendtlige holdningene som kommer til uttrykk i den politiske debatten, i media og i aksjonene fra grupper på ytterste høyre.

- Vi har observert en dypt urovekkende trend i løpet av de siste årene der omfattende diskriminering av romfolk har nådd nye høyder. Situasjonen er så alvorlig at tsjekkiske myndigheter ikke kan se vekk, uttalte John Dalhuisen, leder for Europa og Sentral-Asia-programmet hos Amnesty International, i sommer.

Også Antirasistisk Senter er urolige.

- Mange er kjent med trusselen fra høyreekstreme i Hellas, en del er kjent med situasjonen i Ungarn, men de fleste vet ikke at problemet nå er bredere. I Tsjekkia nærmer situasjonen seg historiske erfaringer med pogromer, og det internasjonale engasjementet er ikke på plass. Det er simpelthen et akutt behov for at flere engasjerer seg i situasjonen, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

Skaper frykt

Den lille byen Vítkov er en av de høyreekstreme grupperingenes kjernesteder. I 2009 ble en to år gammel romjente nesten drept da høyreekstreme satte fyr på hjemmet hennes. Siden har det vært flere anti-rom-demonstrasjoner i byen, og aksjonene skaper frykt i rombefolkningen, forteller moren til den lille jenta som så vidt reddet livet for fire år siden.

- Vi er redde for nye angrep. Vi kan ikke forstå hvordan myndighetene tillater dem å protestere i denne byen, når alle vet hvem de er. Disse protestene vil bare føre til mer vold mot oss og vi er redde for at flere romfamilier vil bli angrepet, sa hun til organisasjonen ERRC i sommer.

Mens de høyreekstreme grupperingene får tillatelse til å demonstrere i gatene, er romfolk og sivilorganisasjoner blitt nektet å gå til motdemonstrasjoner, forteller Dezideriu Gergely i ERRC. Avslagene blir ofte begrunnet med hensyn til romfolkets sikkerhet, men Gergely mener myndighetene heller må begrense høyreekstremistene.

- Ekstra politistyrker har sørget for å beskytte rombefolkningen og hindret direkte vold. Det er viktig, men også alle forsøk på å gå til angrep, hatefulle ytringer og rasisme må stoppes, sier han.

Det er ikke én bestemt gruppe som står bak demonstrasjonene. I stedet blir de varslet under mer generelle titler som «Møte for misfornøyde innbyggere», «Protestaksjon mot mistilpassede borgere» og «Mot diskriminering av skikkelige innbyggere». Romfolket kalles mistilpassede og umulige å integrere, og de stemples som lovbrytere og usolidariske, i kontrast til majoritetsbefolkningen.

Økonomisk og politisk krise

EU-kommisjonen har kritisert Tsjekkia for behandlingen av romfolk, og særlig for skolevesenets segregering av rombarn ved å feilaktig plassere dem i spesialskoler. Tsjekkiske myndigheter avviser dette og parlamentet har nettopp stemt nei til en rekke anbefalinger fra EU-kommisjonen om å bedre integreringen av romfolk.

Den økonomiske krisen som herjer Europa har rammet Tsjekkia også, og det har bidratt til høyreekstremistenes framgang, mener direktør Liz Fekete ved Institute for race relations i Storbritannia. Hun har forsket på rasisme i Europa i 30 år.

- Situasjonen er veldig skremmende. Det internasjonale samfunnet må få øynene opp for at det er en fare for at folk kan bli drept, og til og med for pogromer, sier hun til Dagsavisen.

Også den politiske krisen i landet har styrket høyresiden, mener hun. I sommer måtte regjeringen gå av etter en omfattende korrupsjons- og overvåkingsskandale, og lørdag ble det avholdt et framskyndet parlamentsvalg. Der vant sosialdemokratene en knepen seier foran det ferske protestpartiet ANO, ledet av milliardæren Andrej Babis. Regjeringsforhandlingene er ventet å ta tid, og det kan gå to-tre måneder før en ny regjering er på plass.

Den skjøre politiske situasjonen i kombinasjon med den økonomiske krisen, har bidratt til at mange leter etter noen å skylde på, mener Fekete. Tiår med mislykket integrering gjør rombefolkningen til et enkelt mål.

- Den nye tsjekkiske regjeringens fremste oppgave må være å knuse myter og løgner som verserer på internett om romfolket. I stedet for å angripe gruppene ytterst til høyre, har politikere bidratt til å framstille rombefolkningen som problemet, sier hun.

I takt med at høyreekstremistene har vokst i styrke, er det også blitt tatt flere initiativ til å gå til motaksjoner mot høyreekstremistene og nynazistene. Organisasjonen Konexe og initiativet «Hat er ingen løsning» har fungert som skjold mellom anti-rom-demonstrantene og rombefolkningen flere steder. I Tsjekkias tredje største by, Ostrava, har Konexe bygd opp motstandsgrupper over lengre tid. I to av anti-rom-demonstrasjonene mandag var det flere motdemonstranter og politifolk enn høyreekstreme.

- Sivilsamfunnet er i ferd med å bygge opp en god plattform for motstand mot høyreekstremistene og nynazistene, sier direktør Gergely i ERRC.

iselin.moller@dagsavisen.no

også KRONIKK side 4-5

«Ingen andre steder ser vi slike åpne og jevnlige aksjoner i gatene mot romfolket som i Tsjekkia.»

Dezideriu Gergely, direktør 
i Senter for europeiske 
romfolks rettigheter (ERRC)

Rom i Tsjekkia

Det bor mellom 150.000 og 300.000 romfolk i Tsjekkia i dag, av en befolkning på drøye 10 millioner mennesker.

Romfolket har en lang historie i Tsjekkia, men de er også lenge vært ofre for utbredt diskriminering, rasisme og fordommer. De har langt dårligere sosiale levekår enn befolkningen for øvrig, arbeidsledigheten er høyere, de har dårligere helse og bostandarden er lavere. De siste årene har det vært en økning i angrep på rombefolkningen.

ERRC har dokumentert minst 48 enkeltstående angrep mellom januar 2008 og desember 2012. I tillegg kommer alle demonstrasjonene fra høyreekstreme grupper det siste året, så langt i år har det vært mer enn 30 store protestmarsjer mot rombefolkningen.

24. august ble om lag 100 høyreekstremister arrestert etter aksjoner i åtte byer i landet, totalt 1.500 mennesker deltok, ifølge tsjekkiske myndigheter.

Kilder: ERRC, Amnesty International

Pogrom

Pogrom betyr ødeleggelse. Ordet brukes vanligvis i forbindelse med forfølgelse og systematisk utrydding av jøder og angrep fra opphissede folkemengder på jødiske gettoer, der jødene er gjort til syndebukk for ulike former for urett og styresmaktene velger side med folkemengden framfor jødene. Uttrykket brukes også når andre etniske eller religiøse grupper systematisk forfølges og utsettes for blodig vold.

Kilder: Bokmålsordboka, Wikipedia

Kart over Tsjekkia

Mer fra Dagsavisen