Verden

Britene trapper opp jakten

Storbritannias regjering varsler hardere tiltak mot ulovlig immigrasjon. Samtidig kritiseres den for fiendtlige utspill om innvandring.

Bilde 1 av 4

Den britiske regjeringen varsler stadig hardere grep for å slå ned på ulovlige innvandrere, delvis for å forhindre at flere kommer seg over kanalen via Frankrike. Rekken av tiltak kommer samtidig med en stadig skarpere ordbruk fra regjeringsmedlemmer, som kritiseres for skremselspropaganda.

LES OGSÅ: Stoppes med hard hånd

Trapper opp

Britiske myndigheter har varslet følgende tiltak de neste månedene for å avdekke og forebygge ulovlig innvandring inn i landet:

  • Jakte på arbeidsgivere som lar ulovlige immigranter jobbe for seg.
  • Påby utleiere å kaste ut leieboere som er ulovlige immigranter.
  • Utplassere flere vakter ved grensen på fransk side.

– Vi vil gå inn med full tyngde av myndighetenes maskineri, varsler immigrasjonsminister James Brokenshire om arbeidsgivere som nyter godt av ulovlig arbeidskraft. Det planlegges en rekke raid mot arbeidsplasser i høst, ifølge avisen The Times. Brokenshire sier til avisen at arbeidsgivere som tar inn ulovlige innvandrere som arbeidskraft ødelegger for lovlige innvandrere og for briter. Opptrappingen mot arbeidsgivere kommer etter at det nylig er varslet at utleiere skal kaste ut leieboere som ikke har tillatelse til å bo i Storbritannia. Planene skal inkluderes i den nye immigrasjonsloven.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Krise ved kanalen

Den økte jakten på ulovlige innvandrere kommer etter en sommer der migrasjonskrisen rundt den engelske kanalen har fått stor oppmerksomhet. Rundt 5.000 migranter har samlet seg i byen Calais på fransk side denne sommeren, mot rundt 800 på samme tid i fjor. Der prøver de å komme seg videre gjennom tunnelen til Storbritannia, og minst ni mennesker har mistet livet i forsøket på å komme seg over.

Pågangen av migranter på vei til Storbritannia er en konsekvens av økningen av flyktninger til Europa så langt i år – men Storbritannia er langt fra den nasjonen som mottar flest migranter. Så langt i år har mer enn 192.000 migranter kommet til Europa bare sjøveien, ifølge nye tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Hellas og Italia tar imot nesten alle, men mange søker seg videre til andre land lenger nord. Tyskland tar imot desidert flest asylsøkere.

Men den britiske regjeringen blir av opposisjonen og av flyktningorganisasjoner beskyldt for å gjøre mer for å beskytte sine egne grenser enn å bidra til å løse problemene som forårsaker den økende flyktningkatastrofen Europa står overfor. Sist ut til å bli kritisert er utenriksminister Philip Hammond, som i helgen uttalte at Europa ikke kan «beskytte seg selv, opprettholde sin levestandard og sosiale infrastruktur dersom det må absorbere millioner av migranter fra Afrika».

Uttalelsene har fått en rekke politiske motstandere til å reagere, og den ledende Labour-lederkandidaten Jeremy Corbyn mener det bidrar til å piske opp fordommer og fiendtlige holdninger mot innvandrerne.

Mer fra Dagsavisen