Verden

Britene seiler sin egen sjø

En kjær venn som seiler av gårde i sin egen båt. Slik karakteriserer den finske Europa-ministeren Storbritannias gjentatte forsøk på å distansere seg fra EU-prosjektet.

Storbritannias distansering fra EU er blitt vanskeligere å forstå, mener den finske Europa-ministeren Alexander Stubb, som sier EU er ikke virker som en enhet bestående av 27 medlemsland,

- Det er en båt med kun 26 land, som seiler ut fra havnen mens britene står på land og vinker farvel, sier Stubb i et intervju med Reuters.

- Vi ser det i utenrikspolitikk, vi ser det i økonomisk politikk og vi ser det i saker som angår den felles valutaen, sier finnen, og tegner følgende dramatiske bilde av den økende avstanden:

- Det er nesten som om båten seiler vekk og en av våre beste venner sier: farvel. Og det er ikke egentlig noe vi kan gjøre med det.

Nok et toppmøte er avsluttet i EU der man har tatt skritt mot sterkere samarbeid - mens Storbritannia snarere ønsker løsere tilknytning til unionen.

Avstemning

Tidligere denne uka kom det fram at den britiske regjeringen ønsker å trekke Storbritannia ut av EUs justis- og politisamarbeid i 2014.

Statsminister David Cameron sa dessuten i forrige uke at dersom De konservative fortsatt er ved makten etter neste valg i 2015 ønsker han en folkeavstemning der britene skal få lov å stemme over Storbritannias tilknytning til EU, etter det han håper kan bli en reforhandling av betingelsene for dette medlemskapet.

Britene ønsker å skaffe seg en slik ny og bedre avtale der London sikrer seg mer selvråderett enn i dag, og mener det bør være en god anledning å gjøre dette dersom EU reforhandler Lisboa-traktaten. Enkelte mener dette vil være nødvendig etter hvert som EU tar stadig flere steg i retning av mer integrasjon og overnasjonal styring for å takle eurokrisen, men det er langt ifra gitt at det blir en slik reforhandling av Lisboa-traktaten.

Veto mot budsjett?

Det er økende irritasjon i Europa over måten Storbritannia stadig vil ha sine egne vrier i Europa-samarbeidet, og kritikerne sier britene ikke bare kan velge hva som passer dem og droppe resten.

- Britene er bundet av hva de har skrevet under på. De kan ikke løsrive seg fra det, sa François Hollande i et intervju med The Guardian denne uka.

Cameron-regjeringen har også før utspillene de siste par ukene markert seg med beslutninger som bidrar til å fjerne Storbritannia stadig mer fra et mer integrert EU. I desember i fjor sa Cameron nei til finanspakten som 25 av 27 er blitt enige om.

Cameron har også truet med å nedlegge veto mot EUs langsiktige budsjett dersom Storbritannias innvendinger ikke blir tatt hensyn til. Dette gjentok han på toppmøtet i Brussel i går.

- Hvis det ikke blir en avtale som er bra for Storbritannia, så blir det ingen avtale i det hele tatt, sa Cameron.

Skeptisk fløy

Det er den sterke euroskeptiske fløyen i Det konservative partiet som krever gjennomslag i regjeringens politikk, og som Cameron må ta hensyn til. David Cameron selv sier han ønsker at Storbritannia skal fortsette å være en del av EU, men under nye betingelser.

Samtidig er det ingen kraftfull bevegelse for å trekke Storbritannia helt ut av EU, verken hos velgerne eller i det politiske etablissementet. Labour er i det store og hele for EU, mens De konservatives regjeringspartner Liberaldemokratene er et uttalt eurovennlig parti.

Storbritannias utenriksminister William Hague sa tidligere denne uka at en folkeavstemning er helt naturlig nå som EU beveger seg mot mer integrasjon.

- Det er altfor mye innblanding, altfor mye byråkrati og altfor mange beslutninger som treffes på det europeiske nivå. Det er det vi ønsker å endre, sa Hague.

Gjennom eurokrisen har da også EU-lederne kommet til en erkjennelse av at det såkalte «two-speed Europe», et EU med en kjerne av tett integrerte stater og en gruppe løsere tilknyttede land utenfor, er kommet for å bli.

- Angela Merkel har for lengst forsonet seg med at det ikke lenger vil være en vei tilbake til unionens sentrum for britene, skriver Der Spiegel.

Ikke overraskende blir David Cameron ikke å finne under seremonien for Nobels fredspris i Oslo i desember, selv om det er blitt foreslått at alle EUs statsledere skal stille opp. Cameron gjentok i går at han syns det er en bedre idé at et barn fra hvert av landene sendes.

- Jeg er sikker på at det vil være nok folk der til å motta prisen, sier David Cameron, og slipper dermed bråk i egen leir.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen