DREPT AV LASTEBIL: Flere byer i Europa har opplevd terrorangrep utført med bil. I går var det Stockholms tur. FOTO: NTB SCANPIX

Bil er det nye terrorvåpenet

Nok en gang er bil brukt som våpen i det som trolig er et terrorangrep.

Kun to uker etter at en terrorist i en bil kjørte på folk ved Big Ben i London er det nå Stockholm som er rammet av den samme framgangsmåten.

Flere byer

– Om de første rapportene stemmer er det store likheter med det som skjedde i Berlin og i Nice, sier Michael Jonsson, terrorforsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), til det svenske nyhetsbyrået TT.

Angrepet i Stockholm føyer seg inn i rekke av flere angrep i ulike land de siste par år der man har brukt bil for å kjøre inn i menneskemengder:

* I London i mars kjørte en person ned flere fotgjengere med bil på Westminster Bridge.

* I Berlin i desember ble 12 personer drept da en person kjørte en varebil inn i et julemarked.

* I Nice i juli i fjor fikk denne typen angrep det så langt dødeligste utfallet, med hele 86 personer drept på nasjonaldagen av en person i lastebil.

* I Ohio i USA i november ble 13 personer skadet da en person kjørte i en menneskemengde ved Ohio State-universitetet.

* Frankrike har de siste årene hatt flere mindre angrep der kjøretøy er brukt.

* I Israel ble minst fire mennesker drept i januar da en person kjørte inn i israelske soldater.

Les mer: Ettersøkt mann pågrepet etter Stockholms-angrepet

Lett tilgjengelig våpen

Det var fredag kveld helt usikkert hvem som sto bak hendelsen i Stockholm. Men dette er en type terror både grupper som Den islamske staten (IS) og al-Qaida har oppfordret til, fordi det er langt enklere å utføre enn med avanserte våpen, og samtidig kan gjøre stor skade.

– Både IS og al-Qaida har laget konkrete oppskrifter og direktiver for hvordan du skal slå til mot fienden med enkle og tilgjengelige midler. Alle har tilgang på en bil. De fleste har kniver på kjøkkenet. Vanskene med å få tak i skytevåpen og ingredienser til sprengmidler fremmer også denne metoden, sa den svenske terroreksperten Martin Ranstorp ved Försvarhögskolan i Sverige til NTB like etter London-angrepet.

Terroreksperter har flere ganger påpekt at terrorgrupper som Den islamske staten (IS) i økende grad har oppfordret enkeltpersoner til å iverksette angrep – delvis som et resultat av at gruppen er svekket på bakken i Syria og Irak. Det kan føre til angrep som ikke er organisert av IS, men der enkeltpersoner har tatt oppfordringen.

– IS har alltid oppfordret enkeltpersoner og mindre grupper til angrep over hele verden, og det appellerer til enkelte. Men nå når gruppen er hard presset på bakken i Midtøsten, er kapasiteten til å planlegge og gjennomføre egne direkte angrep svekket. Da er gruppens beste strategi å oppfordre andre til angrep. Slike angrep er en måte å forsøk å si «vi er fortsatt sterke og relevante», har Magnus Ranstorp i sagt i et tidligere intervju med Dagsavisen.

Han påpekte nylig overfor NTB at jihadistgrupper ønsker å spre skrekk, død og forferdelse, men også å polarisere og skape mobilisering i Europa: Både internt i europeiske land, men også mellom Vesten og Islam.

Les mer: Sverige er i sorg

Ingen store

Sverige ble rammet av en annen tragisk hendelse i oktober 2015, under en skoleskyting i Trollhättan i der tre personer døde i tillegg til gjerningsmannen. Svensk politi konstaterte at skoleangrepet var motivert av hat og rasisme, men etterforsket det ikke som et terrorangrep. Dette er blitt problematisert av terroreksperter senere, som mener også det angrepet burde blitt karakteriseres som terrorisme.

I desember 2010 ble Stockholm rystet da svensk-irakiske Taimour Abdulwahab først utløste en bombe i en parkert bil på hjørnet av Drottninggatan og Olof Palmes gata og deretter sprengte seg selv bare noen hundre meter unna. Ingen andre ble drept i angrepet.

Ikke høynet

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo hadde fredag kveld ikke høynet beredskapen etter lastebilangrepet.

– Nivået ligger på tre, slik det har vært siden 2010, sa Karl Melin i Säpos kommunikasjonsavdeling, ifølge TT.

Trusselnivå tre innebærer en «økt risiko» for terrorhandlinger.