Annonse

Canada legger kampflykjøp fra Boeing på is

Canada dropper et kjøp av nye F-18-fly fra Boeing og vil heller kjøpe brukte australske fly. En handelskrangel med USA ligger bak.

Annonse
Verden

Nyheten blir kjent i forkant av samtaler mellom Canadas statsminister Justin Trudeau og USAs president Donald Trump.

Canada har opsjon på å kjøpe 18 nye Super Hornet-kampfly fra Boeing, i påvente av en full fornyelse av kampflyflåten som skal avgjøres i en anbudskonkurranse i 2019.

Myndighetene i Ottawa opplyste onsdag at forhandlingene med Boeing er lagt på is, og at de heller vurderer et kjøp av brukte australske F-18-fly.

Boeing har beskyldt den canadiske flyprodusenten Bombardier for å dumpe sine varer på det amerikanske markedet. De beskylder den canadiske konkurrenten for å ta imot ulovlige statlige subsidier.

Canadiske myndigheter og Bombardier mener på sin side at Boeing manipulerer systemet for å hindre en ny konkurrent i å få fotfeste i det viktige amerikanske flymarkedet.

Boeing brakte saken inn for det amerikanske handelsdepartementet, som har gitt dem foreløpig medhold. Det innebærer en toll på Bombardiers fly på 220 prosent. Både Canada og Storbritannia, som produserer deler, rammes av avgjørelsen. (NTB)

Les også: Nabotreff i gang mellom kontrastene Trump og Trudeau

Les også: Vil ikke belære Trump

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Annonse