Verden

– Bygningene raste rundt oss

– Bygninger raste rundt oss og det var skadde og døde i gatene, forteller 22 år gamle Enja Sæthren fra Holmlia i Oslo.

Bilde 1 av 2

Hun var på jobb for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) i Nepal, da det voldsomme jordskjelvet rammet hovedstaden Katmandu lørdag. Også etterskjelvene har vært voldsomme.

– De har vært mye verre enn forutsett. Mange er redde for nye etterskjelv, forteller Sæthren til Dagsavisen.

Frykter 4.500 omkomne

3.200 er så langt bekreftet døde, men nepalske myndigheter frykter antallet omkomne kan stige til 4.500. I ruinene ligger fortsatt utallige mennesker, både levende og døde.

Sæthren hadde vært på feltarbeid i Nepaljung for WFP i en ukes tid, da hun landet på flyplassen i Katmandu lørdag.

– Da vi kjørte bil fra flyplassen, ble en dame plutselig kastet av motorsykkelen sin foran oss, forteller Sæthren.

Hennes nepalske sjåfør skjønte ganske snart at det var snakk om et jordskjelv.

– Vi var da på en lang bru, så vi ble veldig usikre på hva vi skulle gjøre. Først gikk vi ut av bilen, men da skjelvene ble kraftigere satset vi på å komme oss over brua med bilen.

Ferden videre ble et mareritt.

– På veien var det flere mindre skjelv. Bygninger raste rundt oss, og det var skadde og døde i gatene. Da vi ankom kontorene til WFP var en av sikkerhetsvaktene i sjokk, så vi måtte få henne til sykehuset, fortsetter Sæthren.

Utover kvelden måtte Sæthren flytte på seg flere ganger, blant annet av frykt for at husene hun befant seg i kunne rase sammen. De siste timene av natten ble tilbrakt i den norske ambassaden.

Så langt har Sæthren ikke vært hjemme i leiligheten sin.

– Jeg prøvde å oppsøke den for å hente en Mac og dokumenter til jobben, men da vi var på vei inn i området, begynte et nytt skjelv og nye bygninger begynte å rase rundt oss. Nepaleseren jeg var med ble veldig redd, og da ble jeg også redd. Vi kom oss ut, men folk rundt oss ble skadd og falt om.

Kjeks og vann

Andre som har flyktet fra denne delen av Katmandu, har senere fortalt Sæthren at deler av huset hun bodde i, har rast sammen.

– Hvordan er din situasjon nå?

– Jeg har levd kun på kjeks de siste dagene, men vi deler det vi har. Butikkene tømmes, spesielt for vann. WFP har satt opp midlertidige kontorer på flyplassen. Her har vi hatt krisemøter og organisert oss i team.

Planen er å gjøre om hele området til en midlertidig leir for jordskjelvofre, hvor de blant annet kan få mat.

– Vi må flydd inn mat i løpet av morgentimene mandag, sier Sæthren.

– Blir du i Nepal eller vil du prøve å komme deg hjem til Norge?

– Jeg blir her. Det kommer til å være behov for nødhjelp i lang tid framover.

Millioner i hjelp

At det nå er behov for nødhjelp, og det i stort omfang, har også mange andre for lengst innsett. Regjeringen bevilger 30 millioner kroner til akutt nødhjelp for jordskjelvofrene, opplyste utenriksminister Børge Brende i går. Røde Kors vil gi én million kroner til jordskjelvinnsatsen. Redd Barna tar i bruk Katastrofefondet sitt for å kunne hjelpe. Begge disse organisasjonene har dessuten igangsatt innsamlingsaksjoner til jordskjelvofrene. Det har også Forut, som er involvert i utviklingssamarbeid i Nepal. Forut bevilger dessuten en halv million kroner fra sitt reservefond.

Småbarn i god behold

Generalsekretær Morten Lønstad i Forut, er som så mange andre rystet over de mange omkomne og de enorme ødeleggelsene på grunn av jordskjelvet. Men midt i all elendigheten har han også godt nytt.

– Nishal, Biswas og Puspa har det bra, er hans beskjed til 80.000 norske barnehagebarn.

De tre nepalske ungene, som er i alderen fire til seks år, er i løpet av det siste året blitt kjendiser i mange norske barnehager, i og med Foruts barneaksjon «Gode venner i Nepal». Den omfatter blant annet en DVD hvor norske unger blir bedre kjent med de nepalske barna og deres liv.

– Etter forholdene har de det bra, selv om huset til Biswas’ familie er blitt delvis ødelagt, opplyser Lønstad.

UNICEFs foreløpige beregninger viser at minst 940.000 barn i Nepal nå har behov for akutt humanitær hjelp i Nepal.

Brende: 45.000 trenger rask hjelp

De skadde i Nepal må prioriteres, understreker utenriksminister Børge Brende (H).

Av Sofie Prestegård

– Viktigere enn å tenke på å evakuere, er å få hjelp inn, sier Brende.

– Det trengs rent vann, medisiner og helsepersonell til de 45.000 som er skadd. Så kan man vurdere mulig evakuering av vestlige       turister, men det må komme som en prioritet nummer to, hvis det ikke er en akutt situasjon. Det tar vi en løpende vurdering på.

– Du har erfaring med nødhjelp etter jordskjelvet  på Haiti. Hvorfor er det så viktig  å komme inn med hjelp tidlig?

– Det er helt avgjørende at en nå får de skadde ut av ruinene, fordi det er grense for hvor lenge de kan ligge der og overleve. Mange får klemskader og du lever ikke lenge med en sånn klemskade hvis det er alvorlig.  De trenger medisinsk hjelp, og det må skje nå de første dagene, svarer Brende.

– Helsevesenet i Nepal har ikke nødvendigvis den kapasiteten selv. Derfor må vi få inn internasjonal støtte og hjelp. Så vet vi at vann og kloakksystemet har fått store skader, og rent drikkevann og renseutstyr er viktig. Der er Kirkens Nødhjelp i gang med å sende utstyr inn, og det er jeg veldig glad for, fortsetter han.

Brende understreker også betydningen av at FNs står for koordineringen av den humanitære hjelpen.

Mer fra Dagsavisen