Verden

Brexit: May kan bli stanset av nordirer

Statsminister May håper denne uka å sikre enighet i regjeringen om et utkast til brexit-avtale. Men nordirske unionister kan fortsatt stå i veien.

Storbritannias statsminister Theresa May er ventet å samle sine ministere til et spesialmøte om brexit tidlig denne uka, der de vil bli bedt om å støtte hennes forslag til brexit-avtale.

Håpet er at et ekstraordinært EU-toppmøte, der man kan spikre en utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU, kan holdes litt senere i november. Om det skal skje, må May først sikre seg støtte i regjeringen.

Men idet tiden er i ferd med å renne ut for May, møter hun fremdeles store hindre på hjemmebane. Ett av dem heter DUP, det demokratiske unionistpartiet fra Nord-Irland.

Les også:  – Brexit er den største politiske katastrofen i min levetid

Grensenøtt

Fortsatt er det den fremtidige innretningen rundt grensen mellom Storbritannia og Irland som er den harde nøtten. Grensen går mellom Irland og britiske Nord-Irland. For det unionistiske partiet DUP er det ekstremt viktig å sikre at Storbritannia ikke går inn i noen avtaler som innebærer at Nord-Irland får egne ordninger som skiller regionen fra resten av Storbritannia.

Mays konservative parti har ikke rent flertall, og regjerer med støtte fra DUPs ti representanter i parlamentet i London. Dermed er DUPs støtte i brexit-spørsmålet svært viktig for May. May må til slutt ha støtte i parlamentet for utmeldingsavtalen hun fremforhandler med EU.

Nå advarer DUP Theresa May om ikke å svikte Nord-Irland. DUPs leder Arlene Foster sier «alarmklokkene ringer for dem som verdsetter integriteten for vår union», etter hva de tolker som Mays innstilling til brexit-avtalen.

Les også: Brexit-forkjempere krever snuoperasjon: - Gi oss brexiten vi ba om May!

Hinder

Det som nå er siste hinder for en utmeldingsavtale er forhandlingene om en såkalt «backstop». Det er navnet på en ordning som skal garantere at det blir en åpen grense mellom Irland og britiske Nord-Irland også i tilfelle man ikke klarer å bli enige om en endelig avtale om framtidige handelsrelasjoner mellom EU og Storbritannia innen overgangsperioden – som varer fra brexit utløses i mars 2019 til utgangen av 2020 – er over.

Saken fortsetter under bildet. 

INNSPURTEN: Michel Barnier fra EU og brexit-minister Dominic Raab står i spissen for forhandlingene. FOTO: NTB SCANPIX

Michel Barnier fra EU og brexit-minister Dominic Raab står i spissen for forhandlingene. Foto: NTB scanpix

Både Storbritannia og EU ønsker å beholde en slik åpen grense. Spørsmålet er bare hvordan.

Skulle den situasjonen oppstå at man må ty til en «backstop»-avtale, ønsker May en avtale som innebærer at hele Storbritannia skal forbli i en slags tollunion med EU i en begrenset tid. EU på sin side ønsker ingen tidsbegrensing. De ønsker dessuten primært at kun Nord-Irland blir en del av en tollunion om man ikke lykkes få til en bred avtale om fremtidige relasjoner.

Stemmes ned?

May skrev i et brev til DUP før helgen at hun aldri vil gå med på en løsning som fører til en annen situasjon for Nord-Irland enn resten av landet. Dette var ment å forsikre DUP, men hadde motsatt effekt, skriver The Financial Times: DUP mener det antyder at May er villig til å gå med på en avtale som i siste instans kan stille Nord-Irland i en egen situasjon, selv om dette ikke er hva regjeringen ønsker. Om May går med på dette, vil det bli nedstemt i parlamentet, advarer DUP. Regjeringen har igjen understreket at den ikke er villig til å gå med på noe som i praksis gir en grense i Irskesjøen.

Saken fortsetter under bildet. 

VIKTIGE: Arlene Foster og hennes nordirske parti DUP har en nøkkelposisjon til tross for at de er små. FOTO: NTB SCANPIX

 Arlene Foster og hennes nordirske parti DUP har en nøkkelposisjon til tross for at de er små. Foto: NTB scanpix

Det er uansett fortsatt svært usikkert om den avtalen May eventuelt gjør med EU, vil bli godkjent i parlamentet. May risikerer også å få harde brexit-forkjempere i sitt eget parti, De konservative, imot seg. På den andre siden jobber dessuten pro-EU-folk for en ny folkeavstemning basert på avtalen. Oppslutningen om dette har bare økt i takt med uvissheten rundt brexit.

Les også: Her er striden så må løses for å få en brexit-avtale

Mer fra Dagsavisen