Verden

Ber far trekke seg

Striden mellom far og datter i Nasjonal Front har toppet seg etter at Marine Le Pen har bedt faren trekke seg fra politikken.

– Jean-Marie Le Pen må vise klokskap. Han må ta konsekvensene av problemene han har skapt og avslutte sine politiske ambisjoner, sa leder Marine Le Pen i høyrepartiet Nasjonal Front på fransk fjernsyn torsdag.

Ekstreme

Uttalelsen kommer etter at striden mellom far og datter i partiet de siste dagene har utviklet seg til åpen konflikt. Det er ekstreme uttalelser fra Jean-Marie Le Pen, den 86 år gamle grunnleggeren av partiet, som får datteren til å reagere.

Marine Le Pen forsøker å gjøre det stadig voksende ytterliggående partiet mer stuerent og valgbart, men får liten drahjelp av sin gamle far: Det toppet seg da faren nylig forsvarte en gammel uttalelse om at gasskamrene under andre verdenskrig var en «detalj» i historien.

Denne uka omtalte han dessuten Frankrikes statsminister Manuel Valls som «immigranten» fordi han er født i Spania og bodde der som liten. Han har også forsvart Philippe Petain, som ledet Vichy-regimet i Frankrike under andre verdenskrig og siden ble dømt for høyforræderi for samarbeid med Nazi-Tyskland.

Dilemma

Frankrike-kjenner Raino Sverre Malnes ved Universitetet i Oslo mener Marine Le Pen står i en vanskelig situasjon i forsøket på gjøre partiet stuerent.

– Hun er nødt til å stoppe munnen på Jean-Marie Le Pen om partiet skal bli tatt seriøst. Men hun står i et dilemma: Partiets retorikk handler nettopp om at partiet skiller seg fra de andre etablerte partiene i systemet, samtidig som partiet nå faktisk prøver å bli en del av dette systemet. Jo større aura av seriøsitet partiet får, jo mer vil det ligne på de andre partiene, sier professor Malnes til Dagsavisen.

Nasjonal Front ble det største i Frankrike ved valget til Europaparlamentet i 2014, og målinger tyder på at Le Pen kan ha sjanse til å nå til andre runde i presidentvalget i 2017.

Splittet

Jean-Marie Le Pen stiftet Nasjonal Front i 1972, men overlot styringen til sin datter i 2011. Le Pen senior har siden vært ærespresident, men er fremdeles aktiv i politikken: Han ønsker å stille i regionalvalget i Provence-Alpes-Cote d´Azur i desember. Dette ønsker Marine Le Pen nå å stoppe.

Som leder av partiet har Marine Le Pen videreført farens motstand mot innvandring og EU, men har forsøkt å dempe inntrykket av Nasjonal Front som et rasistisk parti.

Partiet har også endret seg særlig på den økonomiske området de siste årene.

– Partiet framstår i dag som splittet i den økonomiske politikken, sier Malnes.

Han påpeker at partiet opprinnelig førte en liberalistisk økonomisk politikk som hovedsakelig tiltrakk seg en velgermasse i sør, særlig sørøst.

– I nyere tid har partiet fått en økonomisk retorikk som ligner mye på den på ytre venstre, og som har samlet mange velgere fra nord, særlig nordøst; særlig lavt utdannede unge mennesker uten store utsikter på jobbmarkedet. Mens partiet tidligere var opptatt av å beskytte næringslivet, framstår det nå mer opptatt av å beskytte arbeidere mot storkapital, og mot innvandring, sier Malnes.

Han påpeker at partiet ved å bli mer av et arbeiderklasseparti risikerer å tape velgere fra det store konservative sentrumspartiet UMP. Samtidig strømmer det velgere over fra venstresiden, særlig fra Sosialistpartiet.

Selv om Le Pen senior fortsatt har stor støtte hos opprinnelige velgere, tror ikke Malnes partiet blir skadelidende av striden mellom far og datter.

– Han er mildt sagt en løs kanon på dekk, som Marine Le Pen må ta avstand fra for å bli tatt seriøst, sier Malnes.

Mer fra Dagsavisen