Verden

De trekker i trådene bak Trump

President Donald Trump omgis av flere sikkerhetspolitiske hauker enn noen gang. – Men mest av alt lytter han til seg selv, sier ekspert.

Bilde 1 av 4

Idet president Donald Trump har fått dilemmaet rundt Syria-krigen i fanget er det flere sikkhetspolitiske hauker enn noen gang som skal rådgi den amerikanske presidenten.

Med John Bolton som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver og Mike Pompeo utpekt som utenriksminister har Trump etablert det The New York Times har beskrevet som «det mest radikalt aggressive utenrikspolitiske teamet rundt en amerikansk president i moderne historie».

Les også: Trumps nye rådgiver: – Vil du ha fred, må du forberede deg på krig

Mer Trump-preg

Etter det kjemiske angrepet på sivile i Syria i helgen har Trump og hans team i flere dager vært i tenkeboksen. Trump, som har kritisert forgjengeren Barack Obama for ikke å etterleve den såkalte «røde linjen» til tross for et kjemisk angrep fra Assad-regimet i Syria i 2013, har trukket opp sin egen røde linje med trusler på Twitter om amerikanske angrep i Syria.

Sammen med forsvarsminister James Mattis vil John Bolton og Mike Pompeo være blant de viktige pådriverne rundt Trump på utenriks- og sikkerhetspolitikk.

– Trump har gjort en endring i staben som gjør at man kan forvente mer Trump-preg i implementeringen av amerikansk politikk, fordi de nye er mer lydhøre for hans måte å resonnere på enn forgjengeren, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

– Den opprinnelige gjengen av relativt kompetente kontinuitetspregete personer innenfor sikkerhet, forsvar og handel er erstattet med folk som er mer på linje med Trumps eget gemytt og dømmekraft. Det er stor sett bare James Mattis igjen blant personer man har sett på som garantister mot at Trumps tilbøyeligheter og impulshandlinger ikke vil få gjennomslag, sier Melby.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må ha et mål

Det betyr likevel ikke at Trump og hans team vil se på utstrakt militærmakt som beste løsning i Syria og andre konflikter, påpeker han.

– Militære lederes råd kan være viktige for Trump, og militære ledere ofte selv skeptiske til militæroperasjoner dersom de ikke kan se helt klart hva man kan oppnå med det, sier Melby.

Les også: Trump truer Russland: Gjør dere klare

Her er tre av personene som vil prege Trumps sikkerhets- og utenrikspolitiske avgjørelser framover.

John Bolton

Den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren hadde sin første dag på jobb mandag. Han har tatt over etter H.R McMaster, og blir beskrevet som en notorisk hauk på mange spørsmål, blant annet Iran og Russland.

– Bolton er kjent for å se på militærmakt som et egnet instrument for regimeskifte, og i motsetning til Trump mener Bolton at USA skal være en aktiv pådriver internasjonalt. Den dag i dag mener han Irak-invasjonen var riktig. Men samtidig har han ytret reservasjoner mot at USA skal involvere seg for mye i Syria, og man skal ikke se bort fra at han vil advare mot å vikle seg inn i en militæroperasjon ut fra Trumps impulser. Han vil ikke vike tilbake fra militærmakt hvis det anses som nødvendig, men er nok mer analyserende enn Trump, sier Melby.

Internasjonalen: Det ekstreme høyre tar over (Bjørn Hansen)

James Mattis

– Forsvarsministeren er kanskje den eneste pålitelige fornuftens stemme igjen i en administrasjon som rykker stadig nærmere stupet, skriver Robert F. Worth i en lang artikkel om James Mattis i The New York Times.

Mattis skal ha hatt en nær alliert i den avgåtte utenriksminister Rex Tillerson, og er nå derfor mer isolert, mener mange.

General Mattis fikk tilnavnet «Mad Dog» som militærleder. Men han oppfattes som «edruelig», sier Svein Melby.

– De som har en kritisk og edruelig tilnærming til Syria, finnes i Pentagon. Mattis er en sikkerhetspolitisk hardliner, men kjenner samtidig godt begrensningene og risikoen ved bruk av militærmakt. Går man for sterkt inn i en konflikt, «eier» man fort konflikten, og det er mange amerikanske militærledere som ikke ha tillit til at Trump kan lede USA gjennom det, sier Melby.

Mike Pompeo

Den påtroppende utenriksministeren og tidligere CIA-sjefen er ennå ikke godkjent, og satt i går i høring i Senatet, som må godkjenne ham.

– Mange av oss er bekymret for at kombinasjonen Pompeo og Bolton vil legge et knippe militære løsninger på presidentens bord, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy ifølge The Washington Post.

Pompeo har mye kompetanse og erfaring, men også sterke synspunkter, sier Svein Melby.

– Men han er på mange måter lik Bolton på den måten at USAs interesser veier tyngre som motiv enn personlige emosjoner. Men de er begge langt mer tilbøyelig til å bruke militærmakt enn forgjengerne Tillerson og McMaster, sier han.

Mer fra Dagsavisen