Verden

Clinton og Trump nærmer seg nominasjon etter New York

Hillary Clinton og Donald Trump sikret seg begge solide seiere i nominasjonsvalgene i New York. Dermed befester de posisjonene som storfavoritter i kampen om å bli presidentkandidater.

Bilde 1 av 2

Se resultatgrafikk fra nominasjonen nederst i saken.

Av Hans Cosson-Eide

– Både Hillary Clinton og Donald Trump fikk større seiere i nominasjonsvalget i New York enn man kunne forvente, særlig Trump, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB.

Etter å ha fulgt valget på CNN, sier han at Trumps oppslutning på 60 prosent innebærer at han kanskje vinner over 90 av de 95 delegatene.

– Det er en overveldende seier. Mulighetene for at han kan få rent flertall ved første avstemning på landsmøtet øker i hvert fall i forhold til hva man kunne tro etter Wisconsin, hvor det ble spekulert i at sjansene var mindre, sier han.

Tønnessen betegner også Hillary Clintons seier som forholdsvis klar, selv om den ikke er like overveldende som Trumps.

Les bakgrunn: Republikanernes bitre lærepenge

– Svært skuffende for Cruz

– Hun holdt en sterk og energisk tale og virker etter hvert som en mer dreven og erfaren kandidat. Det er tvilsomt om Bernie Sanders har noen sjanse nå i det hele tatt. Da må mange av superdelegatene ombestemme seg, men det er lite sannsynlig, mener han.

– Dypt, dypt takknemlig

– Newyorkere, dere har alltid stått bak meg, og jeg har alltid prøvd å stå bak dere. I dag gjorde vi det igjen, og jeg er dypt, dypt takknemlig, sa Clinton i en tale til tilhengerne da det ble klart at hun gikk av med seieren i Demokratenes nominasjonsvalg i delstaten.

Da 98 prosent av stemmene var telt opp, så Clinton ut til å ha sikret seg minst 135 delegater med en oppslutning på 58. Sanders fikk 42 prosent av stemmene og lå an til å få med seg 104 delegater.

– Innen rekkevidde

Clinton har nå økt sin ledelse over Sanders til 700 delegater, når superdelegatene regnes med. «Seieren er innen rekkevidde», sa hun i talen, der hun tonet ned retorikken mot Sanders.

– Det er mye mer som forener oss enn som skiller oss, sa hun om rivalen.

Ole O. Moen, tidligere professor i amerikansk historie ved Universitetet i Oslo, sier Clinton nå ser fram mot presidentvalget i november.

– Dette er et vendepunkt for henne. Neste uke er det nominasjonsvalg i det gamle rustbeltet, der Sanders kan gjøre det bra. Samtidig er dette lukkede nominasjonsvalg. Det betyr at det er de partitro som stiller opp. Jeg tror at Hillary er i mål i løpet av neste uke, sier han.

Trump vant

På republikansk side ble det tidlig klart at Donald Trump ville ta en overlegen seier. Da 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde Trump en oppslutning på 60,5 prosent, mens motstanderne Ted Cruz og John Kasich hadde henholdsvis 14,5 og 25 prosent av stemmene.

– Vi har et stort forsprang, og det er umulig å ta oss igjen, sa Trump til sine tilhengere etter å ha sikret seg minst 89 av de 95 republikanske delegatene i delstaten.

At Trumps sterkeste utfordrer, Ted Cruz, går fra New York uten en eneste delegat, øker sjansene for at Trump kan få rent flertall og dermed unngår en avstemning på landsmøtet.

– Republikanernes problem er at ledelsen ikke liker noen av dem. Da må man kanskje hente inn John Kasich eller Paul Ryan. Reglene tilsier at man kan stille benkeforslag, en «dark horse», dersom ingen får flertall, forklarer Moen.

Les også: Amerikanske studenter tynges av studiegjeld

Løpet kjørt for Cruz?

Både Moen og Tønnessen tror Cruz er avhengig av et godt nominasjonsvalg i Indiana, dersom han fortsatt skal henge med i kampen.

– Både Trump og Clinton kommer antakelig til å vinne ganske stort neste tirsdag, da flere stater i nordøst har valg. Men fortsatt er California 7. juni helt avgjørende. Kommer Trump over 1.200 delegater, er han så nær nominasjonen at det ville føles urettferdig hvis han mister det i en eventuell andre avstemning på landsmøtet. Men ingenting er avgjort før den tid, sier Tønnessen.

Les også: Trump blandet 9/11 og 7-Eleven

Valgstyret granskes

Nominasjonsvalgene i New York ble ikke avholdt uten problemer. Det er blitt meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen, spesielt i New York by.

Byrevisor Scott Stringer i New York har bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at 125.000 navn er forsvunnet fra stemmeregistrene.

Nominasjonsvalgene har vært «dårlig organisert, kaotiske og ineffektive», skriver han i et brev til styret. Han viser til ødelagte stemmeskannere, dårlig bemanning og stemmelokaler som åpnet for sent. (NTB)

Les Ole O. Moens bakgrunn om det republikanske partiet: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

Mer fra Dagsavisen