Verden

Delte ut roser til politiet

THAILAND: Trykket har lettet atskillig etter at myndighetene valgte å droppe konfrontasjon. Håpet er at kongens bursdag i morgen vil åpne for dialog.

Etter dager med hard konfrontasjon mellom politi og demonstranter, er stemningen totalt endret under protestaksjonene mot regjeringen i Thailand. At myndighetene valgte å gi etter for demonstrantene har dempet trykket mot statsminister Yingluck Shinawatra i de største demonstrasjonene i landet på tre år.

Kongens bursdag

For da demonstrantene i går prøvde å ta seg inn i regjeringens hovedkvarter, valgte politiet en overraskende og annerledes taktikk: tåregass og gummikuler ble lagt ned, barrikadene og piggtråd ble fjernet, og demonstrantene kunne fritt bevege seg inn i bygningene - noe som førte til at mange tvert imot holdt seg utenfor.

Flere av demonstrantene delte på toppen av det hele ut roser til politifolk, og det ble rapportert om en «karnevalsaktig» stemning i går.

Strategien var et forsøk å unngå voldelige sammenstøt som ville økt presset ytterligere på regjeringen. Til sammen har fem mennesker mistet livet i uroen.

- Vi tror demonstrantene bare ønsker å ta kontroll over disse plassene som en symbolsk handling, så vi valgte et kompromiss, sa visestatsminister Pongthep Thepkanchana i går.

Demonstrantene innkasserte det som en halv seier, men et svært viktig motiv for å dempe uroen er at landets konge fyller 86 år i morgen. Kongen har en enestående posisjon, og det er ventet rolig stemning under hans bursdag.

- De ville ikke knuse hverandre rett før kongens bursdag, av respekt for ham. Det neste skrittet er forhandlinger, men hva som skal forhandles, vet ingen, sier politisk analytiker Nakarin Mektrairat til nyhetsbyrået Reuters.

Statsministeren oppfordret i går akademikere, forretningsfolk, demonstranter og andre til å komme sammen til et folkeforum der det skal forhandles, melder avisen Bangkok Post.

- Jeg tror Hans majestets bursdag vil være en anledning for at folket kan forenes, sa Yingluck Shinawatra.

Ikke over

Men krisen er på ingen måte over selv om gårsdagen brakte et positivt vendepunkt på bakken. Protestleder Suthep Thaugsuban sier opprøret ikke avsluttes før regimet er drevet ut av regjeringskontorene. Opposisjonen mener Yingluck Shinawatras storebror Thaksin, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006, fortsatt styrer landet gjennom sin lillesøster. Thaksin ble etter sin tid som statsminister dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

- I dag vant vi en delvis seier, men vi kommer til å fortsette helt til Thaksin-regimet er drevet ut, sa Suthep i en tale til sine tilhengere.

Samtidig som statsminister Yingluck Shinawatra åpnet for å forhandle med demonstrantene, ble det utstedt arrestordre på Suthep Thaugsuban. Han siktes for opprørsvirksomhet og for å ha forsøkt å velte regjeringen, noe som har en strafferamme på dødsstraff eller livsvarig fengsel. Suthep har fra før en drapssiktelse hengende over seg, etter at han som visestatsminister i 2010 satte opprørspoliti inn mot demonstranter i Bangkok.

Demonstrantene ønsker at Thailand demokratiske valgte regjering skal erstattes med et «folkeråd» med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Rådet skal lede landet i en overgangsperiode til forholdene ligger til rette for nyvalg.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

UROEN I THAILAND

Yingluck Shinawatra har vært statsminister siden 2011. Hun er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006. Han ble senere dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

Den siste runden med demonstrasjoner begynte etter at regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Forslaget ville gitt Thaksin anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone dommen.

Demonstrantene, som ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, mener regjeringen er korrupt og at Thaksin, som fortsatt bor i eksil, styrer landet gjennom søsteren.

Suthep krever regjeringens avgang og at ikke-valgt «folkeråd» som skal styre landet til forholdene «ligger til rette» for nyvalg.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen