Verden

Blir det en kvinne denne gang?

Tre kvinner er blant de aktuelle i racet om å bli Labours neste leder. Svært overraskende trakk den lovende kandidaten Chuka Umunna seg i går.

Labours krise er så stor at den sammenlignes med bunnåret 1992, da Labour hadde tapt sitt fjerde valg på rad og leder Neil Kinnock måtte gå. Likevel har flere allerede meldt seg på racet om å få den vanskelige jobben med å gjenreise Labour etter katastrofevalget. Labour endte opp med kun 232 seter i Underhuset, nesten 100 færre enn De konservatives 331 plasser.

Lederkampen kommer til å oppta Labour helt fram til høsten, da et navn må være klart. Men hvem som skal fylle plassen etter Ed Miliband er langt fra opplagt.

Tre kvinner

Så langt har tre kvinner meldt seg: den erfarne Yvette Cooper og de mindre kjente Liz Kendall og Mary Creagh.

Mye oppmerksomhet har likevel 36 år gamle Chuka Umunna fått: I går trakk han svært overraskende sitt kandidatur, bare få dager etter at han lanserte det. Han anses som en stigende stjerne i Labour, og annonserte denne uka sitt kandidatur med en video av seg selv på sin Facebook-side denne uka.

– Jeg tror Labour kan vinne om fem år, sa Umunna, som anses som en «Blairite», mer til sentrum enn til venstre.

Men i går ombestemte han seg, og spekulasjonene gikk i går høyt om hvorfor. Umunna begrunner beslutningen med det store presset han allerede har merket, og som «ikke har vært behagelig».

– Jeg lurte hele tida på om det var for tidlig for meg å lansere mitt kandidatur. Kanskje det var det, skrev han på sin Facebook-side i går.

Cooper

Skyggeinnenriksminister Yvette Cooper lanserte sitt kandidatur torsdag, som ventet. Hun har regjeringserfaring fra perioden under Gordon Brown. Cooper er gift med Labour-profilen Ed Balls som var tett knyttet til Brown, og også Cooper blir ansett å være på venstresiden av partiet. Hun blir beskrevet som et stødig kort, men blir oppfattet som knyttet til linjen Ed Miliband har ført, noe mange mener man nå må bort fra.

Cooper mener imidlertid partiet må gå bort fra høyre/venstre-diskusjonen.

– Vi må bort fra fortidens tankegang, enten det er fra Tony Blair eller Gordon Brown, for verden har forandret seg, sier hun.

Liz Kendall var den første som annonserte sitt kandidatur. Hun er ung og anses som vel uerfaren for den tunge lederposten. I går varslet også skyggeutviklingsminister Mary Creagh at hun stiller. Andy Burnham, som også stiller, regnes for å være tyngre. Han er tidligere helseminister og nå skyggehelseminister, og var outsider ved ledervalget i 2010 som til slutt endte med at Ed Miliband vant. Også flere navn blir nevnt, blant annet Tristam Hunt, Keir Starmer og Angela Eagle. Og fortsatt kan flere komme opp som kandidater.

Men mangelen på en åpenbar kandidat – en som kan nå ut til folket, er erfaren nok men samtidig ansett som en frisk start – er påfallende foran dette ledervalget. David Miliband, som tapte for broren for fem år siden, sier han ikke har tenkt å prøve seg igjen. Han dro til USA etter ledertapet, og siden han ikke er parlamentsrepresentant kan han uansett ikke stille.

Denne gangen skal ikke den nye lederen velges på landsmøtet på høsten, slik som forrige gang. I stedet skal lederen bli annonsert på en egen konferanse to uker før, 12. september.

Mer fra Dagsavisen