Innenriks

De fattiges mann

Venezuelas president Hugo Chávez er fortsatt de fattiges helt i Venezuela. Han lover å være en enda bedre president etter søndagens valgseier.

NEW YORK (Dagsavisen): Foran presidentpalasset i Venezuelas hovedstad Caracas feiret jublende tilhengere med salsamusikk og fyrverkeri lenge etter at president Hugo Chávez ble gjenvalgt som Venezuelas president for tredje gang. Festen fortsatte i gatene i går, mens tilhengerne ventet på nok en seierstale fra en triumferende Chávez. Hos opposisjonen var det tårer og dyp skuffelse.

37 år gamle Rubén Granadillo verken fester eller sørger over valgresultatet, som ga Hugo Chávez 55 prosent av stemmene.

- Folket i Venezuela hadde valget mellom det ekstreme venstre og det ekstreme høyre, sier Granadillo til Dagsavisen, på chat fra Venezuelas nest største by Maracaibo.

Knappest seier

Grenadillo har mye å klage på når det kommer til president Hugo Chávez, som har styrt Venezuela i 14 år. Han mener regjeringen er ineffektiv og klager over skyhøy kriminalitet.

- Vi lever i konstant frykt for at noen skal rane oss, sier Grenadillo, som jobber som lydtekniker i landets oljehovedstad Maracaibo, noe à la Venezuelas Stavanger.

- Likevel er det stadig vekk kutt i strømtilgangen og ofte rasjonering av bensin, sier han.

Grenadillo mener likevel den beste kandidaten vant.

- Hugo Chávez er ikke den beste presidenten vi kunne hatt, men han er den eneste som har brydd seg om den delen av befolkningen som trenger mest hjelp. De fattige vet hvem som er på deres side, sier Grenadillo til Dagsavisen.

Chávez har investert store summer i sosiale programmer, og i løpet av sine 14 år ved makten har hans høye oppslutning blant landets fattige holdt stand. Hele 81 prosent av Venezuelas stemmeberettigede brukte sin stemme søndag, en rekordhøy valgdeltakelse.

Sterke bånd

Michael Shifter, president i tenktanken Dialogue, sier Chávez fortsatt har sterke bånd til Venezuelas fattige.

- Jeg tror han opprettholder et sterkt følelsesmessig bånd til mange venezuelanere, og mange var nok ikke klare til å stemme mot han. De tror fortsatt han bryr seg om dem, selv om han ikke leverer, sier Shifter til nyhetsbyrået AP.

Raul Gallegos, kommentator for Reuters og tidligere korrespondent i Venezuela for Dow Jones, peker på de enorme sosiale programmene Chávez har satt i gang og som har akselerert de siste månedene før valget.

Også Raul Gallegos mener det er sterke bånd mellom Venezuelas fattige og president Hugo Chávez.

- Det er på mange måter et praktisk forhold, de får kjøleskap og materielle ting. Men de har også en følelsesmessig tilknytning til regjeringen og Chávez‘ stil og person, sier Gallegos.

Oljesmurt økonomi

Venezuelas økonomi er helt avhengig av oljeinntekter: 95 prosent av statens eksportinntekter kommer fra oljeindustrien, som har tjent godt på de jevnt over høye oljeprisene det siste året. Med nasjonalisering av en rekke bedrifter, strenge reguleringer og generelt høy usikkerhet, har den private sektoren ekstremt vanskelige kår, sier Raul Gallegos.

Chávez har sagt han vil diversifisere økonomien, men utviklingen de siste årene har gått i motsatt retning.

- Staten er stadig mer avhengig av olje, og folket er stadig mer avhengig av staten, sier Gallegos til Dagsavisen.

Hugo Chávez vant søndagens valg med ti prosentpoeng, som så langt er hans knappeste seier i et presidentvalg.

Høyt forbruk

- At denne mannen har sittet med makten i 14 år og fortsatt vinner presidentvalget med ti prosent, sier sitt. Jeg skulle likt å se en annen statsleder med liknende resultater, sier Raul Gallegos.

Han mener likevel resultatet er gode nyheter for opposisjonen, som lenge har vært splittet og ute av stand til å utfordre Chávez. Opposisjonslederen Henrique Capriles godtok straks valgresultatet, men lovte i sin tale til tilhengerne valgnatten at han ikke vil gi opp politikken.

- Jeg er bare 40 år. Jeg vil fortsette jobben med å bygge et land, sa Capriles.

Selv har Chávez, som ble rammet av kreft i fjor, holdt seg i presidentpalasset under store deler av valgkampen og deltatt på færre valgmøter enn tidligere. Det er usikkert om Chávez fortsatt sliter med kreften, selv om han selv har erklært at han er frisk.

Skulle presidenten dø før de neste seks årene er omme, vil det ifølge landets grunnlov utlyses nyvalg.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen