Verden

Besøk hos erkefienden Israel skaper krise i Bagdad

Nyheten om at tre delegasjoner fra Irak har besøkt Israel den siste tida har skapt furore i Bagdad. Irak har stått i front for den militante linjen mot Israel.

JAFFA (Dagsavisen): Delegasjonene, som inkluderte både sjia- og sunnimuslimske arabere, møtte med israelske politikere, snakket med akademikere og besøkte blant annet Yad Vashem Holocaust-museet i Jerusalem.

Den irakiske analytikeren Sadek Ali basert i Bagdad, sier til Dagsavisen at besøket skaper stort sinne.

– Delegasjonene inkluderte både politikere og ikke-politikere, sier han. For å understreke hvor kontroversielt slike besøk er, minner han om hva som skjedde med Sarah Idan.

– Ikke glem Miss Irak, sier Ali.

For ett år siden deltok 27-årige Idan i Miss Universe-konkurransen og lot seg avbilde smilende sammen med Miss Israel. Dette var nok til at hennes familie måtte flykte fra Irak. Etter krigen i 1948 var Irak det eneste landet som nektet å undertegne en våpenhvileavtale med Israel.

Delegasjonsdeltakerne forsøkte først å benekte at de var i Israel. Men mandag offentliggjorde en israelsk professor, Midtøsten-eksperten Edy Cohen, en Twitter-melding på arabisk der han listet opp navnene på dem han skal ha møtt utenfor Tel Aviv.

En dødsdom

Hvorfor han offentliggjorde listen, er ikke klart, men reaksjonen i Irak lot ikke vente på seg. Viseordføreren i parlamentet, Hassan Karim al-Kaabi, krever gransking.

– Å besøke det okkuperte landet er en rød linje og en ekstremt sensitiv sak for alle muslimer, sa al-Kaabi til irakiske medier.

En av deltakerne, Khalid al-Majfraji, fordømte den «hysteriske skrikingen til sionisten Cohen», og partiet hans sa at deres mann aldri vil svikte den patriotiske og nasjonalistiske linjen.

Professor Amaztia Baram, en israeler som har vært involvert i tidligere tilnærmingsforsøk, sier det var en «gigantisk feil» å offentliggjøre navnene.

– Den islamske staten IS er aktiv i Irak og de dreper for slikt. Det er som om akademikeren har underskrevet dødsdommen til disse irakerne, sier han.

Håper på bedre tider

Staten Israel håper besøkene vil «legge grunnlaget for en tid» der de to landene kan etablere formelle relasjoner.

En oppvarming av forholdet vil i så fall snu opp ned på de strategiske forholdene i Midtøsten, ettersom Irak spiller en dominerende rolle i regionen, og ikke minst grenser til Syria og Iran.

Men en åpen tilnærming er ikke sannsynlig i tida som kommer siden nabolandet Iran nyter bred innflytelse i Bagdad.

Likevel skjer det overraskende ting: I forrige uke sa Iraks utenriksminister Mohammad Ali al-Hakim i en tale i parlamentet at hans land støtter en tostatsløsning på Palestina-konflikten og dermed anerkjente Israels rett til å eksistere.

– Irak tror på en tostatsløsning for å ende den palestinske krisen med Israel, sa han, ifølge nyhetsstasjonen al Arabiyah.

De siste månedene har flere andre arabiske land innrømmet å ha hatt hemmelige forbindelser med Israel, inkludert Oman, Bahrain, De forente arabiske emiratene, Qatar og Saudi-Arabia.

En rekke arabiske ledere lar seg avbilde med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Dette er et brudd på palestinernes linje som avviser en tilnærming så lenge deres konflikt er uløst. Men i flere arabiske land virker mange trøtte av å opprettholde konflikten.

Rakettangrep

Men nettopp forholdet mellom Israel og Irak har alltid vært usedvanlig fiendtlig: I 1981 fløy israelske krigsfly til Bagdad for å bombe en atomreaktor utenfor byen. Ti år senere, under den første Gulfkrigen, sendte president Saddam Hussein 41 langdistanseraketter mot israelske byer.

Saddam lovte at han skulle «brenne hele Israel», og israelere gikk av frykt for kjemiske våpen, med gassmasker hengende over skuldrene. Saddam hadde tidligere brukt masseødeleggelsesvåpen mot sin egen kurdiske minoritet.

Flere av rakettene slo ned i Ramat Gan, en by utenfor Tel Aviv der mange jøder av nettopp irakisk herkomst bor. Mer enn en halv million israelere er av irakisk bakgrunn, inkludert landets justisminister Ayelet Shaked.

Mer fra Dagsavisen