Innenriks

Banet vei for Kinas enorme vekst

Kinas ettbarnspolitikk har vært en viktig drivkraft bak landets nye økonomiske reform, sier Kina-ekspert. Men tvangs­aborter skaper heftig debatt.

De siste månedene har det kommet flere sterke historier fra kinesiske kvinner som er blitt tvunget av den kinesiske staten til å ta abort.

Én av dem er trebarnsmoren Pan Chunyan (31) som i åttende måned av svangerskapet ble brakt til sykehuset mot sin egen vilje.

Født død

- Etter at de satte sprøyta, forsvant alle kjeltringene. Familien min kom, jeg gråt og håpet at babyen skulle klare seg, forteller Pan fra provinsen Fujian sørøst i Kina til The New York Times.

Fødselen tok flere timer, og babyen ble født død, «svart og blå» tidlig i april. Chunyans historie har skapt heftig debatt om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Men samme politikk har også banet vei for nye økonomiske reformer. Kina kan nemlig ikke fortsette billigproduksjonen med færre yrkesaktive.

Billigfabrikk

- Det gamle systemet der Kina er verdens største billigfabrikk, er ikke bærekraftig med en aldrende befolkning. Ettbarnspolitikken har forskyndet Kinas eldrebølge, og har dermed vært en viktig drivkraft for den nye økonomiske modellen. Kina vil bort fra å kun være et billigproduksjonsland, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen til Dagsavisen.

Han utga nylig boka «Det nye Kina», og har jobbet i landet i 20 år.

- Kommunistpartiet er klar over at befolkningen eldes, og at landet derfor ikke lenger kan regne med å ha uante mengder billig arbeidskraft. Den positive siden er at de ikke får et like stort press på å skape jobber, som igjen kan føre til at det blir lettere å skape stabilitet, sier Kristoffersen som jobber i Det Norske Veritas.

Staten har siden slutten av 1970-tallet nektet flesteparten av kineserne å få mer enn ett barn for å bremse befolkningsveksten i landet.

Det er lokale komiteer og helse­klinikker som kontrollerer familieplanleggingen i Kina. Ifølge The New York Times scorer bestyrere av disse kontorene poeng hvis de klarer å holde befolkningsveksten nede.

bloggere

I juni beklaget kinesiske myndigheter overfor en kvinne som ble tvunget til å ta abort da hun var gravid i sjuende måned fordi hun ikke betalte bot.

Bildene av henne og det avdøde barnet gikk som en farsott på sosiale medier verden over.

- Ettbarnspolitikken er blitt fulgt nøye i Kina siden den ble innført for over 30 år siden. Det nye er at flere uttrykker seg i offentligheten. Kommunistpartiet er ikke imot at folk engasjerer seg. Kina har blant annet 500 millioner bloggbrukere, sier Kina-eksperten.

Det finnes ingen verifiserte tall på hvor mange som tar abort i Kina hvert år, men det ser ut til å være færre i dag enn for 10-20 år siden.

Eldrebølge

Innen 2040 vil det være 411 millioner kinesere over 60 år, mot 171 millioner i dag, ifølge forskere ved Peking universitetet.

Samtidig vil andelen arbeidsføre mellom 20 og 60 år synke fra 817 millioner mennesker i dag til 696 millioner.

- Utfasingen av politikken skulle ha begynt for minst ti år siden, sier leder Wang Feng ved Brookings-Tsinghua Center for Public Policy i Beijing til den amerikanske radiostasjonen NPR.

Oppmyking

Kommunistpartiet vurderer kontinuerlig oppmyking av ettbarnspolitikken for å balansere den demografiske sammensetningen av befolkningen, og for å hindre at eldrebølgen blir for stor. Dette er unntakene for ettbarnspolitikken:

* * Det gjøres unntak for ektepar på landsbygda.

* * Etniske minoriteter er ikke bundet til ettbarnspolitikken.

* * Foreldre som begge er enebarn kan få to barn. Innført i enkelte deler av Kina.

Kinas middelklasse øker stadig, og det har også ført til at flere har råd til å betale en avgift for å få et ekstra barn.

Shopping

Det nye Kina, jevnfør Kinas femårsplan (2011-2015), vil satse mer på å produsere høyteknologi, mindre på eksport, satse på sosial velferd, og øke kinesernes lønninger slik at de kan shoppe seg til nasjonal suksess.

Kina er i ferd med å ta over ledertrøya til USA som verdens største økonomi.

- Ville Kina ha vært et økonomisk lokomotiv på verdensplan uten ettbarnspolitikken?

- Det er vanskelig å se for seg. Det er allerede i dag en stor utfordring for Kina å brødfø sin egen befolkning, svarer Kristoffersen.

ashild.langved@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen