Verden

Brexit i uvisse

Den britiske regjeringen har ingen brexit-strategi, ifølge et lekket notat. Trump-seieren sår dessuten tvil om Storbritannias posisjon utenfor EU.

Bilde 1 av 2

Den britiske regjeringen var i går raskt ute med å si at den ikke gjenkjenner et lekket dokument som blant annet hevder at det ikke er noen klar overordnet plan mellom de ulike departementene for den store jobben med å forhandle Storbritannia ut av EU. Statsråder sier de ikke vet hvor dokumentet kommer fra, men ifølge notatet er det svært mye usikkerhet i regjeringsapparatet om veien framover på vei mot utmelding.

Ikke så ille

Det britiske embetsverket er overveldet av arbeidet relatert til utmeldingen, og trenger å ansette 30.000 flere byråkrater for å håndtere alle problemstillingene utmeldingen medfører, ifølge notatet. Det er lekket til avisen The Times, og skal ha vært skrevet av en konsulent fra firmaet Deloitte. Også BBC har sett notatet.

Transportminister Chris Grayling, som sitter i brexit-komiteen i den britiske regjeringen, distanserer seg fra notatet.

– Prosessen er kompleks, men på langt nær en så stor utfordring som det framgår av dagens avisartikkel, sier Grayling til BBCs program Today.

Ifølge dokumentet vil det ta nye seks måneder før regjeringen har en plan klar.

I regjeringen er det både sterke EU-motstandere og personer som sto på remain-siden under EU-kampanjen. Statsminister Theresa May tilhører den siste gruppen, men har vært tydelig på at «brexit» betyr «brexit».

Spørsmålet er likevel hvor sterk tilknytning Storbritannia vil ha, eller forsøke å få, når landet er ute av EU. Blant annet er et av de store spørsmålene om britene vil ha fortsatt tilgang på det indre markedet eller ikke. Deltakelse i det indre markedet innebærer fri flyt av varer og tjenester, men også fri bevegelse av arbeidskraft, noe som vil være svært vanskelig å akseptere for britene.

Fra EUs side vil man presse på for at et utkast til en utmeldingsavtale ligger klar i midten av 2018, skriver The Financial Times. Deretter håper EU å fullføre avtalen innen høsten 2018 og legge opp til at utmeldingen iverksettes i 2019.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva etter Trump?

Samtidig kan har Donald Trumps seier i USA medført spørsmål rundt Storbritannias stilling utenfor EU. Trump var for brexit. Han er isolasjonistisk og skeptisk til både NATO og frihandel, noe som gjør det usikkert hva slags forbindelser Storbritannia vil ha. Utenfor EU vil britene være mer avhengig av sterke avtaler med andre land. De to viktige pålene i britisk utenrikspolitikk i mer enn 40 år har vært det spesielle forholdet med et USA som samarbeider og et aktivt medlemskap i EU, påpeker Tom Raines i tenketanken Chatham House.

– Begge deler er i spill, sier han ifølge The Guardian.

Mer fra Dagsavisen