Verden

Atomvåpen opp i FN – ber Norge snu

Resolusjonene mot atomvåpen får ikke Norges stemmer i FNs generalforsamling i dag.

Aktivister mot atomvåpen ber Norge om å endre holdning når det i dag skal voteres om flere resolusjoner om atomvåpen i et plenumsmøte i FNs generalforsamling. I en foreløpig avstemning på underkomitenivå i november støttet ikke Norge noen av de fire resolusjonene rundt atomvåpen som er foreslått av Østerrike, Sør-Afrika og Mexico. Et flertall av statene stemte for resolusjonene, mens Norge avsto fra tre og stemte nei til en. I dag er den endelige avstemningen.

LES OGSÅ: – Skammelig å havne på feil side

– Må lytte

– Nå har utenriksministeren mulighet til å lytte til de sterke signalene fra Stortinget og stemme for FN-resolusjonene om atomvåpen, sier Anne Marte Skaland, daglig leder i ICAN Norge. ICAN er den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen.

Resolusjonene har som formål å skape politisk grunnlag for å starte opp en internasjonal prosess for å forby atomvåpen.

– Utenriksminister Børge Brende har flere ganger sagt at han støtter visjonen om en verden uten atomvåpen. Hvis han mener alvor med det, må han begynne å legge grunnlaget for at det kan skje, sier Skaland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Snur ikke

Statssekretær Tore Hattrem (H) sier Norge kommer til å stemme det samme denne gang som under den foreløpige avstemningen i november.

– Vi kommer ikke til å stemme for de gjeldende resolusjonene, på lik linje med alle andre Nato-land, sier Hattrem til Dagsavisen.

– Det er umulig for oss som Nato-land å støtte disse resolusjonene. Norge og Nato arbeider for en verden uten atomvåpen, men så lenge kjernevåpen finnes, vil også Nato være en allianse med kjernefysiske våpen, sier Hattrem.

Det humanitære initiativet vedrørende atomvåpen (HINW) ble startet under den forrige regjeringen med en konferanse i Oslo i mars 2013. Initiativet ble fulgt opp med to internasjonale konferanser, sist i Østerrike i fjor. Østerrike la samtidig fram en slutterklæring om å jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og inviterte verdens land til å bli med.

LES OGSÅ: – Ødelegger generasjoner

– Polariserer

Østerrike, Sør-Afrika og Mexico står bak resolusjonene om atomvåpen det nå skal stemmes over.

– Vi støtter opp om det opprinnelige faktabaserte humanitære initiativet. Vi mener disse landene har brakt det humanitære initiativet inn i et annet, og etter vår vurdering, polariserende spor, der målet er å innlede internasjonale forhandlinger om å forby atomvåpen, sier Hattrem.

Han sier Norge jobber for nedrustning innenfor rammen av ikkespredningsavtalen (NPT).

– Vi arbeider for en verden uten atomvåpen, og skal man lykkes med det, må det skje innenfor rammen av ikkespredningsavtalen, for det er her kjernvåpenstatene er med. De er overhodet ikke om bord i det østerrikske initiativet, så det blir symbolpolitikk, sier Hattrem.

Han viser til at Norge nylig arrangerte en konferanse om nedrustning og verifikasjon der alle de fem kjernevåpenstatene som er med i ikkespredningsavtalen var med.

Også Norsk Folkehjelp har bedt Norge om å snu, og reagerer blant annet på at Norge stemte nei til resolusjonen om etiske imperativer for en atomvåpenfri verden.

– Nato-land har full anledning til å ha egne etiske holdninger, også i atomvåpenspørsmålet, skriver generalsekretær Liv Tørres i et brev til utenriksminnisteren.

LES OGSÅ: 70 år siden Hiroshima

Mer fra Dagsavisen